Univerzita pro hosty restaurací

Snahou Hostovky je zvýšit uvědomění našich hostů v tom, co jim patří a jak by se měli v restauraci chovat, aby se nedostávali do trapných situací. Takto vzdělaní hosté si u zaměstnanců v pohostinství získají daleko větší respekt.

Michael Dobromil Klíma
Michael Dobromil Klíma životopis
* 23. 6. 1928 až 15. 10. 2011
Zakladatel konceptu STEAKGRILL®, autor článků na Hostovce. Od poloviny roku 2018 vzniká tento web jako modernizace a revize původního webu Hostovky.
Brzy do postele, brzy vstát, propagovat se a tvrdě pracovat!
Životní krédo Mikea z originálního Early to bed, early to rise, work like hell and advertise!.

Články

Články

Životopis zbožíznalství ubytování restaurace a servis recept případová studie nejčtenější nápoje kuchyňské techniky koho se to týká kdo-kdy-kde jídla a jídelní lístky gastronomie etika co-kdy-kde

Aioli
13. dubna 2009
co-kdy-kde
Aioli
Aioli je výraz se kterým se na českých jídelních lístcích dnes běžně setkáte, ale někteří hosté nevědí co to vlastně je.
Sweet and Sour
9. dubna 2009
co-kdy-kde
Sweet and Sour
Česky sladko-kyselé, italsky agro dolce se vztahuje většinou k čínské kuchyni.
Suchá jíška
9. dubna 2009
co-kdy-kde
Suchá jíška
Naučil jsem se suchou jíšku připravovat za druhé světové války, kdy tuk byl na potravinové lístky a relativně drahý. Musím se ale přiznat, že ji někdy používám ještě dnes protože je velice „convenient“. Může se případně i ochutit, prostě má mnoho výhod.
A la
5. dubna 2009
co-kdy-kde
A la
à la(fr.) - česká kuchyně se od nepaměti vzhlížela ve francouzské kuchyni a proto není divu, že na českých jídelních lístcích se stále setkáváme s francouzskými výrazy.
Studený šok
5. srpna 2008
co-kdy-kde
Studený šok
Studený šok, anglicky cold schock, německy abschrecken, je způsob rychlého zchlazení vařených nebo blanšírovaných surovin za účelem okamžitého přerušení procesu vaření který probíhá v surovině i po jejím vyndání z vody.
No Host Bar
17. července 2008
co-kdy-kde
No Host Bar
Pokud neznáte jemné nuance angičtiny, tak byste si mohli myslet, že se jedná o bar, ve kterém není ani jeden host.
Host Bar
16. července 2008
co-kdy-kde
Host Bar
Host bar je anglický výraz používaný v pohostinství, zejména v cateringu, který vyjadřuje že při společenských funkcích jako jsou bankety, svatby, promoce, případně jiné oslavy, se za nápoje podávané na baru neplatí.
Open Bar
16. července 2008
co-kdy-kde
Open Bar
V přesném překladu open bar znamená otevřený bar, ale jako studenti Hostovky byste měli znát jemné nuánce tohoto výrazu, abyste se eventuálně nedostali do trapné situace. Při společenkých akcích na které budete eventuálně pozvání to vzásadě znamená že všechny nápoje, v četně koktejlů, jsou zadarmo. Hosté (guests) takovou pozornost (convenience) velice ocení a hostitel (host) neboli ten kdo takovou společenkou funkci pořádá, nebo za ni platí, má pocit, že hosté jsou spokojení.
Cash Bar
16. července 2008
co-kdy-kde
Cash Bar
Co to je cash bar, "open bar", "HOST BAR" nebo "NO HOST BAR", studenti našich hotelových škol vědí, protože se to na těch školách určitě vyučuje, ale někdo by mně musel přesvědčit o opaku když řeknu, že většina běžných návštěvníku našich hotelů a restaurací to neví.
Marbling
1. července 2008
co-kdy-kde
Marbling
Stravovací zvyklosti se mění a popularita grilování se v České republice rozrostla do Grilmanie, avšak potřebná osvěta podle mně zaostává.
Mesquite
28. dubna 2008
co-kdy-kde
Mesquite
V Americe bylo až donedávna oblíbené grilování steaků, ryb a langust na uhlí z různých aromatických dřev.
Barman
3. dubna 2008
co-kdy-kde
Barman
Jednou mi nepřišel do práce barman. Mně už to barmanství tak nejde a tak jsem zavolal jednoho kolegu jestli by mi nějakým barmanem mohl vypomoci. Řekl mi že jednoho má, že se jmenuje Jim a že je to vynikající barman, ale že jednak občas něco ukradne z kasy, že se taky rád napije, a že kouří podnikové cigára, což ale prý dělá většina jeho barmanů, ale tento navíc je homosexuál.
Cenotvorba
29. března 2008
co-kdy-kde
Cenotvorba
Výňatek z Provozního manuálu konceptu STEAKGRILL®. Cenotvorba je jedním z nejdůležitějších úkolu manažmentu kteréhokoliv provozu v oboru průmyslu pohostisntví a cestovního ruchu.
Bullshit
14. února 2008
co-kdy-kde
Bullshit
Já bych se chtěl přímo vsadit, že při státních zkouškách z angličtiny vám otázku co to je B.S. nikdo nedá.
Ecoflower
22. října 2007
co-kdy-kde
Ecoflower
Česky nejspíše "Ecokvětina" je jakýsi druh loga které vám pomůže rozeznat ekologicky-přátelský výrobek nebo služby.
Kuchařské knihy 2
5. srpna 2007
co-kdy-kde
Kuchařské knihy 2
Nejlepší kuchařka na světě - je tu! Auguste Escoffier - Moje francouzská kuchyně.
GI Pans
29. března 2007
co-kdy-kde
GI Pans
V článku o prime rib jsem se zmínil o GI pan a slíbil jsem vám, že vám o nich napíši více a jelikož bych na to eventuálně mohl zapomenout, tak vám to raději napíši hned teď.
Sotýrování
14. března 2007
co-kdy-kde
Sotýrování
Sotýrování, anglicky sauté, od francouzského slovesa sauter, je kuchařský výraz (hantýrka) pro techniku rychlého přehazování potravin v pánvi nad intenzivním teplem, zpravidla otevřeným ohněm.
Kuchařské knihy
23. ledna 2007
co-kdy-kde
Kuchařské knihy
Na stránkách www.labužník.cz se v těchto dnech rozvinula docela zajímavá diskuse vyprovokovaná Karmínkem který píše, že by ho zajímal názor jiných na množství kuchařek, a vyslovuje názor, že jich je až příliš mnoho a že jedno jak je ta kniha zaměřena.
Polotovary
29. listopadu 2006
co-kdy-kde
Polotovary
Polotovar,také zvaný konvenientní nebo příhodný výrobek, je buď koupený nebo vlastní výroby který usnadňuje nebo urychluje práci v kuchyni. Rozdíl je v ceně a případně ve kvalitě, přičemž neznamená, že polotovar vlastní výroby je lacinější nebo lepší.
Minutky
24. listopadu 2006
co-kdy-kde
Minutky
À la minute je francouzský výraz pro jídla připravená na objednávku tak zvané minutky, německy Zur bestelung, anglicky To order.
Liquid smoke
9. července 2006
co-kdy-kde
Liquid smoke
Na stránkách www.gastronews.cz se mně někdo zeptal co to je "liquid smoke". Nikdy by mě nenapadlo, že se na něco takového někdy někdo zeptá.
Bedekr
27. listopadu 2005
co-kdy-kde
Bedekr
Bedekr, někdy také beadekr podle jednoho českého slovníku cizích slov je knižní cestovní turistický průvodce.
Alaska
26. června 2005
co-kdy-kde
Alaska
Jeden ze států amerických, ale v americké gastronomii Alaska v plném znění Baked Alaska; francouzsky Omelette Surprise; je něco čemu se kdysi česky říkalo omeleta s překvapením, v těch rádoby francouzských restauracích omelette surrprise.
Jednohubky pro pobavení huby
5. února 2006
co-kdy-kdejednohubkapředkrm
Jednohubky pro pobavení huby
Jednohubky (francouzsky amuse-gueule, či také canapés) jsou malá, velice jednoduchá pikantní sousta, z masa, ryb, plodů moře, zeleniny a ovoce, podávaná také ke koktejlům. Jednohubky mohou být jak teplé, tak i studené. Zásadou je, že se dají jíst třeba i vestoje rukama.