Americké pohostinství

Vážení studenti Hostovky, já se netajím tím, že jsem Čechoameričan, a také se netajím tím, že mám dilema s tím, na co mám být pyšný a za co bych se měl stydět.

  • i
  • i
  • ihttps://www.hostovka.cz/americke_pohostinstvi?usp=sharing
  • i

Jako Američan jsem procestoval téměř celý svět, ale nikdy jsem neopomněl zdůraznit, že jsem původem Čech, na což jsem byl většinou velice pyšný jako například po proslovu prezidenta Havla, před americkým kongresem, který byl hodnocen jako jeden nejlepších proslovů předneseným před americkým kongresem vůbec.

Nikdy nezapomenu na to, jak jsem byl pyšný na to, že jsem Čech když mi ostatní profesoři na college na které jsem učil k tomu projevu presidenta Havla gratulovali .

Musím se ale přiznat, že byly, a jsou momenty, kdy se za mé české občanství stydím. Mluvím o českém pohostinství, protože ničemu jinému nerozumím, a které srovnávám s pohostinstvím v celém světě a tudíž i s pohostinstvím mého druhého domova to je Americkým.

Teď ale, jak se zdá, se musím stydět za mé americké občanství a zejména za americké pohostinství. To že tu Ameriku pomlouvá kde kdo, kdo tam ani nikdy nebyl, na to jsem si již zvykl. Na to, že Mekáč (někteří Češi umí zprznit všechno co je Americké) a všechny ty ostatní americké koncepty rychlého očerstvení, které ovládly svět, jsou některým Čechům solí v očích, jsem si také zvykl, ale nemohu se smířit s tím, že někdo se vydává za americký restaurant a to nejspíše proto aby to americké pohostinství ještě více pošpinil.

Já jsem restauračním kritikem, protože si myslím, že po 60 letech v tom zatraceném byznyse k tomu mám pouvoir, ale nechci si nechat od žádného šarlatána dělat do mého hnízda, ať do toho českého, ani do toho amerického.

Já jsem tak starý, že pamatuji české pohostinství již za prvé republiky, a od té doby mělo své ups and down, ale dnešní české pohostinství je podle mě úplně na huntě, což je možná dobře, protože níže to již jít nemůže, a tak se to musí přeci jenom nakonec zlepšovat.

POZOR NA AMERICKÉ POOSTISNTVÍ

  • TO: Buffalo American Rstaurant
  • Golden Gate Marketing s.r.o.
  • Palackého 135, 276 01 Mělník
  • Sunday, August 29, 2010
  • www.restaurantucisare.cz

KOHO SE TO TÝKÁ:

Vážení, přes varování Jednoho zkušeného kuchaře, který ve vaši restauraci jedl a označil ji jako “POD ÚROVEŇ” jsem se do vaší restaurace dnes vypravil, abych si udělal vlastní úsudek.

Já již více než 20 let denně sleduji trend úpadku českého pohostinství, zejména služeb, žasnu nad tím, že se již celé nezhroutilo. Je sice pravda, že jsou vzácné výjimky a že jsou u nás restaurace, které se nemusí za svou práci stydět, ale, které tou špatnou pověstí českého pohostinství trpí stejně nejvíce.

Řada restaurací dnes již zavírá a ty zbývající špatné nejspíše zavřou v nejbližší době. No, já je nelituji a přeji si, aby ten trend zavírání probíhal rychleji, tak aby zůstaly jen ty dobré.

Zlaté časy, kdy restaurace byly rozděleny do těch cenových skupin, kdy hospoda byla hospodou, kdy krčma byla krčmou, kdy hostinec byl hostincem, kdy byly známé rozdíly mezi restaurací, restaurantem a případně grand restaurantem, nebo francouzskou restaurací, kdy čínská restaurace musela být čínská, bulharská bulharskou, ruská ruskou apod. abych vyjmenoval alespoň některé. Je to hrůza, co se s tím českým pohostinstvím děje a obávám se, že žádnými Czech species, soutěžemi o nejlepší kotlíkový guláš, bigoš, který také není český, nebo kuchyní našich babiček to nezachráníme.

To pohostinství ale nezachráníme ani restauracemi jako je ten váš Buffalo Amecan Resaurant .

Předpokládám, že to Buffalo se vztahu k býkům a hovězímu masu a ne k Buffalu ve státě New York, v Americe protože nejspíše nevíš kde Amerika je a jaké restauranty tam jsou.

Přeci by na to měl být nějaký zákon, že když si někdo napíše na dvéře American Restaurant, že musí o tom něco vědět. Američané by měli mít právo vás zažalovat. To co vy v té vaši restauraci děláte tak říkajíce pod americkou vlajkou je trestuhodné. Máte ponětí na jaké úrovni to americké pohostinství je?

Do vaší restaurace člověk vejde a přesto že neděle večer, a restaurace je prázdní, tak se vás nikdo z těch třech obsluhujících za tím barovým pultem ani nevšimne. No o nějakém uvádění ke stolu ani nemluvě, ale to bych ještě tak omluvil, protože to je český standard.

To víte, v té Americe, zvláště v Los Angeles, kde každá druhá servírka je budoucí slavná zpěvačka, filmová hvězda, případně právnička nebo lékařka vás s úsměvem pozdraví a dokonce se představí svým jménem. What a country!

V té vaši restauraci jeden číšník vezme objednávku a druhý, který vám ta jídla v té prázdné restauraci donese se vás zeptá, kdo měl co. Být to v Americe, tak bych řekl, že si to nepamatuji, ale tam se mi ani ve společnosti 10 nebo 20 lidí nemůže stát. V některých českých restauracích se už naučili, že po malé chvíli se obsluhující přijde zeptat, jestli je vše v pořádku, ale ve vaši restauraci byli zaměstnání sledováním televize a tak nereagovali ani na mé horečné mávaní. What a country!

No a to jídlo zvané Diner Sampler (ještě že umím anglicky), mohu popsat jen jedním slovem, kterému jako Američané určitě rozumíte a to je „GARBAGE“.

Že se nestydíte podávat ty fazole jen tak neohřáté, přímo z konzervy, a tu kukuřici také tak. Ten talíř byl vlažný a to zřejmě jen od toho jídla, které na něj dali. Ty samples toho masa byly tak nejvýše pro odvyknutí, než k tomu, aby si někdo některé to maso objednal znovu, pokud by se do té vaši restaurace omylem vráti. Jediné co bylo jakž takž dobré, byla ta omáčka na tom vysušeném žebru, ale tu určitě vy neděláte a kupujete ji v Makru. To samé se dá říci o tom mělnickém vínu, která na štěstí také neděláte a které tudíž bylo dobré.

Říká se: „Moučník dobrý všechno dobré“, ale že by ty Brownies byly nějaké obsession, pokud víte co to je, se nedá říci už jenom proto, že to nebyly brownies, a to samé se dá říci o tom Cheese Cake u kterého nevěřím, že je Home Made, leda, že by to byl nějaký Home for Retarded Chefs.

Můj celkový verdikt je, že když něco neumíte, tak byste měli jít od toho.

Příbuzné články

Blackdog cantina
30. července 2011
io čem se mluví
Blackdog cantina
11.7.2011 jsem přiložený článek napsal na stránkách www.cestovní-ruch.cz, ktré jsou více méně určeny odborníků, takže nějací novináři je nečtou. Včera jsem ale mluvil s jedním kolegou, který mě v mé teorii utvrdil. Nějaký novinář mu údajně pěl ódy na restauraci BLACKDOG CANTINA v Berouně.
Blackdog cantina, /blackdog_cantina
Šéf na grilu
28. července 2011
io čem se mluví
Šéf na grilu
Úvodem bych chtěl říci, že ani já jídla netvořím, a ani nejsem nějakým recenzentem kuchařských knih, protože na to nemám čas, ale mohu vám říci, že za těch 70 let kdy kuchařské knížky, a to nejenom české čtu, toho o kuchařkách, a zejména o receptech a formách jejich psaní něco málo vím, a umím rozeznat koukol od plevele a proto nemohu mlčky přejít když někdo jako je Zdeněk Pohlreich, náš samozvaný nejvyšší kuchař, známý z pořadu ANO ŠÉFE a NA NOŽE, se teď na televizi producíruje jako odborník na grilování a o který ve své knize ŠÉF NA GRILU, píše úplné bludy.
Šéf na grilu, /sef_na_grilu
U nás si nikdo nestěžuje
23. července 2011
io čem se mluví
U nás si nikdo nestěžuje
Já vím, že v Česku si nikdo nestěžuje, protože Češi byli socializmem vycvičeni již předem se vším souhlasit. Já jsem sice také Čech, ale protože jsem nesouhlasil, tak teď za trest žiji v Americe. Jsem tudíž Americkým občanem a zkažený Amerikou natolik, že si stěžuji, pokud k tomu mám důvod, a to na všechno, kdykoliv, a kdekoliv, ale zatím jsem si nikdy nestěžoval v Česku, kde v poslední době, opět jako český občan, přechodně žiji.
U nás si nikdo nestěžuje, /u_nas_si_nikdo_nestezuje
Francouzská cibulová polévka
19. července 2011
io čem se mluví
Francouzská cibulová polévka
Francouzská cibulová polévka (Soupe à l'oignon) je jedna z nejstarších, nejlepších a nejjednodušších francouzských polévek, ale nevěřili byste tomu, jak tuto vynikající polévku dokáží čeští kuchaři ještě více zjednodušit a vylepšit.
Francouzská cibulová polévka, /francouzska_cibulova_polevka
Společenské funkce
17. října 2010
io čem se mluví
Společenské funkce
Přehazuji to tu jako horkou bramboru. Jsou totiž věci, o kterých se nemluví, a o tom, že by se o nich psalo, se nedá někdy ani uvažovat. V Americe se v každé společnosti může mluvit například o jídle, o sexu a o sportu, ale politika a náboženství je tabu.
Společenské funkce, /spolecenske_funkce
Krádeže
20. září 2010
io čem se mluví
Krádeže
Nejvíce v EU kradou Češi, DNES Sobota 11. září 2010. What a BS! Téměř autentický článek pod názvem Češi kradou v obchodech nejvíc z Evropy vyšel již 11. 10. 2006, AUTOR: (čtk, eko)
Krádeže, /kradeze
Na zámku a v podzámčí
10. září 2010
io čem se mluví
Na zámku a v podzámčí
Vážení studenti Hostovky, přeposílám zde moji stížnost na ubytování v hotelu Chateau Kotěra kterou jsem jim poslal již podruhé 12.8.2010 a na kterou mi dosud neodpověděli.
Na zámku a v podzámčí, /na_zamku_a_v_podzamci
Americké pohostinství
10. září 2010
io čem se mluví
Americké pohostinství
Vážení studenti Hostovky, já se netajím tím, že jsem Čechoameričan, a také se netajím tím, že mám dilema s tím, na co mám být pyšný a za co bych se měl stydět.
Americké pohostinství, /americke_pohostinstvi
Po národ
24. března 2010
io čem se mluví
Po národ
Já vím, že by si člověk neměl dělat do vlastního hnízda, ale já nejsem pokrytec a tak to řeknu tak jak to vidím, a sice že někdy se ve světě musím stydět za to, že jsme Čech. Na omluvu Čechů musím ale říci že za to vlastně nemohou. Češi, kdysi respektovaný národ v celé Evropě, se díky socialismu dostali na úroveň národů které se za národy ani nepočítají, což si sice uvědomují, ale nic pro to nedělají.
Po národ, /po_narod
Pochoutky s ocasem
25. ledna 2010
io čem se mluví
Pochoutky s ocasem
HN. IHNED. CZ, 22.1.2019, Autor článku Petra Pospěchová, autor receptu šéfkuchař Titus Eliáš
Pochoutky s ocasem, /pochoutky_s_ocasem
Jak se stát sofistikovaným hostem
23. ledna 2010
io čem se mluví
Jak se stát sofistikovaným hostem
Sofistikovanost má několik významů a my se zde budeme zabývat sofisitkovaností v pohostinství.
Jak se stát sofistikovaným hostem, /sofistikovany_host
Kritika
23. ledna 2010
io čem se mluví
Kritika
KRITICI, FOOD CRITICS, RECENZENTI, FOOD COLUMNISTS, AUDITOŘI, MYSTERY SHOPPERS, FOOD WRITERS, RESTAURANT CRITIC a neposlední řadě STĚŽOVATELÉ jsou lidé které poutá jedno pouto, a to je jídlo.
Kritika, /kritika
Velká huba
21. prosince 2009
io čem se mluví
Velká huba
Důležitost krájení si uvědomoval již prehistorický člověk. Po objevení ohně mu došlo, že sice může toho mamuta opékat na rožni celého, ale že pokud ho nakrájí na steaky, že je může grilovat lépe a radostněji.
Velká huba, /velka_huba
Šizení
29. dubna 2008
io čem se mluví
Šizení
Šizení v restauracích není nic nového a je staré jak to pohostinství samo. Šidí se všude na celém světě a mně to můžete věřit, protože to vím z vlastní zkušenosti. Nemohu sice říci, že šidí každý, ale vždycky se někdo najde. Když to není sám majitel který šdí zaměstnance, tak jsou to někteří zaměstnanci kteří nakonec někdy šidí jak ty hosty, tak i toho majitele, a někdy šidí i ti hosté, neboli každý šidí každého. Samozřejmě že jsou výjimky, což musím vždy dodat, protože by mně hned někdo napadl, že on nešidí. V některých případech na to šizení máte důkaz v podobě účtenky, a proto se teď tolik diskutuje o zavedení kontrolních pokladen a povinnosti dávat na vše účtenku, ale tu si také můžete strčit za klobouk i když je na ni nějaká chyba, protože byste museli dokázat, že ta chyba byla úmyslná.
Šizení, /sizeni
Úpadek tradičních francouzských restaurací
24. prosince 2009
io čem se mluvíiFrancie
Úpadek tradičních francouzských restaurací
Jak jsem se dočetl na internetu, tak jen za první tři měsíce v r. 2009 zbankrotovalo ve Francii asi 3.000 restaurací, kaváren a barů. Počet francouzských restaurací, které zbankrotovaly, stoupl ve srovnání s loňskem o 25 % a počet kaváren, které byly nuceny zavřít, stoupl o 56 %.
Úpadek tradičních francouzských restaurací, /francouzske_restaurace