Univerzita pro hosty restaurací
Snahou Hostovky je zvýšit uvědomění našich hostů v tom, co jim patří a jak by se měli v restauraci chovat, aby se nedostávali do trapných situací. Takto vzdělaní hosté si u zaměstnanců v pohostinství získají daleko větší respekt.
- Michael Dobromil Klíma životopis
- * 23. 6. 1928 až † 15. 10. 2011
- Zakladatel konceptu STEAKGRILL®, autor článků na Hostovce. Od poloviny roku 2018 vzniká tento web jako modernizace a revize původního webu Hostovky.
Brzy do postele, brzy vstát, propagovat se a tvrdě pracovat!
- Životní krédo Mikea z originálního
Early to bed, early to rise, work like hell and advertise!
.
Články
Články
Životopis ubytování restaurace a servis případová studie nejčtenější nápoje kuchyňské techniky kdo-kdy-kde jídla a jídelní lístky gastronomie etnické kuchyně etika co-kdy-kde
- 4. června 2007
- nejčtenějšígastronomie
- Suroviny a příprava Caesar salátu
- První zajímavá věc na Caesar salátu je, že není americký, a že nemá nic společného s Juliem Caesarem. Americký název salátu Caesar je chybný. Vynález tohoto salátu, kdysi populárního jen ve Spojených státech amerických, je přičítán italskému imigrantovi Livio Santinimu. Ten byl v roce 1925 kuchařem původní restaurace Caesara Cardinino v Tijuaně v Mexiku.
- 19. května 2009
- nejčtenějšíkuchyňské technikypolotovarykomponenty
- Vaření z polotovarů v moderní kuchyni
- Vaření z polotovarů (anglicky assembly cooking) spočívá v sestavení a prezentaci odborně připravených jídel složených ze zdravotně nezávadných a kuchyňsky upravených potravin. Technika vaření z polotovarů je dnes jiná, než byla za dob Carêma, Escoffiera a jiných velkých kuchařů, kteří se o všechny bývalé techniky zasloužili.
- 8. února 2006
- nejčtenějšígastronomiebufetpozdní snídaně
- Vše, co sníš a nikoli co odneseš
- Samoobslužná restaurace (anglicky all you can eat nebo novodobě buffet) je způsob pohostinství, který vznikl v Americe. Je to výraz pro nabídku neomezeného množství jídel bufetovou formou za jednotnou atraktivní cenu.
- 13. ledna 2006
- nejčtenějšíjídla a jídelní lístkyomáčkarecept
- Omáčka bešamel a její varianty
- Omáčku bešamel oficiálně vynalezl správce královského dvora Ludvíka XIV., markýz Louis de Béchameil de Nointel (1630–1703). Je ale více než pravděpodobné, že si Francouzi tuto omáčku přivlastnili od Italů. V Itálii byla tato omáčka již několik století před tím.
- 18. června 2006
- případová studienejčtenější
- Krátký a dlouhý týden
- Hostovka jak název napovídá je v zásadě určena hostům nebo těm kteří se sofistikovanými hosty chtějí stát. Při této snaze se ale nevyhneme nutnosti porozumět tomu jak některé věci v tom našem pohostinství fungují.
- 1. května 2006
- Životopisnejčtenější
- Životopis
- Michael Dobromil Klíma (dále jen „MDK“) narozený v roce 1928 v Československu, je nyní občanem Spojených států amerických, ale srdcem a duší je stále Čech
- 21. prosince 2005
- jídla a jídelní lístkynejčtenější
- Stroganov
- Já jsem se se Stroganovem prvně setkal v Moskvě asi tak v roce 1954, a od té doby jsem ho jedl jak v Sovětském svazu tak i jinde ve světě nesčíslněkrát.
- 9. prosince 2005
- jídla a jídelní lístkynejčtenější
- Obloha
- Na téma "obloha" v české kuchyni jsem napsal v odborném tisku více než je zdrávo a přesto že to všechno bylo v dobrém úmyslu tak jsem si vlastně udělal ještě více nepřátel a to hlavně mezi kuchaři a tak jsem to více méně vzdal protože jako více takových snah to nikam nevedlo.
- 11. července 2005
- jídla a jídelní lístkynejčtenější
- Váha porcí
- Jedním posláním Hostovky je naučit studenty umění zvažovat zda velikost a váha, neboli hmotnost porce odpovídá ceně aby věděli, jestli za své peníze dostávají to co jim patří.