Michael Klíma na témaipohostinství15. srpna 2011

Dobrý administrativní pracovník v pohostinství

U většiny funkci pracovníků v pohostinství se nepředpokládají administrativní schopnosti. Nicméně dnes je jen velmi málo funkcí, kde by administrativa neměla svoji důležitost. Historicky je známo, že jen velmi málo třeba i slavných kuchařů je schopno své recepty a techniky vaření popsat.

  • i
  • i
  • i
  • ihttps://www.hostovka.cz/administrativni_pracovnik?usp=sharing

iNení to ale jen psaní receptů nebo kuchařských knížek. Jde také o jiné administrativní práce, jako je psaní jídelních lístků, tvorba kalkulací a mnoho dalších administrativních úkolů. Ty by měl každý šéfkuchař zvládat, nemluvě o práci na počítači, což ale starší generace nezvládá už vůbec.

V mnoha případech se to řeší tak, že jejich administrativními povinnostmi je pověřen k tomu určený pracovník (sekretář či sekretářka). Úkolem administrativního pracovníka je zajišťování širokého rozsahu pomocných kancelářských činností jako jsou:

  • přepisování textů,
  • vkládání dat do počítače prostřednictvím databázových či tabulkových editorů nebo různých účelově vytvořených programů,
  • evidence došlé a odeslané pošty,
  • vyřizování korespondence vedoucího a dalších pracovníků,
  • zakládání korespondence a dalších důležitých písemností, předpisů vyhlášek, zákonů a nařízení a vyhledávání v nich,
  • zajišťování administrativní agendy a vedení evidence úkolů příslušného organizačního útvaru a sledování termínů jejich plnění,
  • organizování návštěv, porad a seminářů včetně např. vaření a podávání kávy či dalšího občerstvení,
  • plnění operativních úkolů jako např. obstarat ubytování, jízdenky, časopisy, obědy.

Předpokladem pro úspěšný výkon povolání jsou administrativní dovednosti:

  • rychlé psaní na klávesnici,
  • ovládání výpočetní techniky, zejména využívání textových editorů,
  • znalost pravidel pravopisu i pravidel pro úpravy korespondence a pro poštovní styk,
  • dále pak soustředěnost, dobrá paměť, trpělivost, spolehlivost a přesnost.

Nejbližším nadřízeným pracovníkem je zpravidla ředitel nebo vedoucí gastronomického provozu. Výše uvedené povinnosti by měly být zakotveny v příslušných manuálech a každý administrativní pracovník všech větších provozů by měl být certifikován.

  • iAutor: Michael Klíma
  • iDatum vytvoření: 15. srpna 2011
  • iDatum revize: 30. dubna 2020

Příbuzné články

Supervision
3. října 2011
ipohostinství
Supervision
Před nějakým časem jsem se ptal bývalého rektora jedné hotelové školy, proč se na českých hotelových školách učí všechny ty archaické nebo prakticky nepoužitelné předměty a přitom jedna ze základních znalostí managementu jako je supervision, se neučí.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/supervision?usp=sharing
Supervision, /supervision
Dobrý administrativní pracovník v pohostinství
15. srpna 2011
ipohostinství
Dobrý administrativní pracovník v pohostinství
U většiny funkci pracovníků v pohostinství se nepředpokládají administrativní schopnosti. Nicméně dnes je jen velmi málo funkcí, kde by administrativa neměla svoji důležitost. Historicky je známo, že jen velmi málo třeba i slavných kuchařů je schopno své recepty a techniky vaření popsat.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/administrativni_pracovnik?usp=sharing
Dobrý administrativní pracovník v pohostinství, /administrativni_pracovnik
Zbytky
23. května 2010
ipohostinství
Zbytky
Vytvořit v pohostinství 10% čistého zisku, je sakramentsky tvrdý oříšek. Skončit se ztrátou 10% a více, je velice jednoduché. Když uvaříte 10 porcí nějaké hotovky a prodáte jich jen 9, tak vám vznikne nenahraditelná ztráta 10%, která, když se opakuje několikrát, vás může přivézt k bankrotu, dříve než se nadějete.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/zbytky2?usp=sharing
Zbytky, /zbytky2
Odborníci v pohostinství
23. ledna 2010
ipohostinství
Odborníci v pohostinství
Kdo jsou to osobnosti v českém pohostinství vím již relativně dlouho, a pokud to zajímá i vás, tak jejich seznam najdete na stránkách www.gastronews.cz na kterých ty tituly uděluje jejich šéfredaktor pan Jiří Řezáč.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/odbornici_v_pohostinstvi?usp=sharing
Odborníci v pohostinství, /odbornici_v_pohostinstvi
Češi nečtou
4. listopadu 2009
ipohostinství
Češi nečtou
To není z mé hlavy, ale musím s tím souhlasit, protože pokud se týká pohostinství jsem se o tom již několikrát přesvědčil.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/cesi_nectou?usp=sharing
Češi nečtou, /cesi_nectou
Současný stav českého pohostinství
23. října 2009
ipohostinství
Současný stav českého pohostinství
Přikládám kopii e-mailu od Jirky Feřtka, jednoho mého spolužáka na hotelové škole v Mariánských Lázních v roce 1949, kdy české pohostinství bylo ještě pohostinstvím. To si počtete.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/soucasny_stav_ceskeho_pohostinstvi?usp=sharing
Současný stav českého pohostinství, /soucasny_stav_ceskeho_pohostinstvi
Franchize Day
21. října 2009
ipohostinství
Franchize Day
Já jsem jeden z mála, kdo ten velký boom franchisingu restaurací rychlého občerstvení v Česku předvídal již od Sametové revoluce, a na štěstí na to mám důkazy.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/franchize_day?usp=sharing
Franchize Day, /franchize_day
Jak vařit bez kuchaře
24. května 2009
ipohostinství
Jak vařit bez kuchaře
Tento článek jsem před několika lety někde napsal , ale jako mnoho mých příspěvků do medii, má stále ještě svoji platnost a proto vám ho v trochu pozměněné formě předkládám i zde.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/jak_varit_bez_kuchare?usp=sharing
Jak vařit bez kuchaře, /jak_varit_bez_kuchare
Služby
17. května 2009
ipohostinství
Služby
Museli byste mně přesvědčit o tom, že se mýlím, ale dovoluji si tvrdit, že v České republice služby, až na nějaké výjimky, téměř neexistují.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/sluzby?usp=sharing
Služby, /sluzby
Důvody neúspěchu českých restaurací
4. května 2009
ipohostinství
Důvody neúspěchu českých restaurací
Rychlá expanse, absolutní neodbornost většiny provozovatelů pohostinství, na život a na smrt vyhrocená konkurence, je v Česku hlavní příčinou neúspěchu mnoha restaurací. Velké procento neúspěchu je také díky a nedostatečnému počátečnímu kapitálu. Restaurace jsou pro banky velice rizikové a proto i procenta z půjček jsou vyšší.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/duvody_neuspechu_ceskych_restauraci?usp=sharing
Důvody neúspěchu českých restaurací, /duvody_neuspechu_ceskych_restauraci
Management By the Menu
4. května 2009
ipohostinství
Management By the Menu
Dá se říci, že největší změny v pohostinství v tomto století zaznamenal jídelní lístek, který je základem veškeré činnosti každého gastronomického provozu.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/management_by_menu?usp=sharing
Management By the Menu, /management_by_menu
Logistika
1. května 2009
ipohostinství
Logistika
Logistika v průmyslu pohostinství a cestovního ruchu je umění skloubit všechny články tohoto enormního odvětví národního hospodářství v jeden celek jehož hlavním cílem je uspokojit potřeby a přání hostů a vytvořit zasloužený předpokládaný zisk.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/logistika?usp=sharing
Logistika, /logistika
Franchising
24. dubna 2009
ipohostinství
Franchising
Asi tak v roce 1991, neboli ne příliš dlouho po Sametové revoluci, v době kdy jsem byl v České Republice v zastoupení americké firmy Blodgett, za mnou přišel jeden mladý muž, s tím, že se dozvěděl, že v Americe jsem konzultantem v pohostinství, a jestli bych mu neporadil s jeho záměrem.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/franchising?usp=sharing
Franchising, /franchising
Technologie v průmyslu v pohostinství
23. dubna 2009
ipohostinství
Technologie v průmyslu v pohostinství
Technologie v globálním průmyslu pohostinství předstihla schopnosti člověka. Náše pohostinství není výjimkou.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/technologie_pohostinstvi?usp=sharing
Technologie v průmyslu v pohostinství, /technologie_pohostinstvi
Svíčková atd.
19. dubna 2009
ipohostinství
Svíčková atd.
Toto je článek který jsem napsal již asi před 10-15 lety, a tak jsem ho jen trochu oprášil a upravil aby byl zase aktuální.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/svickova_atd?usp=sharing
Svíčková atd., /svickova_atd
Účetnictví v pohostinství
20. května 2009
ipohostinstvíimanagement
Účetnictví v pohostinství
Nejsem příliš zběhlý v historii účetnictví, ale vím, že účetnictví je staré více než 5.000 let. Také vím, že je to (zjednodušeně řečeno) evidence toho, co komu patří.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/ucetnictvi?usp=sharing
Účetnictví v pohostinství, /ucetnictvi
Cenotvorba konceptu STEAKGRILL®
29. března 2008
ico-kdy-kdeijídla a jídelní lístkyipohostinství
Cenotvorba konceptu STEAKGRILL®
Cenotvorba je jedním z nejdůležitějších úkolu managementu kteréhokoliv provozu v oboru průmyslu pohostinství a cestovního ruchu. Na našich oborných a hotelových školách se cenotvorba nejspíše vyučuje. Podle mě se cenotvorba sice dá vyučovat, ale nedá se naučit.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/cenotvorba?usp=sharing
Cenotvorba konceptu STEAKGRILL®, /cenotvorba