Michael Klíma na téma co-kdy-kdeomáčkarecept13. dubna 2009

Italská dochucovací omáčka aioli

Aioli je italská dochucovací omáčka, se kterou se běžně setkáte na českých jídelních lístcích. Je také k dostání v obchodech. V italské rodině si ale každá hospodyně dělá omáčku aioli sama.

sharehttps://www.hostovka.cz/aioli?usp=sharing Sdílet na facebooku

Tajemství omáčky spočívá v poměru jednotlivých surovin. Omáčka se skládá ze směsi

  • česneku,
  • vajec,
  • citrónové šťávy nebo octa a
  • olivového oleje.

Tradičně se omáčka dělala v kamenném hmoždíři. Stejného výsledku ale dosáhnete za pomocí jakéhokoliv moderního mixéru.

Aioli je vlastně česnekem ochucená majonéza. Existují ale její různé druhy, z nichž nejběžnější je varianta s hořčicí. Ve Francii se aioli podává tradičně s rybou a plody moře. Nejčastěji se s ní setkáte v kombinaci s rybí polévkou s krutony.

Omáčka se podává při pokojové teplotě, ale měla by být uchována v lednici.