Michael Klíma na téma jídla a jídelní lístky21. července 2005

Argula

Také ale rugula, rugola nebo rucola od latinského slova eruca znamenajícího "druh zelí", je listová zelenina z rodiny cruciférae, známá také pod francouzským názvem roquette nebo pod anglickým roket. Je to zelenina podobná špenátu nebo řeřiše. Používá se hojně v italské kuchyni; má o mnoho větší obsah Beta karotenu a vitamínu C než ostatní listové zeleniny.

sharehttps://www.hostovka.cz/argula?usp=sharing Sdílet na facebooku

Argula má malé ploché lístky s dlouhými stonky čímž se podobá také pampelišce kterou můžeme arguly nahradit. Má výraznou pepřovou chuť a vůni; čím vzrostlejší tím má výraznější hořčicovou chuť. Používá se často ve studené kuchyni k ozdobě jídel.

Argula Salát

V Americe se setkáte s různými verzemi argula salátu v tak zvaných "lepších" restauracích. Lístky arguly se prodávají v plastikových pytlíčcích, ale většinou se přidává ku směsím listových salátů spolu s hlávkovým salátem (lettuce), špenátem (spinach) apod.

Argula salát s Gorgonzolou

Argula smícháme s jinými salátovými listy (hlávkovým salátem, špenátem apod. Pro každou porci salátu přidáme:

  • ½ šálku vlašských ořechů
  • ½ šálku Gorgonzoly
  • ½ zeleného jablka krájeného na plátky
  • Podáváme s italským drezinkem nebo vinegretem.