Michael Klíma na témaikdo-kdy-kdeiFrancieiosobnost7. srpna 2005

Marie-Antoine Carême

Carême byl nejenom vynikající kuchař, ale také to byl nejspíše první stylista jídla na světě. Pod svá díla se podepisoval jako Antoine Carême, ale jeho plné jméno bylo Marie-Antoine Carême. Narodil se 8. června 1784 v Paříži.

  • i
  • i
  • i
  • ihttps://www.hostovka.cz/careme?usp=sharing

iTento umělec, spisovatel, nesmírně nadaný kuchař a jeden z největších inovátorů kuchyně uvedl francouzskou gastronomii do devatenáctého století a získal francouzskému kuchařskému umění prvenství po celé Evropě.

Byl to právě Carême kdo zavedl systém do tehdejší francouzské kuchyně, popsaný v jeho knize L'Art de la Cuisine Française. Zavedl do kuchyní hygienu a kuchaře pozvedl z otroctví na stupeň umělců.

Carêmův otec, který zplodil dvacet pět dětí, se je musel snažit dostat z domu co nejrychleji. Marie-Antoine nebyl výjimkou, a tak byl ve věku osmi let vyhoštěn z domova. Musel pracovat jako pomocník v kuchyni a umývač nádobí. Nicméně tento někdejší umývač nádobí později připravoval jídla pro mnoho korunovaných evropských hlav.

Carêmův první zaměstnavatel byl slavný cukrář Bailly, pro kterého Carême vytvořil velké v té době v celé Paříži populární cukrářské kreace zvané pièces montées.

Carêmovy umělecké výtvory byly dělány z různých těst, konzervovaného ovoce, krémů, a šerbetů. Během práce pro Baillyho se naučil číst a dá se říci, že četl vše, co se mu dostalo do ruky.

iCarême byl pro mě již od útlého mládí modelem v tom smyslu, že podobně jako já nesouhlasil se vším, co četl. Rozhodl se, že jednoho dne napíše knihu popisující francouzskou kuchyni podle jeho vlastních představ. Někteří lidé věří, že jako velkému egoistovi se mu to podařilo díky darům od Boha, ale já jsem přesvědčen, že to bylo díky jeho neskonalé houževnatosti a snaze o perfektnost.

Carême byl první, kdo omezil dosud obrovská menu pouze na polévku, pečeni se zeleninou, pošírovanou rybu, pečenou drůbež, salát, zákusky a dezert. Carême byl také první, kdo začal zjednodušování jídelních lístků, ale byl to jeho velký obdivovatel [Escoffier][escoffier_auguste], kdo koncem devatenáctého století přivedl tyto zkrácené jídelní lístky do praxe.

Carêmovo jméno žije v knihách, které napsal, a v mimořádných jídlech, která vytvořil. Je uznáván jako největší kuchař všech dob a zároveň je znám také jako jeden z nejvznětlivějších. Ale když byli králové, princové a věhlasní státníci ochotni bojovat za to, aby si Carêma ve své kuchyni udrželi, tak komu záleželo na jeho vznětlivosti. Když umíral, tak se údajně posadil na posteli a zakřičel: „Zamíchejte s tím kastrolem!“

  • iAutor: Michael Klíma
  • iDatum vytvoření: 7. srpna 2005
  • iDatum revize: 19. srpna 2019

Příbuzné články

Food Cost
9. dubna 2009
ikdo-kdy-kde
Food Cost
To co blábolí o food cost ve svém pořadu Ano šéfe náš samozvaný nejvyšší kuchař Zdeňek Pohlreich tomu nevěřte. Musíte si o tom něco přečíst, abyste viděli že jsou to všechno nesmysle. Pokud si to řekneme velice zjednodušeně a laicky, tak Food cost je anglický výraz pro náklady na výrobu jídel které jsou vyjádřeny v procentech v poměru k jejich prodejní ceně.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/food_cost?usp=sharing
Food Cost, /food_cost
Ganymed
29. června 2008
ikdo-kdy-kde
Ganymed
V řecké mytologii Ganymed byl velice pohledný mladík z Troje, kterého Zeus přivedl na Olymp k obsluze bohů.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/ganymed?usp=sharing
Ganymed, /ganymed
François Pierre de La Varenne
26. července 2005
ikdo-kdy-kde
François Pierre de La Varenne
V době panování krále Ludvíka XIV, byla ve Francii vydána nesmírně důležitá kuchařská kniha La Cuisinier françois, kterou napsal La Varenne. Svou kuchařskou kariéru začal v kuchyni baronky de Bar, sestry Jindřicha IV a později pracoval pro hraběte d?Uxelles, francouzského maršála který byl známý vybraným stolem.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/francois_pierre?usp=sharing
François Pierre de La Varenne, /francois_pierre
Příběh hoteliéra Ellswortha M. Statlera
4. listopadu 2005
ikdo-kdy-kdeipřípadová studie
Příběh hoteliéra Ellswortha M. Statlera
Ellsworth Statler je mnohými považován za největšího hoteliéra všech dob. Ze 13letého hotelového poslíčka se bez jakéhokoliv základního natožpak odborného vzdělání stal osobností amerického hotelového průmyslu a multimilionářem.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/ellsworth_statler?usp=sharing
Příběh hoteliéra Ellswortha M. Statlera, /ellsworth_statler
Architekt Alois Krofta
20. července 2005
ikdo-kdy-kdeihotel
Architekt Alois Krofta
Pražský architekt Alois Krofta si ve třicátých letech otevřel hotel Alcron. Název hotelu byl odvozen ze zkratky jeho jména. Jako šéfkuchaře si najal Floriána Zimmermanna, který měl mezinárodní zkušenosti.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/alois_krofta?usp=sharing
Architekt Alois Krofta, /alois_krofta
Historka o novém koření
18. listopadu 2005
ikdo-kdy-kdeikořeníihistorka
Historka o novém koření
K novému koření, lépe řečeno k jeho anglickému jménu allspice se váže jedna zábavná příhoda. Ta se stala u hotelu Marriott v Chicagu na letišti.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/nove_koreni?usp=sharing
Historka o novém koření, /nove_koreni
Marie-Antoine Carême
7. srpna 2005
ikdo-kdy-kdeiFrancieiosobnost
Marie-Antoine Carême
Carême byl nejenom vynikající kuchař, ale také to byl nejspíše první stylista jídla na světě. Pod svá díla se podepisoval jako Antoine Carême, ale jeho plné jméno bylo Marie-Antoine Carême. Narodil se 8. června 1784 v Paříži.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/careme?usp=sharing
Marie-Antoine Carême, /careme
Vliv Catherine de Medici na francouzskou kuchyni
29. července 2005
ikdo-kdy-kdeiFrancieiItálie
Vliv Catherine de Medici na francouzskou kuchyni
Základy západní gastronomie byly položeny již v době renesance. Sňatek čtrnáctileté Kateřiny Medicejské s budoucím francouzským králem Jindřichem II. byl příležitostí vlivu sofistikované italské kuchyně na kuchyni francouzskou.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/catherine_de_medici?usp=sharing
Vliv Catherine de Medici na francouzskou kuchyni, /catherine_de_medici
Geniální hoteliér César Ritz
11. srpna 2005
ikdo-kdy-kdeigastronomieiFrancieihistorie
Geniální hoteliér César Ritz
César Ritz byl génius hotelového průmyslu. Moc dobře znal důležitost historie, zásad gastronomie a dobré organizace kuchyně.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/cesar_ritz?usp=sharing
Geniální hoteliér César Ritz, /cesar_ritz
Georges Auguste Escoffier
11. srpna 2005
ikdo-kdy-kdeigastronomieiFrancieihistorie
Georges Auguste Escoffier
Escoffier (1847 až 1935) je král kuchařů a kuchař králů, který přišel na svět v ten pravý čas. Narodil se ve Villeneuve-Loubet, ve městě tak malém, že vůbec nebylo uváděno na mapách.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/auguste_escoffier?usp=sharing
Georges Auguste Escoffier, /auguste_escoffier