Univerzita pro hosty restaurací

Snahou Hostovky je zvýšit uvědomění našich hostů v tom, co jim patří a jak by se měli v restauraci chovat, aby se nedostávali do trapných situací. Takto vzdělaní hosté si u zaměstnanců v pohostinství získají daleko větší respekt.

Michael Dobromil Klíma
Michael Dobromil Klíma životopis
* 23. 6. 1928 až 15. 10. 2011
Zakladatel konceptu STEAKGRILL®, autor článků na Hostovce. Od poloviny roku 2018 vzniká tento web jako modernizace a revize původního webu Hostovky.
Brzy do postele, brzy vstát, propagovat se a tvrdě pracovat!
Životní krédo Mikea z originálního Early to bed, early to rise, work like hell and advertise!.

Kategorie článkůkdo-kdy-kde

Food Cost
9. dubna 2009
kdo-kdy-kde
Food Cost
To co blábolí o food cost ve svém pořadu Ano šéfe náš samozvaný nejvyšší kuchař Zdeňek Pohlreich tomu nevěřte. Musíte si o tom něco přečíst, abyste viděli že jsou to všechno nesmysle. Pokud si to řekneme velice zjednodušeně a laicky, tak Food cost je anglický výraz pro náklady na výrobu jídel které jsou vyjádřeny v procentech v poměru k jejich prodejní ceně.
Ganymed
29. června 2008
kdo-kdy-kde
Ganymed
V řecké mytologii Ganymed byl velice pohledný mladík z Troje, kterého Zeus přivedl na Olymp k obsluze bohů.
Ellsworth M. Statler
4. listopadu 2005
kdo-kdy-kde
Ellsworth M. Statler
Jako studenti Hostovky byste měli znát jeden z mých názorů který říká, že když něco jde jiné, tak proč by to nemohlo jít i u nás.
Catherine de Medici
29. července 2005
kdo-kdy-kde
Catherine de Medici
Základy západní gastronomie byly položeny v době Renesance. Sňatek čtrnáctileté Kateřiny Medicejské s budoucím francouzským králem Jindřichem II (1519-1582) byl příležitostí vlivu sofistikované italské kuchyně na kuchyni francouzskou. Kateřina mimo dobrých mravů sebou přinesla mnohé lahůdky které byly v renesanční Itálii běžné jako: brzlík, lanýže, srdíčka artyčoků, drůbeží knedlíčky, zmrzlinu a perníčky Catherine de Medici (1519-1589)
François Pierre de La Varenne
26. července 2005
kdo-kdy-kde
François Pierre de La Varenne
V době panování krále Ludvíka XIV, byla ve Francii vydána nesmírně důležitá kuchařská kniha La Cuisinier françois, kterou napsal La Varenne. Svou kuchařskou kariéru začal v kuchyni baronky de Bar, sestry Jindřicha IV a později pracoval pro hraběte d?Uxelles, francouzského maršála který byl známý vybraným stolem.
Alois Krofta
20. července 2005
kdo-kdy-kde
Alois Krofta
Když pražský architekt Alois Krofta ve třicátých letech otevíral hotel Alcron (zkratka jeho jména), tak si jako šéfkuchaře s mezinárodní zkušeností přivezl Floriána Zimmermanna až z Nového Yorku.
Historie chateaubriandova steaku
2. července 2006
kdo-kdy-kdereceptsteak
Historie chateaubriandova steaku
Châteaubriand [vyslov šatobriján(d)] byl francouzský státník a spisovatel, jehož nejznámější díla jsou Memoires d'outre-tombe (Paměti ze záhrobí), Atala a Génie du christianisme (Duch křesťanství). Je po něm pojmenováno několik omáček a pokrmů, z nichž nejznámější je řez ze svíčkové o váze 400 až 500 gramů zvaný chateaubriandův steak nebo také jen chateaubriand.
Historka o novém koření
18. listopadu 2005
kdo-kdy-kdekořeníhistorka
Historka o novém koření
K novému koření, lépe řečeno k jeho anglickému jménu allspice se váže jedna zábavná příhoda. Ta se stala u hotelu Marriott v Chicagu na letišti.
Marie-Antoine Carême
7. srpna 2005
kdo-kdy-kdeFrancieosobnost
Marie-Antoine Carême
Carême byl nejenom vynikající kuchař, ale také to byl nejspíše první stylista jídla na světě. Pod svá díla se podepisoval jako Antoine Carême, ale jeho plné jméno bylo Marie-Antoine Carême. Narodil se 8. června 1784 v Paříži.
Nejčetnější kategorie článků
životopis zbožíznalství ubytování restaurace a servis recept případová studie pohostinství o čem se nemluví o čem se mluví nápoje kuchyňské techniky konzulting koho se to týká kdo-kdy-kde jídla a jídelní lístky hygiena a sanitace historka gastronomie Francie etnické kuchyně etika co-kdy-kde Amerika