Michael Klíma na téma restaurace a servisgrilovánímaso10. května 2009

Barbecue

Barbecue je vlastně grilování masa, které se potírá speciální omáčkou. Barbecue se dělí na suché brazilské barbecue a americké barbecue.

sharehttps://www.hostovka.cz/bbq?usp=sharing Sdílet na facebooku

Historie barbecue

V Americe se původně výraz barbecue (zkrácený na BBQ) používal jenom pro označení úpravy celých prasat, telat, ovcí nebo i jiných velkých kusů masa na rožni nebo na roštu nad plamenem. Palivem bylo dřevěné uhlí nebo hikorové dřevo.

Celá zvířata byla napichována na rožeň od vousů (francouzsky barbe) až po ocas (francouzsky que). Z těchto dvou francouzských slov pak vznikl výraz barbecue.

Do Ameriky tuto metodu zavedli francouzští lovci. Odtud se rychle rozšířila i do sousedních zemí. Dnes je tento výraz používán téměř po celém světě.

Správné grilování

Při americkém způsobu barbecue se maso griluje buď venku nebo v kuchyni na rožni, na grilu pod salamandrem nebo i v troubě. Maso se potírá marinádou nebo omáčkou označovanou prostě jako barbecue omáčka.

Barbecue omáček existuje nekonečná řada. Obsahují různé druhy koření podle místní preference. Obvykle v sobě mají kečup a chilli omáčku a jen velmi zřídka obsahuje cibuli nebo česnek.

Zdrojem tepla při grilování může být dřevěné uhlí, zemní plyn nebo propan butan. Potraviny jsou grilovány na roštu, na rožni nebo v grilovacích kleštích, které musí být naprosto čisté.

Během grilování se do potravin nepíchá. Na barbecue se grilování změní v okamžiku, kdy potravinu začneme potírat barbecue omáčkou. Některé potraviny jsou v této omáčce marinovány krátce před tepelnou úpravou.