Univerzita pro hosty restaurací
Snahou Hostovky je zvýšit uvědomění našich hostů v tom, co jim patří a jak by se měli v restauraci chovat, aby se nedostávali do trapných situací. Takto vzdělaní hosté si u zaměstnanců v pohostinství získají daleko větší respekt.
Seznam článků ico-kdy-kde
- 28. září 2009
- ico-kdy-kde
- Eighty six
- Pane Klímo, vy se vytahujete, že pokud se týká pohostinství, že máte odpověď na všechno a když ne, tak že si prostě něco vymyslíte. Proto bych rád věděl, jestli víte, co znamená to číslo „86“ o kterém se v jednom svém pořadu „Ano šéfe“ zmínil pan Pohlreich a řekl, že je to anglický výraz, který znamená, že když je něco, nebo někdo „na odstřel“ že se řekne „eighty six“.
- Eighty six , /eighty_six
- 7. května 2009
- ico-kdy-kde
- Tofu
- Tofu, je jídlo které pochází z Číny a které ještě před několika málo lety bylo známé jen v Japonsku a ostatních asijských zemích, včetně Vietnamu, Koreje a Thajska, ale dnes si získává oblibu téměř po celém světě a dokonce i v České republice.
- Tofu , /tofu
- 20. dubna 2009
- ico-kdy-kde
- Kvásek
- Kvásek je zahušťovací prostředek z hladké mouky a malého množství vody nebo mléka který se dá velmi snadno a rychle připravit, a který má své výhody.
- Kvásek , /kvasek
- 20. dubna 2009
- ico-kdy-kde
- Výroba a použití balzamikového octa
- Balzamikový ocet se dnes díky kreativitě kuchařů a díky tomu, že jeden kopíruje od druhého, stal nezbytným nejenom v Itálii nebo v italských restauracích, ale i v jiných dražších restauracích po celém světě. Italové používají balzamikový ocet již po celá staletí. Balzamikový ocet se dělí na červený a bílý.
- Výroba a použití balzamikového octa , /balzamikovy_ocet
- 17. dubna 2009
- ico-kdy-kde
- Side Jobs
- Side jobs, česky vedlejší práce, jsou v pohostinství práce spojené s výkonem hlavní činnosti některých zaměstnanců.
- Side Jobs , /side_jobs
- 9. dubna 2009
- ico-kdy-kde
- Suchá jíška
- Naučil jsem se suchou jíšku připravovat za druhé světové války, kdy tuk byl na potravinové lístky a relativně drahý. Musím se ale přiznat, že ji někdy používám ještě dnes protože je velice „convenient“. Může se případně i ochutit, prostě má mnoho výhod.
- Suchá jíška , /sucha_jiska
- 9. dubna 2009
- ico-kdy-kde
- Sweet and Sour
- Česky sladko-kyselé, italsky agro dolce se vztahuje většinou k čínské kuchyni.
- Sweet and Sour , /sweet_and_sour
- 5. srpna 2008
- ico-kdy-kde
- Chlazení studeným šokem
- Studený šok, je způsob rychlého zchlazení vařených nebo blanšírovaných surovin za účelem okamžitého přerušení procesu vaření, který probíhá v surovině i po jejím vyndání z vody. V angličtině se tomuto procesu říká cold schock, v němčině abschrecken.
- Chlazení studeným šokem , /studeny_sok
- 17. července 2008
- ico-kdy-kde
- No Host Bar
- Pokud neznáte jemné nuance angičtiny, tak byste si mohli myslet, že se jedná o bar, ve kterém není ani jeden host.
- No Host Bar , /no_host_bar
- 16. července 2008
- ico-kdy-kde
- Open Bar
- V přesném překladu open bar znamená otevřený bar, ale jako studenti Hostovky byste měli znát jemné nuánce tohoto výrazu, abyste se eventuálně nedostali do trapné situace. Při společenkých akcích na které budete eventuálně pozvání to vzásadě znamená že všechny nápoje, v četně koktejlů, jsou zadarmo. Hosté (guests) takovou pozornost (convenience) velice ocení a hostitel (host) neboli ten kdo takovou společenkou funkci pořádá, nebo za ni platí, má pocit, že hosté jsou spokojení.
- Open Bar , /open_bar
- 16. července 2008
- ico-kdy-kde
- Host Bar
- Host bar je anglický výraz používaný v pohostinství, zejména v cateringu, který vyjadřuje že při společenských funkcích jako jsou bankety, svatby, promoce, případně jiné oslavy, se za nápoje podávané na baru neplatí.
- Host Bar , /host_bar
- 1. července 2008
- ico-kdy-kde
- Marbling
- Stravovací zvyklosti se mění a popularita grilování se v České republice rozrostla do Grilmanie, avšak potřebná osvěta podle mně zaostává.
- Marbling , /marbling
- 28. dubna 2008
- ico-kdy-kde
- Mesquite
- V Americe bylo až donedávna oblíbené grilování steaků, ryb a langust na uhlí z různých aromatických dřev.
- Mesquite , /mesquite
- 5. srpna 2007
- ico-kdy-kde
- Kuchařské knihy 2
- Nejlepší kuchařka na světě - je tu! Auguste Escoffier - Moje francouzská kuchyně.
- Kuchařské knihy 2 , /kucharske_knihy_2
- 14. března 2007
- ico-kdy-kde
- Sotýrování
- Sotýrování, anglicky sauté, od francouzského slovesa sauter, je kuchařský výraz (hantýrka) pro techniku rychlého přehazování potravin v pánvi nad intenzivním teplem, zpravidla otevřeným ohněm.
- Sotýrování , /sotyrovani
- 23. ledna 2007
- ico-kdy-kde
- Kuchařské knihy
- Na stránkách www.labužník.cz se v těchto dnech rozvinula docela zajímavá diskuse vyprovokovaná Karmínkem který píše, že by ho zajímal názor jiných na množství kuchařek, a vyslovuje názor, že jich je až příliš mnoho a že jedno jak je ta kniha zaměřena.
- Kuchařské knihy , /kucharky
- 29. listopadu 2006
- ico-kdy-kde
- Polotovary
- Polotovar,také zvaný konvenientní nebo příhodný výrobek, je buď koupený nebo vlastní výroby který usnadňuje nebo urychluje práci v kuchyni. Rozdíl je v ceně a případně ve kvalitě, přičemž neznamená, že polotovar vlastní výroby je lacinější nebo lepší.
- Polotovary , /polotovary
- 24. listopadu 2006
- ico-kdy-kde
- Minutky
- À la minute je francouzský výraz pro jídla připravená na objednávku tak zvané minutky, německy Zur bestelung, anglicky To order.
- Minutky , /minutky
- 9. července 2006
- ico-kdy-kde
- Liquid smoke
- Na stránkách www.gastronews.cz se mně někdo zeptal co to je "liquid smoke". Nikdy by mě nenapadlo, že se na něco takového někdy někdo zeptá.
- Liquid smoke , /liquid_smoke
- 2. listopadu 2005
- ico-kdy-kde
- Koncept jídelního emporia
- Jídelní emporium (anglicky food floor nebo dokonce i gourmet floor) je seskupení několika restaurací, lépe řečeno jednotek rychlého občerstvení, s odlišným sortimentem jídel na jednom místě. Zpravidla se nachází v obchodním centru nebo supermarketu, ve kterém restaurace využívají jídelnu ve společném prostoru.
- Koncept jídelního emporia , /jidelni_emporium
- 21. července 2005
- ico-kdy-kde
- Finger food
- Výrazem finger foods se v Americe označují všechna jídla která se dají jíst rukou. Tudíž i jídla jako jsou smažená kuřata (Kentucky Fried Chicken), Fish and Chips, a nakonec téměř všechna jídla podávaná v provozovnách rychlého občerstvení typu fast food, jsou finger foods. Finger foods je například i náš párek, opečená klobása, párek v rohlíku, apod.
- Finger food , /finger_food_4
- 20. dubna 2009
- ico-kdy-kdeiFrancie
- Ohřevná vana bain-marie
- Bain-marie je francouzské označení pro zařízení používané nejen ve vědě a technice, ale i v kuchyni. Zařízení se v kuchyni používá pro udržování teploty potravin na požadované teplotě pod bodem varu.
- Ohřevná vana bain-marie , /bain_marie
- 3. dubna 2008
- ico-kdy-kdeipřípadová studie
- Co se zaměstnanci, kteří kradou?
- Jednou mi nepřišel do práce barman. Barmanství už mi tak nejde, a tak jsem zavolal kolegu, jestli by neměl někoho k dispozici. Řekl mi, že má k dispozici Jima, který je vynikající barman. Upozornil mě ale, že Jim občas něco ukradne z kasy, rád se napije, kouří podnikové cigarety, a že je navíc homosexuál.
- Co se zaměstnanci, kteří kradou? , /kradeze_v_kuchyni
- 5. ledna 2008
- ico-kdy-kdeiAmerika
- Bullshit a špatná mluva
- BS je zkratka anglického výrazu bullshit, což je v Americe považováno za foul language neboli za špatnou mluvu. Ale setkáte se s ním téměř denně, a to ve všech společenských vrstvách.
- Bullshit a špatná mluva , /bullshit
- 29. března 2007
- ico-kdy-kdeiAmerika
- Původ názvu pekáče GI pan
- GI pan je označení speciálních pekáčů, dodnes používaných v amerických kuchyních. V samotné Americe ale jen velmi málo lidí zná původ tohoto názvu.
- Původ názvu pekáče GI pan , /gi_pan
- 26. června 2005
- ico-kdy-kdeiomeleta
- Omeleta s překvapením
- Omeleta s překvapením (Alaska) je pojmenována podle jednoho ze států Ameriky. Francouzsky se nazývá omelette surrprise.
- Omeleta s překvapením , /alaska
- 25. července 2009
- ico-kdy-kdeipřípadová studieiAmerika
- Oplachování prstů po jídle
- Fingerbowl je malá nádoba naplněná vodou (někdy i s kouskem citrónu), ve které si hosté oplachují prsty. Jde o jeden z odborných výrazů, který byl kdysi v pohostinství tak běžný, že se ho nikdo ani nesnažil přeložit do češtiny.
- Oplachování prstů po jídle , /fingerbowl
- 16. července 2008
- ico-kdy-kdeibariAmerika
- Bar za hotové neboli cash bar
- Cash bar, open bar, host bar nebo no host bar jsou slova, která většině běžných návštěvníku hotelů a restaurací nic neříkají. Cash bar v přesném překladu znamená „bar za hotové“. Je to výraz, se kterým se setkáte v pohostinství a v cateringu v anglicky mluvících zemích, zejména v Americe.
- Bar za hotové neboli cash bar , /cash_bar
- 29. března 2008
- ico-kdy-kdeijídla a jídelní lístkyipohostinství
- Cenotvorba konceptu STEAKGRILL®
- Cenotvorba je jedním z nejdůležitějších úkolu managementu kteréhokoliv provozu v oboru průmyslu pohostinství a cestovního ruchu. Na našich oborných a hotelových školách se cenotvorba nejspíše vyučuje. Podle mě se cenotvorba sice dá vyučovat, ale nedá se naučit.
- Cenotvorba konceptu STEAKGRILL® , /cenotvorba
- 22. října 2007
- ico-kdy-kdeiekologieiEvropa
- Označení výrobků ecoflower
- Ecoflower by se dalo do češtiny přeložit jako „ekologická květina“. Označení má své logo, které vám má pomoci poznat ekologický výrobek nebo služby.
- Označení výrobků ecoflower , /ecoflower
- Zobrazit články podle štítku
- iAmerika iČeská republika ico-kdy-kde ietika ietnické kuchyně iFrancie igastronomie ihistorka ihygiena a sanitace ijídla a jídelní lístky ikdo-kdy-kde ikoho se to týká ikonzulting ikuchyňské techniky inápoje io čem se mluví io čem se nemluví iomáčka ipohostinství ipolévky ipřípadová studie irecept irestaurace a servis iubytování izbožíznalství iživotopis
FAQ
n/a
Nová elektronická kniha
Chystáme se vydat e-book se články tohoto webu. Získáte tím všechny články autora do své oblíbené čtečky. Koupí e-booku navíc podpoříte další rozvoj tohoto webu.
- iE-book pro všechny druhy čteček plus formát PDF.
- iAutomatické aktualizace a přidávání nových článků!
- iZajímá Vás e-book?