Univerzita pro hosty restaurací

Snahou Hostovky je zvýšit uvědomění našich hostů v tom, co jim patří a jak by se měli v restauraci chovat, aby se nedostávali do trapných situací. Takto vzdělaní hosté si u zaměstnanců v pohostinství získají daleko větší respekt.

Michael Dobromil Klíma
Michael Dobromil Klíma životopis
* 23. 6. 1928 až 15. 10. 2011
Zakladatel konceptu STEAKGRILL®, autor článků na Hostovce. Od poloviny roku 2018 vzniká tento web jako modernizace a revize původního webu Hostovky.
Brzy do postele, brzy vstát, propagovat se a tvrdě pracovat!
Životní krédo Mikea z originálního Early to bed, early to rise, work like hell and advertise!.

Články

Články

Životopis ubytování restaurace a servis případová studie nejčtenější nápoje kuchyňské techniky kdo-kdy-kde jídla a jídelní lístky gastronomie etnické kuchyně etika co-kdy-kde

Concierge
3. května 2009
ubytování
Concierge
Concierge – ve Francii vrátný nebo domovník. V hotelu je to ale osoba která se stará o hostovo pohodlí a která hostům vyřizuje vše spojené s jeho pobytem. V Amerických hotelích byla funkce concierge až do sedmdesátých let zcela neznámá.
Boarding House
22. září 2006
ubytování
Boarding House
Ve Spojených státech se Boarding house kdysi také někdy nazýval "rooming house", nebo také "lodging" house, ale všechny tyto výrazy v tom původním poslání upadají v zapomenutí. "Board" má v angličtině několik významů a jeden z nich je strava, tudíž v tom názvu Boarding house se o ubytování nemluví.
Sacher Eduard
29. listopadu 2005
ubytování
Sacher Eduard
Kostel svatého Štěpána ve Vídní je jen několik kroků od hotelu Sacher, ale nejsem si jist co je u vídeňských turistů populárnější, jestli ten nádherný oltář kostela nebo dort kterým se zakladatel hotelu Sacher proslavil.
Doplňky zpříjemňující hostův pobyt
18. listopadu 2005
ubytovánívybavenídoplňky
Doplňky zpříjemňující hostův pobyt
V cestovním ruchu je doplněk či tzv. amenita (z anglického amenity) přírodní nebo lidmi vytvořená vlastnost prostředí, která v lidech zanechá příjemný zážitek a tím činí dané místo přitažlivějším. V osobní letecké dopravě a v ubytovacích provozech jsou to pozornosti zpříjemňující hostův pobyt.