Michael Klíma na téma ikdo-kdy-kdeigastronomieiFrancie11. srpna 2005

Georges Auguste Escoffier

Escoffier (1847 až 1935) je král kuchařů a kuchař králů, který přišel na svět v ten pravý čas. Narodil se ve Villeneuve-Loubet, ve městě tak malém, že vůbec nebylo uváděno na mapách.

iZískat odkaz na článekhttps://www.hostovka.cz/auguste_escoffier?usp=sharingi Sdílet na Facebooku iNavrhnout úpravy článku

Dnes je díky tomuto malému muži, ale velkému kuchaři, jeho rodné město výrazně označeno na cestě z Cannes do Nice. Ve městě se také nachází slavné kulinářské muzeum založené tímto císařem světových kuchyní. Tento titul mu byl dán německým císařem Wilhelmem.

Escoffier psal a publikoval nesmírné množství kuchařských knížek. Dnes je to s odstupem času až neuvěřitelné, už jen při pomyšlení, že to bylo při jeho práci šéfkuchaře a bez psacího stroje nebo počítače.

Mnoho kuchařů a autorů kuchařek do jeho děl ještě dnes nahlíží pro reference, na čemž není nic špatného. Horší jsou ty případy, kdy někteří Escoffierovy recepty opisují v nezměněné formě a naivně si myslí, že je použijí v praxi.