Hořký likér absint

Absint je zelený likér, k jehož přípravě se mimo jiné používá nahořklá dřevnatá rostlina Artemisia absinthium anglicky zvaná wormwood. Pro svou intenzivní anýzovou příchuť si absint vysloužil francouzský název anisette.

  • i
  • i
  • ihttps://www.hostovka.cz/absint?usp=sharing
  • i

Absint se obyčejně ředil tak, že se kapal do sklenice přes cukr v perforované lžičce. Přes ten se pak přelévala voda, čímž se zakalila na barvu řídkého mléka. Proto v Novém Orleansu dostal absint jména jako Milky Way, Geen Opal či Herbabsaint. Ve Francii je absint také znám pod názvy pastis a anisette.

Absint byl vynalezen v Couvet ve Švýcarech Francouzem Dr. Ordinairem. Ten v roce 1797 prodal svůj recept panu Pernodovi, jehož jméno se stalo pro tento likér synonymem po celém světě. Nicméně v Palestině bylo již před tisíci lety známo hořké víno (absinthiatum) připravované z výše zmíněné rostliny, které se vlastně dá považovat za prvý míšený nápoj.

Obliba absintu

Absintu byly přičítány afrodiziakální účinky, čímž se stal se velice populární hlavně ve Francii a v Novém Orleansu v Carolině ve Spojených Státech Amerických.

V Americe se absint pro zjemnění chuti a vůně podává on the rocks, což ve volném překladu znamená „na útesech ledu“. Rock se v tomto případě totiž nepřekládá jako skála. Souvisí s termínem rock and roll, kde je odvozeno od rocking, neboli od kolébání nebo houpání.

V České republice se většinou prodává absint firmy Pernod. Nedá se ale říci, že by u nás byl absint nějakým hitem. Lidé, kteří ho neznají, jeho chuť přirovnávají k mazání na bolavé nohy. A ti, kteří ho znají, si ho dávají velmi zřídka.

Zákaz absintu

Na přelomu století byly však u absintu zjištěny účinky škodlivé lidskému zdraví a silné návykové vlastnosti. Na základě toho Belgie zakázala prodej absintu v roce 1905.

Švýcarské úřady v roce 1910 prodej absintu rovněž zakázaly. To sice po známém soudním procesu sedláka Jana Landfreje, který údajně pod vlivem absintu zavraždil manželku a své děti.

Ve Spojených státech amerických přišel zákaz prodeje absintu v platnost také v roce 1910. Zde byl absint nahrazen likéry s anýzovou příchutí jako je Ojen vyráběný ve Španělsku, a v roce 1934 likérem Herbsaint, který vyráběl v Novém Orleansu lékárník J. Marion Legendre.

  • iAutor: Michael Klíma
  • iDatum vytvoření: 7. července 2005
  • iDatum revize: 5. ledna 2020

Příbuzné články

Pití vína a jeho vliv na zdraví
21. prosince 2006
inápoje
Pití vína a jeho vliv na zdraví
Jako studenti Hostovky byste měli něco vědět o víně a proto se k vínu budeme ještě několikrát vracet, ale dnes si řekněme, jak zdravé či škodlivé pití vína vlastně je.
Pití vína a jeho vliv na zdraví, /piti_vina_a_zdravi
Tequila
3. listopadu 2006
inápoje
Tequila
Já si myslím, že Češi jsou v zásadě kujóni protože například rum dokáží udělat stejně dobrý, ne-li lepší než ten dovezený, ale Tequila je podle mě úplně jiné zvíře a pochybuji, že se Čechům někdy podaří tequilu udělat takovou jakou ji dělají v Mexiku a mně to můžete věřit, protože já jsem to tam při mé poslední návštěvě Mexika tak trochu okoukl.
Tequila, /tequila
Ochutnávka vína
19. září 2005
inápoje
Ochutnávka vína
U příležitosti semináře PŘÍPRAVA STEAKŮ budou účastníci mít příležitost ochutnat několik chilských vín presentovaných paní Ing. Evou Staňkovou v zastoupení firmy TRUMF International s.r.o.
Ochutnávka vína, /ochutnavka_vina
Piña Colada
4. září 2005
inápoje
Piña Colada
některé koktejly se v Česku a na Slovensku nemohly kdysi připravovat protože nebyly potřebné suroviny. Dnes ale tento problém není a tak možná si budete moci dopřát jeden z mála koktejlů který chutná i mně a to je Piña Colada.
Piña Colada, /pina_colada
Historie koktejlu Martini
27. února 2006
inápojeikoktejly
Historie koktejlu Martini
Pravděpodobně žádný jiný koktejl není tak známý jako Martini. Dejte se na baru do řeči s kterýmkoliv hostem a zmiňte se o Martini a v tom okamžiku dostanete další z milionů receptů, za který jsou jeho vyznavači ochotni bojovat.
Historie koktejlu Martini, /martini
Hořký likér absint
7. července 2005
inápojeikoktejly
Hořký likér absint
Absint je zelený likér, k jehož přípravě se mimo jiné používá nahořklá dřevnatá rostlina Artemisia absinthium anglicky zvaná wormwood. Pro svou intenzivní anýzovou příchuť si absint vysloužil francouzský název anisette.
Hořký likér absint, /absint
Koktejly a barmanství
12. listopadu 2005
inápojeikoktejlyizkušenosti
Koktejly a barmanství
Občas jsem se díval na barmana Karla Kroupu zvaného Charlie, o kterém jsem si ve svých 14 letech myslel, že je největším barmanem na světě. Pozoroval jsem ho, když mixoval koktejly, a snil jsem o tom, že jednoho dne budu také takovým slavným barmanem jako je on. Tento sen se mi však nikdy nesplnil.
Koktejly a barmanství, /koktejly