Michael Klíma na téma irestaurace a servisigrilováníimaso10. května 2009

Barbecue

Barbecue je vlastně grilování masa, které se potírá speciální omáčkou. Barbecue se dělí na suché brazilské barbecue a americké barbecue.

iZískat odkaz na článekhttps://www.hostovka.cz/bbq?usp=sharingi Sdílet na Facebooku iNavrhnout úpravy článku

Historie barbecue

V Americe se původně výraz barbecue (zkrácený na BBQ) používal jenom pro označení úpravy celých prasat, telat, ovcí nebo i jiných velkých kusů masa na rožni nebo na roštu nad plamenem. Palivem bylo dřevěné uhlí nebo hikorové dřevo.

i Celá zvířata byla napichována na rožeň od vousů (francouzsky barbe) až po ocas (francouzsky que). Z těchto dvou francouzských slov pak vznikl výraz barbecue.

Do Ameriky tuto metodu zavedli francouzští lovci. Odtud se rychle rozšířila i do sousedních zemí. Dnes je tento výraz používán téměř po celém světě.

Správné grilování

Při americkém způsobu barbecue se maso griluje buď venku nebo v kuchyni na rožni, na grilu pod salamandrem nebo i v troubě. Maso se potírá marinádou nebo omáčkou označovanou prostě jako barbecue omáčka.

Barbecue omáček existuje nekonečná řada. Obsahují různé druhy koření podle místní preference. Obvykle v sobě mají kečup a chilli omáčku a jen velmi zřídka obsahuje cibuli nebo česnek.

Zdrojem tepla při grilování může být dřevěné uhlí, zemní plyn nebo propan butan. Potraviny jsou grilovány na roštu, na rožni nebo v grilovacích kleštích, které musí být naprosto čisté.

Během grilování se do potravin nepíchá. Na barbecue se grilování změní v okamžiku, kdy potravinu začneme potírat barbecue omáčkou. Některé potraviny jsou v této omáčce marinovány krátce před tepelnou úpravou.