Michael Klíma na témainápoje21. prosince 2006

Pití vína a jeho vliv na zdraví

Jako studenti Hostovky byste měli něco vědět o víně a proto se k vínu budeme ještě několikrát vracet, ale dnes si řekněme, jak zdravé či škodlivé pití vína vlastně je.

  • i
  • i
  • i
  • ihttps://www.hostovka.cz/piti_vina_a_zdravi?usp=sharing

To co vám teď ale napíší musíte brát, jak Američané říkají: "with a grain of salt", což se česky myslím říká s reservou.

Nebudete mi asi věřit, že já jsem začal pít víno když mi bylo asi 18 let, a hodně. Bylo to v Africe ve francouzské armádě, kde jsme denně "fasovali" one quart, neboli čtvrťák na osobu.

Někteří vojáci se kterými jsem byl na cimře víno nepili a nebo málo, a tak pro ty kteří víno měli rádi, jako já, ho bylo stále dost.

Jaké víno to bylo, to ví jen Bůh, ale "who cares". Jedno je ale jisté, a sice to, že to zřejmě bylo nejlacinější víno které bylo na místním trhu, a věřte mi, že takové víno je mnohdy to nejlepší a nemusí to být jen víno francouzské.

Nechte si od někoho kdo byl v Alžíru vyprávět, jak dobré a laciné to víno tam je.

No, já již také nevím jaké víno to bylo, ale po dvou nebo po třech čtvrtkách to bylo stejně jedno.

Ale takto bych mohl pokračovat a vytahovat se kde všude jsem byl a kolik vína jsem v životě vypil, ale o to tady nejde.

Jde o to, že jsem celý život v pohostinství a že jsem ochutnal mnoho druhů vína, ale musím se přiznat, že přesto stále ještě nejsem connoiseur. Já se také musím přiznat, že k degustování vín nemám nadání, ale mám asi šedesátiletou padesátiletou praxi (Bože jak to utíká) a během té praxe jsem přišel na to jaké víno mi chutná bez ohledu na jeho barvu, ročník nebo cenu.

V mé odborné knihovně, kterou jsem v 68 roce zanechal v česku, jsme měl francouzskou knížku o koštérském umění ve které jsem si rád četl, ale tím má snaha o expertízu v tomto směru končila a tak si raději nechám poradit od odborníka.

Degustování vína podle mně není řemeslo, ale umění a jako každé umění to chce nadání a z praxe vím, že i trochu zkušeností, takže mně nějaký dvacetiletý sommeriér nemůže opít rohlíkem.

Já ale také dám hodně na doporučení laiků, sousedů, příbuzných a známých kteří mají víno rádi a kteří ho často pijí, a byli byste překvapeni, kolik toho lidé v Kalifornii o víně vědí.

Nedávno naši sousedi k nám přišli na večeři a jak je to nakonec i v Česku zvykem, přinesli láhev červeného vína, s tím, že ho zrovna koupili a že jim chutná natolik, že ho musíme ochutnat.

Měli jsme k večeři rybu, a já vím, že k rybě má být bílé víno, a tak jsem měl pro jistoto již dvě láhve nachlazené, ale sousedi, o kterých bych nemohl říci, že jsou barbaři, trvali na tom, že musíme ochutnat to červené které oni přinesli.

Bylo to kalifornské Merlot, ročník 2001 z vinných sklepů Deer Valley ve Woodbrigdge, v Kalifornii, což je kousek tady od nás, ale z nějakého důvodu jsme toto víno nikdy nepili a tak jsme ho rádi ochutnali.

Červené víno, jak nejspíše víte, se nemusí chladit, a má se podávat šámbrované, neboli při pokojové teplotě, ale to jak víte je tak trochu nesmysl, protože jinou teplotu pokoje mají ve Skandinávii, a jinou máme u nás v Kalifornii kde bez klimatizace může být pokojová teplota až 36°C, a proto možná kaliforňané pijí červené víno chlazené a někteří (barbaři) ho pijí "on the roc", ale Amerika je "Free country" a tak co naděláte.

Abych to ale zkrátil...

My jsme ten Merlot prostě ochutnali k té rybě, a mohu vám říci, ta ryba na chuť toho vína neměla vůbec žádný vliv a vice versa.

To víno prostě bylo vynikající, a ještě ho mám schované protože, a teď se podržte... stálo jen .99

Já nevím kolik toho víte o kalifornském víně a nevím, za kolik se prodává v Česku, ale tady to "laciné" kalifornské víno, které je vždy velice dobré, nedostanete pod 3 až 4 dolary za sedmičku, a proto hned druhý den jsem ho koupil celou bednu, dříve než ho rozprodali.

Teď ale přijde to nejlepší... V té době se na televizi objevila zase taková fáma, že prý bylo testy doloženo, že denní popíjení alespoň sklenky červeného vína, prodlužuje lidský věk až o 30%.

No, vy to neznáte, ale Američané jsou jako malé děti a věří všemu co jim na té televizi nakukají, takže po tom vínu o kterém jsem se zmínil se jen zaprášilo.

Minulý týden ale jeden doktor, který má relativně populární pořady na televizi, to nejenom potvrdil, ale dal tomu korunu tím, že řekl, že obzvláště lidé kteří kouří, snižují riziko srdečního záchvatu pokud vypijí jednu sklenku vína za každou cigaretu kterou vykouří.

V Americe lidé sice nekouří zdaleka tolik jako v Česku, ale i tak jsou lidé kteří vykouří denně třeba i 20 cigaret, a ty bych já rád viděl na konci dne, kdyby se touto radou řídili.

Tudíž abych to nějak zakončil. Nenechte si od nikoho nic radit, ani ode mě ne. Pijte víno které vám chutná, ať bíle nebo červené, ale pijte ho s mírou i když třeba kouříte.

Já sice nekouřím, ale piji víno denně, ale já také denně cvičím a plavu, a moje doktorka mi při mé poslední prohlídce řekla, že když se budu o mé tělo i nadále tak starat, že mi vydrží až do smrti.

Pokud s mými úvahami nesouhlasíte, tak neváhejte vyjádřit Váš názor, případně mi položte Vaše otázky.

Příbuzné články

Pití vína a jeho vliv na zdraví
21. prosince 2006
inápoje
Pití vína a jeho vliv na zdraví
Jako studenti Hostovky byste měli něco vědět o víně a proto se k vínu budeme ještě několikrát vracet, ale dnes si řekněme, jak zdravé či škodlivé pití vína vlastně je.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/piti_vina_a_zdravi?usp=sharing
Pití vína a jeho vliv na zdraví, /piti_vina_a_zdravi
Tequila
3. listopadu 2006
inápoje
Tequila
Já si myslím, že Češi jsou v zásadě kujóni protože například rum dokáží udělat stejně dobrý, ne-li lepší než ten dovezený, ale Tequila je podle mě úplně jiné zvíře a pochybuji, že se Čechům někdy podaří tequilu udělat takovou jakou ji dělají v Mexiku a mně to můžete věřit, protože já jsem to tam při mé poslední návštěvě Mexika tak trochu okoukl.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/tequila?usp=sharing
Tequila, /tequila
Ochutnávka vína
19. září 2005
inápoje
Ochutnávka vína
U příležitosti semináře PŘÍPRAVA STEAKŮ budou účastníci mít příležitost ochutnat několik chilských vín presentovaných paní Ing. Evou Staňkovou v zastoupení firmy TRUMF International s.r.o.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/ochutnavka_vina?usp=sharing
Ochutnávka vína, /ochutnavka_vina
Piña Colada
4. září 2005
inápoje
Piña Colada
některé koktejly se v Česku a na Slovensku nemohly kdysi připravovat protože nebyly potřebné suroviny. Dnes ale tento problém není a tak možná si budete moci dopřát jeden z mála koktejlů který chutná i mně a to je Piña Colada.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/pina_colada?usp=sharing
Piña Colada, /pina_colada
Historie koktejlu Martini
27. února 2006
inápojeikoktejly
Historie koktejlu Martini
Pravděpodobně žádný jiný koktejl není tak známý jako Martini. Dejte se na baru do řeči s kterýmkoliv hostem a zmiňte se o Martini a v tom okamžiku dostanete další z milionů receptů, za který jsou jeho vyznavači ochotni bojovat.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/martini?usp=sharing
Historie koktejlu Martini, /martini
Hořký likér absint
7. července 2005
inápojeikoktejly
Hořký likér absint
Absint je zelený likér, k jehož přípravě se mimo jiné používá nahořklá dřevnatá rostlina Artemisia absinthium anglicky zvaná wormwood. Pro svou intenzivní anýzovou příchuť si absint vysloužil francouzský název anisette.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/absint?usp=sharing
Hořký likér absint, /absint
Koktejly a barmanství
12. listopadu 2005
inápojeikoktejlyizkušenosti
Koktejly a barmanství
Občas jsem se díval na barmana Karla Kroupu zvaného Charlie, o kterém jsem si ve svých 14 letech myslel, že je největším barmanem na světě. Pozoroval jsem ho, když mixoval koktejly, a snil jsem o tom, že jednoho dne budu také takovým slavným barmanem jako je on. Tento sen se mi však nikdy nesplnil.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/koktejly?usp=sharing
Koktejly a barmanství, /koktejly