Na zámku a v podzámčí

Vážení studenti Hostovky, přeposílám zde moji stížnost na ubytování v hotelu Chateau Kotěra kterou jsem jim poslal již podruhé 12.8.2010 a na kterou mi dosud neodpověděli.

  • i
  • i
  • ihttps://www.hostovka.cz/na_zamku_a_v_podzamci?usp=sharing
  • i

Je to, mimo těch popsaných nedostatků, ukázka šlendriánství a absolutní ignorance všech zásad vyřizování stížností a o znalosti gastronomie či hotelnictví všeobecně.

Já si myslím, že by přeci jenom měla být nějaká možnost takové věc pranýřovat. Vykřikujeme všude do světa, jak jsme dobří, každý rok udělujeme všemožná uznání všemožným pracovníkům v hotelnictví, ale ta úroveň služeb je katastrofální a obávám se, že Chateau Kotěra není výjimkou, ale posuďte to sami.

Vážení, jsem profesionálním konzultantem v oboru pohostinství a cestovního ruchu a proto si v hotelích a restauracích nestěžuji, a to obzvláště ne v Česku, kde všichni všechno znají, a všechno dělají dobře, a proto žádnou stížnost neumí ani přijmout.

Nicméně moje zkušenost z ubytování ve vašem „chateau, v pátek 6. 9. 2010 je tak špatná, že ji nemohu jen tak přejít.

Jednak samotný název „chateau“ je, když nic jiného, velká nadsázka, a je vidět že nejspíše nemáte vůbec ponětí, jaké služby se ve světě v hotelích zámeckého stylu poskytují. Ta tak často opakovaná omluva špatných služeb tím, že nejsme na západě, ale v Česku, dnes již neobstojí. Když něco neumíte, nebo když na to nemáte, tak to prostě nedělejte.

Vaše restaurace z pohledu vaši klientely zřejmě nemá chybu, horší by asi bylo hodnocení nějakého sofistikovaného zahraničního hosta. Vaše nabídka kuchyně z oblasti Středomořského moře je, když nic jiného, velice odvážná. Nemyslím si, že byste museli ve Středomoří strávit své mládí, ale museli byste si o té cousine alespoň něco přečíst.

Ten výběr vín z celého světa je také ukázkou českého velikášství a s ohledem na kapacitu vašich restauračních prostor klientely úplný nesmysl.

Pokud se servisu týká, tak je sice pravda, že pan vrchní dělal co umí, ale naskýtá se otázka jestli „to co umí“, odpovídá potřebným znalostem takové restaurace jakou chcete být. Znovu ale podotýkám, že vaší klientele to nejspíše postačí.

Francouzská zapečená cibulačka se kupodivu dosti podobala francouzskému originálu, ale kvalitu vašich jídel, podle přepečeného a překořeněného lososa, nedokážu odhadnout, a ta ratatouile neměla s francouzskou ratatouile vůbec co společného, nemluvě o té záhadné universální šťávě, ve které to plavalo.

Chateau Kotěra, údajně ve spolupráci s Potten & Pannen, otevírá školu vaření a proč ne, kuchařskou školu si dnes v Česku otevírá i kdejaká zpěvačka.

Nevím co je pro to vaše Chateau větším tahákem, jestli ta gastronomie, nebo ubytování, ale podle mě v hotelových Chateau je oboje stejně důležité a v každém případě jsou to služby, které podle mého názoru jsou v hotelu Kotěra hluboko pod mezinárodním standardem.

Ty zámecké pokoje jsem si prohlédl na internetu, a ty repliky zámeckých ložnic jsou velice ubohé a tak jsme se rozhodli pro pokoj v tom skleníku neboli oranžerii, což mají být moderní pokoje se vším komfortem.

Mohu se pochlubit tím, že za 60 praxe v oboru jsem spal v mnoha špatných ale i dobrých a luxusních pokojích, a že tedy mám představu toho, co kde za vaše peníze můžete dostat a dnes se mohu pochlubit tím, že se mi nejedná ani tak o cenu pokoje ale o komfort který mi poskytuje.

Ve světě jsou hotely, které mají na pokojích dotazník, ve kterém hosty žádají, aby tam vyplnili zjištěné nedostatky. Podle mého názoru by takový hotel měli okamžitě zavřít, protože hosté nejsou od toho, aby na jakékoliv závady upozorňovali.

V hotelu Kotěra takový dotazník nemají, a jsou tak namyšlení na to, že všechno dělají dobře, že při odjezdu hosta se ho ani nezeptají, zda byl s jejich službami spokojen.

Ty pokoje navrhoval zřejmě někdo, kdo sám v moderním hotelu nikdy ani nespal a tak vám mohu říci, že těch stížností, které bych na ubytování v hotelu Kotěra měl já, je pěkná řádka, a jako profesionální konzultant je tady jmenovat nemohu, nicméně byste si od někoho kvalifikovaného měli nechat udělat audit kvality služeb. možná, že by vám někdo poradil, že ta vana by měla mít shower courtain a před vanou by mohl být kobereček aby s vám tam nikdo nezaby.

Musím se ale zmínit o něčem co nám zkazilo celkový dojem z našeho pobytu, který měl být jakýmsi příjemným zážitkem.

V recepci se nás po večeři ptali, jestli budeme chtít snídani na pokoji, nebo v jídelně, která se otevírá v 7 hodin. Mě to bylo v zásadě jedno, ale moje přítelkyně projevila mít snídaní na pokoji. Ptali se nás na dobu, kdy si budeme snídaní přát a tak jsme si ji chtěli objednat na 8 hod. ráno. To se paní recepční zdálo být brzy, a abychom si prý přileželi a tak nám paní recepční doporučila tu snídaní na 9 hodin.

No, já to zkrátím. Já jsem si již večer kladl otázku, jak budou servírovat tu snídani pro dva, když na pokoji je jen jedna nepohodlná židle u psacího stolu, a jedno ještě nepohodlnější křeslo a žádný stůl.

Řekl jsem si ale, že nejspíše vědí co je to room servis, a že tudíž přivezou tu snídani na vozíku, který rozloží na jídelní stůl, a že přinesou ještě jedu židli a že vše bude v pohodě. Jak jsem se ale mýlil. Tu snídani po mé urgenci přinesl až 9:30 s argumentem, že jsme byli jediní, kdo si tu snídani na pokoj objednal a že prostě to nestíhají.

Neumím si představit, co by tedy dělali, kdyby si tu snídani na pokoj objednalo daších 10 pokojů. Ještě tedy že jsme nepospíchali na vlak nebo na letiště.

Tu snídani nepřivezli na snídaňovém vozíku, ale přinesli ji dvě servírky a to ani ne na tácech, ale v ruce. Ty chudinky, které byly v hotelovém pokoji zřejmě prvně v životě tam staly bezradně s těmi talířky v ruce, a tak jsem jim uvolnil ten miniaturní pracovní stoleček, na který to složily. Zeptal jsem se co by tedy dělali kdyby tam ani ten stoleček nebyl. Načež mi jedna řekla, že v tom případě to dávají hostům do postele na takové stojánky což asi viděla v nějakém americkém filmu. Když jsem ale řekl, aby to tedy tak udělala, tak mi řekla, že ty stolečky nemají.

To jenom tak pro pobavení. Menší zábava byla ta snídaně samotná, která jak vidíte z přiloženého obrázku, sestávala z pomerančového džusu, velkého množství džemů, a nejspíše i medu a dvou jogurtů.

Nechyběl tam ani talířek s nějakým salámem a sýry, dvě misky s müsli, ke kterému bylo i mléko (ale žádné ovoce), několik housek a míchaná vejce a ham and eggs, které jme si objednali.

Při několika tisících snídaní, které jsem já za moji praxi uvařil a odservíroval, nemluvě o těch které jsem za můj život již snědl, toto byla jedna z nejhorších.

Prostě o něčem takovém jako je room servis nemáte ani potuchy, a tak se vůbec divím, že se tím vnucujete.

Já vím, že v česku probíhají soutěže o nejlepší guláš, nejlepší knedlík a nejlepší svíčkovou, ale při tom 90 procent našich kuchařů neumí udělat dělat míchaná vejce, natožpak vaječnou ometu, nebo ham and eggs.

Nad těmi vaječnými jídly se moc nepozastavujte, protože v celém Česku je lepší nedostanete.

Přesto, že je to dvoulůžkový pokoj, tak tam mátejen jednu židli.

Moje přítelkyně, která má smysl pro humor, jedla ten jakoby ham and eggs na zemi jako někde na poušti, ale já jsem prevít, a tak jsem ty jakoby míchaná vejce, jedl sice studené ale u toho miniaturního stolečku.

Mimo jiné ty cherry tomatoes byly přezrálé a tak akorát na vyhození.

No, a celkově musím prostě říci, že zakončení našeho víkendu bylo skutečně nezapomenutelné.

A picture is worth thousand of words, a proto moje originální stížnost byla doplněna několika fotografiemi jako důkaz, ale na těchto stránkách fotografie nelze uveřejňovat. Závěrem jen tolik, že lituji každého kdo se nechá na to Chateau nachytat.

Příbuzné články

Blackdog cantina
30. července 2011
io čem se mluví
Blackdog cantina
11.7.2011 jsem přiložený článek napsal na stránkách www.cestovní-ruch.cz, ktré jsou více méně určeny odborníků, takže nějací novináři je nečtou. Včera jsem ale mluvil s jedním kolegou, který mě v mé teorii utvrdil. Nějaký novinář mu údajně pěl ódy na restauraci BLACKDOG CANTINA v Berouně.
Blackdog cantina, /blackdog_cantina
Šéf na grilu
28. července 2011
io čem se mluví
Šéf na grilu
Úvodem bych chtěl říci, že ani já jídla netvořím, a ani nejsem nějakým recenzentem kuchařských knih, protože na to nemám čas, ale mohu vám říci, že za těch 70 let kdy kuchařské knížky, a to nejenom české čtu, toho o kuchařkách, a zejména o receptech a formách jejich psaní něco málo vím, a umím rozeznat koukol od plevele a proto nemohu mlčky přejít když někdo jako je Zdeněk Pohlreich, náš samozvaný nejvyšší kuchař, známý z pořadu ANO ŠÉFE a NA NOŽE, se teď na televizi producíruje jako odborník na grilování a o který ve své knize ŠÉF NA GRILU, píše úplné bludy.
Šéf na grilu, /sef_na_grilu
U nás si nikdo nestěžuje
23. července 2011
io čem se mluví
U nás si nikdo nestěžuje
Já vím, že v Česku si nikdo nestěžuje, protože Češi byli socializmem vycvičeni již předem se vším souhlasit. Já jsem sice také Čech, ale protože jsem nesouhlasil, tak teď za trest žiji v Americe. Jsem tudíž Americkým občanem a zkažený Amerikou natolik, že si stěžuji, pokud k tomu mám důvod, a to na všechno, kdykoliv, a kdekoliv, ale zatím jsem si nikdy nestěžoval v Česku, kde v poslední době, opět jako český občan, přechodně žiji.
U nás si nikdo nestěžuje, /u_nas_si_nikdo_nestezuje
Francouzská cibulová polévka
19. července 2011
io čem se mluví
Francouzská cibulová polévka
Francouzská cibulová polévka (Soupe à l'oignon) je jedna z nejstarších, nejlepších a nejjednodušších francouzských polévek, ale nevěřili byste tomu, jak tuto vynikající polévku dokáží čeští kuchaři ještě více zjednodušit a vylepšit.
Francouzská cibulová polévka, /francouzska_cibulova_polevka
Společenské funkce
17. října 2010
io čem se mluví
Společenské funkce
Přehazuji to tu jako horkou bramboru. Jsou totiž věci, o kterých se nemluví, a o tom, že by se o nich psalo, se nedá někdy ani uvažovat. V Americe se v každé společnosti může mluvit například o jídle, o sexu a o sportu, ale politika a náboženství je tabu.
Společenské funkce, /spolecenske_funkce
Krádeže
20. září 2010
io čem se mluví
Krádeže
Nejvíce v EU kradou Češi, DNES Sobota 11. září 2010. What a BS! Téměř autentický článek pod názvem Češi kradou v obchodech nejvíc z Evropy vyšel již 11. 10. 2006, AUTOR: (čtk, eko)
Krádeže, /kradeze
Na zámku a v podzámčí
10. září 2010
io čem se mluví
Na zámku a v podzámčí
Vážení studenti Hostovky, přeposílám zde moji stížnost na ubytování v hotelu Chateau Kotěra kterou jsem jim poslal již podruhé 12.8.2010 a na kterou mi dosud neodpověděli.
Na zámku a v podzámčí, /na_zamku_a_v_podzamci
Americké pohostinství
10. září 2010
io čem se mluví
Americké pohostinství
Vážení studenti Hostovky, já se netajím tím, že jsem Čechoameričan, a také se netajím tím, že mám dilema s tím, na co mám být pyšný a za co bych se měl stydět.
Americké pohostinství, /americke_pohostinstvi
Po národ
24. března 2010
io čem se mluví
Po národ
Já vím, že by si člověk neměl dělat do vlastního hnízda, ale já nejsem pokrytec a tak to řeknu tak jak to vidím, a sice že někdy se ve světě musím stydět za to, že jsme Čech. Na omluvu Čechů musím ale říci že za to vlastně nemohou. Češi, kdysi respektovaný národ v celé Evropě, se díky socialismu dostali na úroveň národů které se za národy ani nepočítají, což si sice uvědomují, ale nic pro to nedělají.
Po národ, /po_narod
Pochoutky s ocasem
25. ledna 2010
io čem se mluví
Pochoutky s ocasem
HN. IHNED. CZ, 22.1.2019, Autor článku Petra Pospěchová, autor receptu šéfkuchař Titus Eliáš
Pochoutky s ocasem, /pochoutky_s_ocasem
Jak se stát sofistikovaným hostem
23. ledna 2010
io čem se mluví
Jak se stát sofistikovaným hostem
Sofistikovanost má několik významů a my se zde budeme zabývat sofisitkovaností v pohostinství.
Jak se stát sofistikovaným hostem, /sofistikovany_host
Kritika
23. ledna 2010
io čem se mluví
Kritika
KRITICI, FOOD CRITICS, RECENZENTI, FOOD COLUMNISTS, AUDITOŘI, MYSTERY SHOPPERS, FOOD WRITERS, RESTAURANT CRITIC a neposlední řadě STĚŽOVATELÉ jsou lidé které poutá jedno pouto, a to je jídlo.
Kritika, /kritika
Velká huba
21. prosince 2009
io čem se mluví
Velká huba
Důležitost krájení si uvědomoval již prehistorický člověk. Po objevení ohně mu došlo, že sice může toho mamuta opékat na rožni celého, ale že pokud ho nakrájí na steaky, že je může grilovat lépe a radostněji.
Velká huba, /velka_huba
Šizení
29. dubna 2008
io čem se mluví
Šizení
Šizení v restauracích není nic nového a je staré jak to pohostinství samo. Šidí se všude na celém světě a mně to můžete věřit, protože to vím z vlastní zkušenosti. Nemohu sice říci, že šidí každý, ale vždycky se někdo najde. Když to není sám majitel který šdí zaměstnance, tak jsou to někteří zaměstnanci kteří nakonec někdy šidí jak ty hosty, tak i toho majitele, a někdy šidí i ti hosté, neboli každý šidí každého. Samozřejmě že jsou výjimky, což musím vždy dodat, protože by mně hned někdo napadl, že on nešidí. V některých případech na to šizení máte důkaz v podobě účtenky, a proto se teď tolik diskutuje o zavedení kontrolních pokladen a povinnosti dávat na vše účtenku, ale tu si také můžete strčit za klobouk i když je na ni nějaká chyba, protože byste museli dokázat, že ta chyba byla úmyslná.
Šizení, /sizeni
Úpadek tradičních francouzských restaurací
24. prosince 2009
io čem se mluvíiFrancie
Úpadek tradičních francouzských restaurací
Jak jsem se dočetl na internetu, tak jen za první tři měsíce v r. 2009 zbankrotovalo ve Francii asi 3.000 restaurací, kaváren a barů. Počet francouzských restaurací, které zbankrotovaly, stoupl ve srovnání s loňskem o 25 % a počet kaváren, které byly nuceny zavřít, stoupl o 56 %.
Úpadek tradičních francouzských restaurací, /francouzske_restaurace