Aioli

Aioli je výraz se kterým se na českých jídelních lístcích dnes běžně setkáte, ale někteří hosté nevědí co to vlastně je.

Aioli je italská dochucovací omáčka která je dnes již běžně v obchodech k dostání, ale v každé pořádné italské rodině si hospodyně dělá aioli sama protož to její aioli je nejlepší a jediné tajemství je poměr jednotlivých potravin.

Je to směs česneku, vajec, citrónové šťávy nebo octa a olivového oleje, neboli to je česnekem ochucená majonéza. Jsou ale různé variace, z nichž nejčastější je přidání hořčice. Ve Francii se aioli tradičně podává s rybami a plody moře a zejména s rybími polévkami ku kterým se rovněž podávají krutóny.

Aioli se obyčejně podává při pokojové teplotě, ale mělo by být uchováváno v lednici. Tradičně se aioli dělalo v kameném hmoždíři, ale jakémkoliv moderním mixéru dosáhnete stejných výsledků.