Michael Klíma na téma ikdo-kdy-kdeiFrancieiItálie29. července 2005

Vliv Catherine de Medici na francouzskou kuchyni

Základy západní gastronomie byly položeny již v době renesance. Sňatek čtrnáctileté Kateřiny Medicejské s budoucím francouzským králem Jindřichem II. byl příležitostí vlivu sofistikované italské kuchyně na kuchyni francouzskou.

iZískat odkaz na článekhttps://www.hostovka.cz/catherine_de_medici?usp=sharingi Sdílet na Facebooku iNavrhnout úpravy článku

Kateřina s sebou (mimo dobrých mravů) přinesla také mnohé lahůdky, které byly v renesanční Itálii běžné. Jednalo se například o brzlík, lanýže, srdíčka artyčoků, drůbeží knedlíčky, zmrzlinu a perníčky Catherine de Medici.

Francouzská kuchyně byla později zdokonalena za vlády Ludvíka XIV., XV., a XVI. Svého vrcholu dosáhla vrcholu za doby Carêma, který byl prvním významným cukrářem francouzské kuchyně.