Michael Klíma na témaikdo-kdy-kde26. července 2005

François Pierre de La Varenne

V době panování krále Ludvíka XIV, byla ve Francii vydána nesmírně důležitá kuchařská kniha La Cuisinier françois, kterou napsal La Varenne. Svou kuchařskou kariéru začal v kuchyni baronky de Bar, sestry Jindřicha IV a později pracoval pro hraběte d?Uxelles, francouzského maršála který byl známý vybraným stolem.

  • i
  • i
  • i
  • ihttps://www.hostovka.cz/francois_pierre?usp=sharing

La Varene byl velký kuchař a jeho knížka přispěla k velkému vzestupu francouzské kuchyně. Jeho recepty - které mimo jiné byly prvně seřazeny do abecedního pořádku ? zaznamenávaly hluboké změny francouzské kuchyně od doby Tailleventa. V jeho knize byly poprvé podány návody na vaření zeleniny, která do té doby nebyla moc populární. Přestal používat těžká koření, zavedl používání lanýžů a jiných hub které dodávaly masu výraznou chuť a naučil kuchaře podávat maso ve vlastní šťávě. Ryby byly upravovány v silném vývaru z rybích kostí , ořezu, hlav a koření. K zahušťování ku kterému byla do té doby používána strouhanka, se začala požívat jíška z mouky a tuku. Chuť potravin nebyla již zakrývána ale naopak jejich přirozená chuť byla vyzdvihována a zdůrazňována což bylo hlavním znakem nástupu moderní kuchyně.

Příbuzné články

Food Cost
9. dubna 2009
ikdo-kdy-kde
Food Cost
To co blábolí o food cost ve svém pořadu Ano šéfe náš samozvaný nejvyšší kuchař Zdeňek Pohlreich tomu nevěřte. Musíte si o tom něco přečíst, abyste viděli že jsou to všechno nesmysle. Pokud si to řekneme velice zjednodušeně a laicky, tak Food cost je anglický výraz pro náklady na výrobu jídel které jsou vyjádřeny v procentech v poměru k jejich prodejní ceně.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/food_cost?usp=sharing
Food Cost, /food_cost
Ganymed
29. června 2008
ikdo-kdy-kde
Ganymed
V řecké mytologii Ganymed byl velice pohledný mladík z Troje, kterého Zeus přivedl na Olymp k obsluze bohů.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/ganymed?usp=sharing
Ganymed, /ganymed
François Pierre de La Varenne
26. července 2005
ikdo-kdy-kde
François Pierre de La Varenne
V době panování krále Ludvíka XIV, byla ve Francii vydána nesmírně důležitá kuchařská kniha La Cuisinier françois, kterou napsal La Varenne. Svou kuchařskou kariéru začal v kuchyni baronky de Bar, sestry Jindřicha IV a později pracoval pro hraběte d?Uxelles, francouzského maršála který byl známý vybraným stolem.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/francois_pierre?usp=sharing
François Pierre de La Varenne, /francois_pierre
Příběh hoteliéra Ellswortha M. Statlera
4. listopadu 2005
ikdo-kdy-kdeipřípadová studie
Příběh hoteliéra Ellswortha M. Statlera
Ellsworth Statler je mnohými považován za největšího hoteliéra všech dob. Ze 13letého hotelového poslíčka se bez jakéhokoliv základního natožpak odborného vzdělání stal osobností amerického hotelového průmyslu a multimilionářem.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/ellsworth_statler?usp=sharing
Příběh hoteliéra Ellswortha M. Statlera, /ellsworth_statler
Architekt Alois Krofta
20. července 2005
ikdo-kdy-kdeihotel
Architekt Alois Krofta
Pražský architekt Alois Krofta si ve třicátých letech otevřel hotel Alcron. Název hotelu byl odvozen ze zkratky jeho jména. Jako šéfkuchaře si najal Floriána Zimmermanna, který měl mezinárodní zkušenosti.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/alois_krofta?usp=sharing
Architekt Alois Krofta, /alois_krofta
Historka o novém koření
18. listopadu 2005
ikdo-kdy-kdeikořeníihistorka
Historka o novém koření
K novému koření, lépe řečeno k jeho anglickému jménu allspice se váže jedna zábavná příhoda. Ta se stala u hotelu Marriott v Chicagu na letišti.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/nove_koreni?usp=sharing
Historka o novém koření, /nove_koreni
Marie-Antoine Carême
7. srpna 2005
ikdo-kdy-kdeiFrancieiosobnost
Marie-Antoine Carême
Carême byl nejenom vynikající kuchař, ale také to byl nejspíše první stylista jídla na světě. Pod svá díla se podepisoval jako Antoine Carême, ale jeho plné jméno bylo Marie-Antoine Carême. Narodil se 8. června 1784 v Paříži.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/careme?usp=sharing
Marie-Antoine Carême, /careme
Vliv Catherine de Medici na francouzskou kuchyni
29. července 2005
ikdo-kdy-kdeiFrancieiItálie
Vliv Catherine de Medici na francouzskou kuchyni
Základy západní gastronomie byly položeny již v době renesance. Sňatek čtrnáctileté Kateřiny Medicejské s budoucím francouzským králem Jindřichem II. byl příležitostí vlivu sofistikované italské kuchyně na kuchyni francouzskou.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/catherine_de_medici?usp=sharing
Vliv Catherine de Medici na francouzskou kuchyni, /catherine_de_medici
Geniální hoteliér César Ritz
11. srpna 2005
ikdo-kdy-kdeigastronomieiFrancieihistorie
Geniální hoteliér César Ritz
César Ritz byl génius hotelového průmyslu. Moc dobře znal důležitost historie, zásad gastronomie a dobré organizace kuchyně.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/cesar_ritz?usp=sharing
Geniální hoteliér César Ritz, /cesar_ritz
Georges Auguste Escoffier
11. srpna 2005
ikdo-kdy-kdeigastronomieiFrancieihistorie
Georges Auguste Escoffier
Escoffier (1847 až 1935) je král kuchařů a kuchař králů, který přišel na svět v ten pravý čas. Narodil se ve Villeneuve-Loubet, ve městě tak malém, že vůbec nebylo uváděno na mapách.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/auguste_escoffier?usp=sharing
Georges Auguste Escoffier, /auguste_escoffier