Michael Klíma na téma jídla a jídelní lístkybramboryFrancie29. července 2005

Bramborové lupínky

Jako světová potravina jsou brambory na druhém místě (hned za rýží). Upravují se asi mnoha různými způsoby. Jedna z nejpopulárnějších forem jsou brambory smažené ve formě hranolků nebo lupínků (chipsů).

sharehttps://www.hostovka.cz/bramborove_lupinky?usp=sharing Sdílet na facebooku

Francouzi mají pro některé úpravy brambor specifické názvy, které byly po dlouhá léta používány na mezinárodních lístcích. O těch se ale nechci moc zmiňovat, protože již pomalu upadají v zapomenutí.

Bramborové lupínky Francouzi od nepaměti nazývají pommes chips. O jejich vynalezení se ale ucházejí i Američané, kteří tvrdí, že bramborové lupínky byly vynalezeny v Americe v létě roku 1853.

V té době byl Američan George Crum byl zaměstnán jako vedoucí v elegantním resortu na jezeře Moon Lake v Saratoga Sprinte ve státě New York. Bramborové hranolky tam byly připravovány typickým francouzským způsobem a říkalo se jim french fried potatoes, zkráceně french fries.

Hosté resortu Moon Lake, mezi něž patřil i Thomas Jefferson, si stěžovali, že jsou hranolky moc silné. Jeden významný host dokonce hranolky vrátil. Crum chtěl hostovi vyhovět, ale zároveň mu dát za vyučenou. Vzal tedy brambory, ty nakrájel na velmi tenké plátky, které dozlatova usmažil v horkém oleji.

Hostovi tyto brambory nesmírně chutnaly a staly se tak velmi populárními pod jménem Saratoga Chips. Popularity využilo několik firem, které ale prefix Saratoga vynechaly a začaly je prodávat jako potato chips, zkráceně chips.

Dnes se ale výraz chips stal v Americe synonymem i pro lupínky vyráběné z kukuřičného těsta či z tortilly.

Měli jsme u nás doma na návštěvě jednu známou z Německa. Ta pod pojmem chips rozuměla hranolky kterým, se ale v Americe říká french fries. V Anglii a v Belgii se pod názvem fish and chips rozumí smažené ryby a bramborové hranolky. V Belgii k hranolkům dostanete majonézu a v Anglii ocet nebo kečup a ve Skotsku dokonce hnědou omáčku.