U nás si nikdo nestěžuje

Já vím, že v Česku si nikdo nestěžuje, protože Češi byli socializmem vycvičeni již předem se vším souhlasit. Já jsem sice také Čech, ale protože jsem nesouhlasil, tak teď za trest žiji v Americe. Jsem tudíž Americkým občanem a zkažený Amerikou natolik, že si stěžuji, pokud k tomu mám důvod, a to na všechno, kdykoliv, a kdekoliv, ale zatím jsem si nikdy nestěžoval v Česku, kde v poslední době, opět jako český občan, přechodně žiji.

  • i
  • i
  • ihttps://www.hostovka.cz/u_nas_si_nikdo_nestezuje?usp=sharing
  • i

Za prvé si nestěžuji proto, že ve většině případů, když jsem si v Česku stěžoval, tak mi bylo řečeno, že nikdo jiný si nestěžuje, tudíž za škůdce českého pohostinství jsem vlastně byl označen já.

Za druhé si nestěžuji proto, že nechci rozšířit řady těch rádoby profesionálních kritiků, kteří po návštěvě několika restaurací v zahraničí si sice stěžují, ale nikdy nejsou schopni říci, jak by se to dalo dělat lépe.

Za třetí si nestěžuji proto, že se považuji za odborníka v pohostinství, který sice ví kde je zakopaný ten pes, ale nemohu říci jak to dělat lépe, protože jsem certifikovaným profesionálním konzultantem v oboru pohostinství a cestovního ruchu, tudíž nemohu mé rady dávat zadarmo, protože bych velmi brzo přišel na mizinu.Nicméně podvědomě cítím povinnost si stěžovat, protože ta špatná úroveň českého pohostinství je právě díky tomu, že si téměř nikdo nestěžuje, a proto jsem se rozhodl, že budu mé kritiky publikovat a to adresně.

V pátek 22.7.2011, jsem byl v CAFE SAVOY, Ambiente Restaurant Group, Zborovská 68-24 Praha 5 Malá Strana, Telefon 257 311 561, savoy@ambi.cz

číslo účtu: 633899, stůl č. 19

V této restauraci nepředpokládají, že by se někdo odvážil si stěžovat, ale u schodiště k toaletám mají na zdi dotazník, zda se vám u nich líbilo, na kterém vás žádají, abyste vyplnili úroveň jídla, obsluhy a atmosféry. Také své hosty žádají, aby připsali své nápady a připomínky. Za odměnu váš komentář zařadí do slosování, a že výsledky losování najdete na najdete na ww.ambi.cz, v sekci „Vaše názory“. Pokud se tam skutečně podíváte, tak se dovíte, že máte možnost vyhrát dvě poukázky na jídlo a pití v hodnotě 100,- Kč., a Vaše jméno, pokud jste výhercem, na těch stránkách uveřejní. (Jaká čest!)

Byl jsem v CAFE SAVOY již několikrát a i když těch cizinců je dnes stále méně a méně, tak se dá říci, že tvoří stále tu větší skupinu jejich hostů. Jestli si vedení Ambiente myslí, že některý sofistikovaný host cizinec by se nějakým takovým hodnocením zabýval, tak podle mě jsou velice naivní. No, a pokud se té české klientely týká, tak někteří by se nejspíše angažovali, ale jenom pro těch 200,- Kč, ale jinak, who cares!

Ve zmíněném dotazníku podle mě schází jedna velice důležitá otázka: „Myslíte si, že jste za své peníze dostali to, co Vám patří“?

Pokud by tam taková otázka byla, tak já bych musel napsat, že ne. Cappuccino za 65,00 Kč a Espresso, kterému říkají velké Danesi za 55,00, jakž takž odpovídá pražskému standardu a té ambiánci, která nemá chybu, ale pečivo, 28,00 Kč, což byl poněkud okoralý černý chléb a stejně okoralé krajíčky bílé veky, které by jinde ve světě v podniku této cenové skupiny bylo podávané teplé v ubrousku, bylo v poněkud otlučené nerezové misce, té ambiánci neodpovídá.

Bylo asi 9:45 a byli jsme již po snídani; na oběd bylo ještě brzo, a tak jsme si chtěli objednat jen polévku, ale bylo nám řečeno, že až do 11:00 podávají jen snídaně. Na tom by nebylo nic špatného, protože to dělá i Mekáč, ale měli by to mít na jejich jídelních lístcích napsané. Nicméně naše servírka se nabídla, že se zeptá v kuchyni, jestli by nám polévku neudělali.

No, asi by bývalo lepší, kdyby nám to polévku nedávali, protože ta polévka byla spíše „Zum abgewöhnen“. V takových oversized humpuláckých studených, polévkových talířích, nám přinesli lžící tenkých studených, nejspíše komerčně vyráběných tenkých nudlí, na které takovým tím archaickým podáváním polévek, z polévkových hrnků nám na ty nudle nalili jakýsi ne příliš horký vývar s velikým množstvím na kostičky krájené mrkve a s pěti, nejspíše játrovými knedlíčky. Na lístku to inzerují jako slepičí polévku za 125,00 Kč, což je tedy nehorázná chucpa. Se slepicí to nemělo co společného a dokonce si myslím, že kdyby do horkého kohoutího vývaru z dvoucoulového kohoutku přidali trochu maggi, by asi udělali lépe. Food cost jedné té polévky, podle mého odhadu, by mohl být nevýše 5,00 Kč, a i když zřejmě díky nějakému mistru kuchaři labor cost byl dejme tomu 20,00 Kč tak ta marže 100,00 je tak trochu nad mezinárodní standard.

To vše bych jim ale odpustil, ale rozhodně jim nemohu odpustit úroveň jejich služeb.

Při placení účtu, tak jako se to dělá v lepších restauracích, nám „paní vrchní“ předložila na tácku v Ambiente obálce s jakousi nepovedenou fotografií a odvážným: „JINDE UŽ SI NEPCHUTNÁTE“, a pokladní blok, což dejme tomu je také v pořádku . Co ale nebylo už tak v pořádku, že ta paní vrchní s kasírtaškou v ruce, nahlas a tak aby to slyšela nejenom moje partnerka, ale i všichni hosté u vedlejších stolů, ohlásila tu sumu 398,00 Kč.

No, kdysi na učňovských školách se způsob vyúčtování s hostem učil již v prvních hodinách, což se ale asi již neučí, nicméně to není omluva. Porušil jsem tudíž moji zásadu nikomu neradit a řekl jsem té paní vrchní, že je to hrubé faux pas, ale se zlou jsme se potázal, protože ona si nejspíše myslela, že faux pas spíše bylo, že jsem se ji opovážil něco takového říci.

Já vím, že bych s tou Amerikou neměl již unavovat, a že mi to stejně nikdo nevěří, ale v Americe, v některých privátních klubech ceny na jídelních listcích vůbec nemají, protože říkají, že když se musíte ptát na cenu, že si to nejspíše stejně nemůžete dovolit. Ale i v některých „nóbl“ restauracích jídelní lístek s cenami dostane jen hostitel, a jeho hosté mají lístky bez cen, aby se nemuseli žinýrovat si vybrat jídlo podle své chuti. Nemějte ale obavy, v Česku něco takového hned tak nebude.

Pan Karpíšek , zakladatel Ambiente teď otevřel českou restauraci v Novém Yorku, kde určitě bude propagivat ty Czsch specials, ale jen doufám, že nebude propagovat ty české služby a že tam bude mít místní americké nevyučené servírky a číšníky protože s těmi českými by si dobrou reputaci asi neudělal.

Příbuzné články

Blackdog cantina
30. července 2011
io čem se mluví
Blackdog cantina
11.7.2011 jsem přiložený článek napsal na stránkách www.cestovní-ruch.cz, ktré jsou více méně určeny odborníků, takže nějací novináři je nečtou. Včera jsem ale mluvil s jedním kolegou, který mě v mé teorii utvrdil. Nějaký novinář mu údajně pěl ódy na restauraci BLACKDOG CANTINA v Berouně.
Blackdog cantina, /blackdog_cantina
Šéf na grilu
28. července 2011
io čem se mluví
Šéf na grilu
Úvodem bych chtěl říci, že ani já jídla netvořím, a ani nejsem nějakým recenzentem kuchařských knih, protože na to nemám čas, ale mohu vám říci, že za těch 70 let kdy kuchařské knížky, a to nejenom české čtu, toho o kuchařkách, a zejména o receptech a formách jejich psaní něco málo vím, a umím rozeznat koukol od plevele a proto nemohu mlčky přejít když někdo jako je Zdeněk Pohlreich, náš samozvaný nejvyšší kuchař, známý z pořadu ANO ŠÉFE a NA NOŽE, se teď na televizi producíruje jako odborník na grilování a o který ve své knize ŠÉF NA GRILU, píše úplné bludy.
Šéf na grilu, /sef_na_grilu
U nás si nikdo nestěžuje
23. července 2011
io čem se mluví
U nás si nikdo nestěžuje
Já vím, že v Česku si nikdo nestěžuje, protože Češi byli socializmem vycvičeni již předem se vším souhlasit. Já jsem sice také Čech, ale protože jsem nesouhlasil, tak teď za trest žiji v Americe. Jsem tudíž Americkým občanem a zkažený Amerikou natolik, že si stěžuji, pokud k tomu mám důvod, a to na všechno, kdykoliv, a kdekoliv, ale zatím jsem si nikdy nestěžoval v Česku, kde v poslední době, opět jako český občan, přechodně žiji.
U nás si nikdo nestěžuje, /u_nas_si_nikdo_nestezuje
Francouzská cibulová polévka
19. července 2011
io čem se mluví
Francouzská cibulová polévka
Francouzská cibulová polévka (Soupe à l'oignon) je jedna z nejstarších, nejlepších a nejjednodušších francouzských polévek, ale nevěřili byste tomu, jak tuto vynikající polévku dokáží čeští kuchaři ještě více zjednodušit a vylepšit.
Francouzská cibulová polévka, /francouzska_cibulova_polevka
Společenské funkce
17. října 2010
io čem se mluví
Společenské funkce
Přehazuji to tu jako horkou bramboru. Jsou totiž věci, o kterých se nemluví, a o tom, že by se o nich psalo, se nedá někdy ani uvažovat. V Americe se v každé společnosti může mluvit například o jídle, o sexu a o sportu, ale politika a náboženství je tabu.
Společenské funkce, /spolecenske_funkce
Krádeže
20. září 2010
io čem se mluví
Krádeže
Nejvíce v EU kradou Češi, DNES Sobota 11. září 2010. What a BS! Téměř autentický článek pod názvem Češi kradou v obchodech nejvíc z Evropy vyšel již 11. 10. 2006, AUTOR: (čtk, eko)
Krádeže, /kradeze
Na zámku a v podzámčí
10. září 2010
io čem se mluví
Na zámku a v podzámčí
Vážení studenti Hostovky, přeposílám zde moji stížnost na ubytování v hotelu Chateau Kotěra kterou jsem jim poslal již podruhé 12.8.2010 a na kterou mi dosud neodpověděli.
Na zámku a v podzámčí, /na_zamku_a_v_podzamci
Americké pohostinství
10. září 2010
io čem se mluví
Americké pohostinství
Vážení studenti Hostovky, já se netajím tím, že jsem Čechoameričan, a také se netajím tím, že mám dilema s tím, na co mám být pyšný a za co bych se měl stydět.
Americké pohostinství, /americke_pohostinstvi
Po národ
24. března 2010
io čem se mluví
Po národ
Já vím, že by si člověk neměl dělat do vlastního hnízda, ale já nejsem pokrytec a tak to řeknu tak jak to vidím, a sice že někdy se ve světě musím stydět za to, že jsme Čech. Na omluvu Čechů musím ale říci že za to vlastně nemohou. Češi, kdysi respektovaný národ v celé Evropě, se díky socialismu dostali na úroveň národů které se za národy ani nepočítají, což si sice uvědomují, ale nic pro to nedělají.
Po národ, /po_narod
Pochoutky s ocasem
25. ledna 2010
io čem se mluví
Pochoutky s ocasem
HN. IHNED. CZ, 22.1.2019, Autor článku Petra Pospěchová, autor receptu šéfkuchař Titus Eliáš
Pochoutky s ocasem, /pochoutky_s_ocasem
Jak se stát sofistikovaným hostem
23. ledna 2010
io čem se mluví
Jak se stát sofistikovaným hostem
Sofistikovanost má několik významů a my se zde budeme zabývat sofisitkovaností v pohostinství.
Jak se stát sofistikovaným hostem, /sofistikovany_host
Kritika
23. ledna 2010
io čem se mluví
Kritika
KRITICI, FOOD CRITICS, RECENZENTI, FOOD COLUMNISTS, AUDITOŘI, MYSTERY SHOPPERS, FOOD WRITERS, RESTAURANT CRITIC a neposlední řadě STĚŽOVATELÉ jsou lidé které poutá jedno pouto, a to je jídlo.
Kritika, /kritika
Velká huba
21. prosince 2009
io čem se mluví
Velká huba
Důležitost krájení si uvědomoval již prehistorický člověk. Po objevení ohně mu došlo, že sice může toho mamuta opékat na rožni celého, ale že pokud ho nakrájí na steaky, že je může grilovat lépe a radostněji.
Velká huba, /velka_huba
Šizení
29. dubna 2008
io čem se mluví
Šizení
Šizení v restauracích není nic nového a je staré jak to pohostinství samo. Šidí se všude na celém světě a mně to můžete věřit, protože to vím z vlastní zkušenosti. Nemohu sice říci, že šidí každý, ale vždycky se někdo najde. Když to není sám majitel který šdí zaměstnance, tak jsou to někteří zaměstnanci kteří nakonec někdy šidí jak ty hosty, tak i toho majitele, a někdy šidí i ti hosté, neboli každý šidí každého. Samozřejmě že jsou výjimky, což musím vždy dodat, protože by mně hned někdo napadl, že on nešidí. V některých případech na to šizení máte důkaz v podobě účtenky, a proto se teď tolik diskutuje o zavedení kontrolních pokladen a povinnosti dávat na vše účtenku, ale tu si také můžete strčit za klobouk i když je na ni nějaká chyba, protože byste museli dokázat, že ta chyba byla úmyslná.
Šizení, /sizeni
Úpadek tradičních francouzských restaurací
24. prosince 2009
io čem se mluvíiFrancie
Úpadek tradičních francouzských restaurací
Jak jsem se dočetl na internetu, tak jen za první tři měsíce v r. 2009 zbankrotovalo ve Francii asi 3.000 restaurací, kaváren a barů. Počet francouzských restaurací, které zbankrotovaly, stoupl ve srovnání s loňskem o 25 % a počet kaváren, které byly nuceny zavřít, stoupl o 56 %.
Úpadek tradičních francouzských restaurací, /francouzske_restaurace