Michael Klíma na téma co-kdy-kdejednohubkapředkrm5. února 2006

Jednohubky pro pobavení huby

Jednohubky (francouzsky amuse-gueule, či také canapés) jsou malá, velice jednoduchá pikantní sousta, z masa, ryb, plodů moře, zeleniny a ovoce, podávaná také ke koktejlům. Jednohubky mohou být jak teplé, tak i studené. Zásadou je, že se dají jíst třeba i vestoje rukama.

sharehttps://www.hostovka.cz/jednohubky?usp=sharing Sdílet na facebooku

Francouzsky název amuse-gueule se mně osobně moc líbí, protože v překladu to doslova znamená něco, čím pobavíte vaši hubu. Amuse znamená bavit a gueule je huba. Tomuto výrazu odpovídá anglický název savouries a do jisté míry i ruský název zakuski.

Kde se s nimi setkáte

Jednohubky nesmíte zaměňovat s výtvory, kterými se prezentují studenti našich odborných škol při různých výstavách jako je například Gastro Hradec. Tam na každém takovém výrobku stráví studenti několik hodin, takže z praktického hlediska je to zcela bezcenné.

V rodinách se jednohubky podávají jen při mimořádných příležitostech. V restauracích se s nimi setkáme častěji. V Americe patří do skupiny jídel, které se dají jíst rukou (anglicky finger foods). Liší se tedy podstatně od předkrmů, hlavně od těch komplikovaných.

Druhy jednohubek

Při dnešní demokracii je i v gastronomii povoleno všechno, co není vyloženě zakázáno. Takže pod pojmem jednohubky se můžete setkat se vším možným.

Proto do této skupiny patří i dipy. To jsou husté pikantní omáčky nebo dresinky, do kterých se namáčí kousky zeleniny (crudités), případně krutóny (crackers) nebo čipsy. Patří sem i španělské tapas, které restaurace nabízejí většinou jako pozornost podniku.