Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Nejlepší host je sofistikovaný host a tím se stanete studiem hostovky

FOOD STYLING
Autor: Michael Klíma | 6.7.2008 | Gastronomie

WHAT YOU SEE, THAT'S WHAT YOU GET


Toto je v Americe velmi čsto používané rčení a dokonce je zákon který nedovoluje aby jakýkoliv výrobek byl jiný než jak je inzerován, případně jak je vyobrazen.


Nicméně jako všechno, tak i toto rčení musíte v Americe brát s reservou a to platí hlavně u foodstylingu.


Foodstyling, když se to tak vezme není vlastně vaření, ale patří mezi gastronomické výrazy které, pokud je mi známo, nemají zatím český ekvivalent.


V současné české gastronomii se s tímto výrazem ale setkáte často i jako hosté a tak se pokusím vám jako studentům Hostovky význam tohoto výrazu vysvětlit, ale nemůže to bohužel být v kostce.


Některé gastronomické slovníky uvádí foodstyling v oddělení kuchyňské techniky, což je dosti nepřené zařazení.


Foodstyling má sice své zásady, triky a finty, ale není to ani tak technika jako spíše dovednost neboli umění které ale předpokádá určité know how.


Foodstying se totiž dá vyučovat, ale nedá se naučit. Buďto to ve vás je a nebo na nějakou vážnou kariéru ve foodstyling můžete zapomenout.


Není pochyb o tom, že foodstylist by měl mít nějaké znalosti kuchařských technik a že by měl něco vědět o potravinách, ale že by to musel být vyučený kuchař se nedá říci, nehledě k tomu že ani diplom z nějaké odborné školy nebo třeba i doktorát není ještě zárukou nějaké kuchařské odbornosti a znalosti foodstyling už vůbec ne.


Foodstylist se značně liši od tak zvaného garde manger o kterém na těchto stránkách byla již zmínka a ku kterému má poněkud blíže než ku kterémukoliv typu kuchaře, ale základní rozdíl mezi garde manger a foods stylist je, že garde manger pracuje v zásadě s jedlými surovinami a jeho výtvory musí být nejenom jedlé a atraktivní, ale i chutné, kdežto foodstylist pracuje mnohdy se surovinami které jsou nepoživatelné.


Foodstylist se také liší od kuchařů kteří v určité době musí při různých soutěžích vytvořit jídlo které uspokojí představy poroty a které se většinou na žádném jídelním lístku neobjeví. Foodstylist musí vytvořit jídlo jehož vhled si získá uznání široké veřejnosti a může si s tím hrát třeba i celý den.


Foodstylist ve většině případů umí kombinovat kuchařské umění, vědu a triky při tvorbě fotografií pro kuchařské knihy, marketing jídel, a gastronomických scén ve filmech.


Triky používané při foodstylingu vám zde popisovat nebudu, ale doufám že se mi jednoho dne podaří vypracovat seminář o technikách foodstylingu který by vás možná mohl zajímat.


Dnes totiž již každý druhý Čech je buď sommelier nebo barman a tak proč bychom neměli mít také několik food stilistů.


Foodstiling je totiž relativně dobře placené zaměstnání a schopný foodstilista si časem může vybudovat stabilní klientelu.


Větší naději stát se úspěšným foodstilistou má ale ten kdo o jídle něco ví a kdo umí jídlo presentovat než ten kdo ho připravuje tudíž pro nadaného absolventa Hostovky by foodstyling molo být výborné zaměsnání "na vedlejšák".


V Americe v současné době může schopný foodstilist vydělat od $450 to $850 za den, ale musím vás upozornit na to, že jako celoživotní povolání to považovat nemůžete protože konkurence je veliká a těch dnů kdy najdete uplatnění je poskrovnu.


Food stylist nejčastěji pracuje s fotografem který se nafotografování jídel specializuje a proto o dnešním stylu a technikách fotografování jídel by měl foodstylist mít alespoň ty základní představy.


Současné fotografie jídel jsou zaměřeny na jídlo samotné a ne na "zátiší" nebo na nádobí na kterém je to jídlo presentované, leda že je to účel.


Problém v České republice je, že každý chce být mistrem ve všem.


Dnešní fotograf který se specializuje na fotografii jídel by se ale měl zaměřit na potřebné techniky fotografování jídel a foodstiling by měl přenechat zkušenému foodstilistovi. Obdobně foodstylist by se neměl snažit nahrazovat profesionálního fotografa.


Foodstyling nesmíme také zaměňovat s kuchařskými dovednostmi jako je například krájení případně carving, česky zvané dranžírování nebo se zdobením a případně s presentací jídel pro kuchařské soutěže.


Ice-carving, Tallow nebo Butter-carving se v Česku asi moc neuchytí.To už větší uplatnění má vyřezávání melounů v čemž máme světové misrovství a tak proč nemůžeme mít nějakého mistra světa ve Foodstylingu.



Vrátit se na předchozí stránku

Koncept Steakgrill

Stránky první restaurace konceptu Steakgrill:


Steakgrill

s.jpg, 748B Koncept Steakgrill©

facebook

Počet návštěv

3160448
© 2007 - 2018, http://www.hostovka.cz