Univerzita pro hosty restaurací
Snahou Hostovky je zvýšit uvědomění našich hostů v tom, co jim patří a jak by se měli v restauraci chovat, aby se nedostávali do trapných situací. Takto vzdělaní hosté si u zaměstnanců v pohostinství získají daleko větší respekt.

Seznam článků iFrancie

- 26. prosince 2009
 - igastronomieiFrancie
 - Konzervace potravin konfitováním
 - Confit je francouzský odborný kulinářský výraz pro označení potravin, které byly ponořeny do nějaké hmoty jednak pro chuť, ale i a za účelem konzervace. Takto upravená potravina může být uskladněná po několik týdnů v chladu.
 - Konzervace potravin konfitováním , /konfitovani
 

- 24. prosince 2009
 - io čem se mluvíiFrancie
 - Úpadek tradičních francouzských restaurací
 - Jak jsem se dočetl na internetu, tak jen za první tři měsíce v r. 2009 zbankrotovalo ve Francii asi 3.000 restaurací, kaváren a barů. Počet francouzských restaurací, které zbankrotovaly, stoupl ve srovnání s loňskem o 25 % a počet kaváren, které byly nuceny zavřít, stoupl o 56 %.
 - Úpadek tradičních francouzských restaurací , /francouzske_restaurace
 

- 20. dubna 2009
 - ico-kdy-kdeiFrancie
 - Ohřevná vana bain-marie
 - Bain-marie je francouzské označení pro zařízení používané nejen ve vědě a technice, ale i v kuchyni. Zařízení se v kuchyni používá pro udržování teploty potravin na požadované teplotě pod bodem varu.
 - Ohřevná vana bain-marie , /bain_marie
 

- 19. dubna 2009
 - irestaurace a servisiFrancie
 - Šéfkuchařův stůl
 - Šéfkuchařův stůl je anglicky nazýván jako chef‘s table. V některých restauracích a hotelech ve Francii bylo, a doufám že je ještě zvykem, že před zahájením provozu všichni kuchaři, společně s šéfkuchařem, zasednou ke stolu prostřenému bílým ubrusem a společně obědvají.
 - Šéfkuchařův stůl , /chefs_table
 

- 3. května 2009
 - iubytováníiFrancieihotel
 - Hotelová funkce concierge
 - Concierge je ve Francii vrátný nebo domovník. V hotelu je to ale osoba, která se stará o hostovo pohodlí, a která hostům vyřizuje vše spojené s jejich pobytem. V amerických hotelech byla funkce concierge až do sedmdesátých let zcela neznámá.
 - Hotelová funkce concierge , /concierge
 

- 27. dubna 2008
 - igastronomieiFrancieiAmerika
 - Historie titulu garde manger
 - Garde manger býval velice respektovaný titul. Garde je francouzský výraz, který znamená hlídat, a manger jsou jídla nebo potraviny. Jedním z nejslavnějších nositelů tohoto titulu byl Marie-Antoine Carême.
 - Historie titulu garde manger , /garde_manger
 

- 11. srpna 2005
 - igastronomieiFrancieiČeská republika
 - Společenství gastronomů
 - V českém odborném tisku jsem se teprve nedávno dozvěděl, že existuje české společenství gastronomů a francouzské společenství Chaîne des Rôtisseurs.
 - Společenství gastronomů , /spolecenstvi_gastronomu
 

- 7. srpna 2005
 - ikdo-kdy-kdeiFrancieiosobnost
 - Marie-Antoine Carême
 - Carême byl nejenom vynikající kuchař, ale také to byl nejspíše první stylista jídla na světě. Pod svá díla se podepisoval jako Antoine Carême, ale jeho plné jméno bylo Marie-Antoine Carême. Narodil se 8. června 1784 v Paříži.
 - Marie-Antoine Carême , /careme
 

- 29. července 2005
 - ikdo-kdy-kdeiFrancieiItálie
 - Vliv Catherine de Medici na francouzskou kuchyni
 - Základy západní gastronomie byly položeny již v době renesance. Sňatek čtrnáctileté Kateřiny Medicejské s budoucím francouzským králem Jindřichem II. byl příležitostí vlivu sofistikované italské kuchyně na kuchyni francouzskou.
 - Vliv Catherine de Medici na francouzskou kuchyni , /catherine_de_medici
 

- 12. prosince 2005
 - igastronomieiFrancieiAmerikairecept
 - Flambování a jeho nevýhody
 - Pokud víte, co děláte, tak se dá flambovat v zásadě cokoliv. Oblíbené jsou hořící špízy a meče. To ani nevyžaduje velké odborné znalosti a je to spíše líbivá show.
 - Flambování a jeho nevýhody , /flambovani
 

- 5. dubna 2008
 - igastronomieiAmerikaiFrancie
 - Ambiance v gastronomii
 - Ambiance je francouzské slovo, které podle slovníku znamená okolí a ovzduší. V americkém pohostinství slovo ambiance ale spíše znamená celkový dojem z prostředí, zařízení a hudby. Ambiance ale také zahrnuje teplotu, dobrý pocit z jídla a pití, servisu a dobré nálady, neboli celkové uspokojení.
 - Ambiance v gastronomii , /ambiance
 

- 22. prosince 2006
 - iomáčkaireceptiFrancie
 - Omáčka demi-glace
 - Demi-glace je hnědá omáčka připravená redukcí španělské omáčky, jejíž příprava od píky je dnes zcela neekonomická. Je běžně k dostání v prášku nebo jako pasta. Klasická demi-glace se vyznačuje hlavně tím, že její příprava je nepřestavitelně dlouhá. Takže mi vůbec nejde do hlavy, jak to ten Escoffier všechno stíhal.
 - Omáčka demi-glace , /demi-glace
 

- 16. července 2006
 - ietnické kuchyněigastronomieiFrancie
 - Úskalí francouzské gastronomie
 - Moje první zkušenost s Francií byla 18. května 1945, neboli hned po válce. Pracoval jsem tam v několika restauracích a hotelech. Z té doby vím, že čeští kuchaři a číšníci měli díky svým kolegům pracujícím ve Francii před válkou tu nejlepší pověst.
 - Úskalí francouzské gastronomie , /francouzska_gastronomie
 

- 10. května 2009
 - ijídla a jídelní lístkyibramboryiFrancieirecept
 - Pařížské Anna brambory
 - Anna brambory, francouzsky Pommes Anna, anglicky Anna potatoes, jsou podle mnohých údajně výtvor pana Dugléré, kuchaře ve známé restauraci Café Anglaise na ulici Lafitte v Paříži.
 - Pařížské Anna brambory , /anna_brambory
 

- 11. srpna 2005
 - ikdo-kdy-kdeigastronomieiFrancieihistorie
 - Georges Auguste Escoffier
 - Escoffier (1847 až 1935) je král kuchařů a kuchař králů, který přišel na svět v ten pravý čas. Narodil se ve Villeneuve-Loubet, ve městě tak malém, že vůbec nebylo uváděno na mapách.
 - Georges Auguste Escoffier , /auguste_escoffier
 

- 11. srpna 2005
 - ikdo-kdy-kdeigastronomieiFrancieihistorie
 - Geniální hoteliér César Ritz
 - César Ritz byl génius hotelového průmyslu. Moc dobře znal důležitost historie, zásad gastronomie a dobré organizace kuchyně.
 - Geniální hoteliér César Ritz , /cesar_ritz
 

- 29. července 2005
 - ijídla a jídelní lístkyibramboryiFrancieiAmerika
 - Bramborové lupínky neboli chipsy
 - Jako světová potravina jsou brambory na druhém místě hned za rýží. Upravují se asi mnoha různými způsoby. Jedna z nejpopulárnějších forem jsou brambory smažené ve formě hranolků nebo lupínků (chipsů).
 - Bramborové lupínky neboli chipsy , /chipsy
 

- 7. května 2008
 - igastronomieiČeská republikaiFrancieijídla a jídelní lístkyihistorka
 - Výraz à la na českých lístcích
 - Česká kuchyně se od nepaměti vzhlížela ve Francii, a proto není divu, že se na českých jídelních lístcích stále setkáváme s francouzskými výrazy. Při tvorbě názvů jídel je všechno povolené, co není vyloženě zakázané. Nicméně při tvorbě jídelních lístků (pokud se nejedná o francouzskou restauraci nebo francouzskou verzi lístku), se snažte níže uvedeným francouzským výrazům vyhnout.
 - Výraz à la na českých lístcích , /a_la
 

- 4. srpna 2008
 - igastronomieireceptiomáčkaiFrancie
 - Sladkokyselá omáčka agrodolce
 - Agrodolce je italský výraz pro sladkokyselé, se kterým se setkáte na mezinárodních jídelních lístcích. V italské kuchyni je agrodolce také sladkokyselá omáčka, která se podává k pečenému masu a ke grilovaným jídlům.
 - Sladkokyselá omáčka agrodolce , /agrodolce
 

- 25. června 2008
 - igastronomieireceptiškolaiFrancie
 - Škola či řízek Cordon Bleu
 - Cordon Bleu může mít několik významů. V Americe si pod názvem Cordon Bleu hned každý představí telecí řízek plněný šunkou a sýrem. Cordon Bleu je ale také jedna z nejpopulárnějších francouzských kuchařských škol.
 - Škola či řízek Cordon Bleu , /cordon_bleu
 

- 11. srpna 2005
 - igastronomieihistorieijídla a jídelní lístkyiFrancieiČeská republika
 - Vše o gastronomii
 - Gastronom je jakýsi puntičkářský výraz z počátku devatenáctého století, kterým se označovali experti v gastronomii. Praví znalci dobrého jídla se spokojí s názvem gurmán.
 - Vše o gastronomii , /gastronomie
 

- 7. září 2006
 - ijídla a jídelní lístkyisendvičiAmerikaiFrancieiČeská republikaichlebíčkyirecept
 - Původ a typy sendvičů
 - Jedním z posláních Hostovky je připravit své studenty na jídla, se kterými se setkají při cestách do zahraničí. O rychlém občerstvení jsem něco málo již napsal. Obávám se ale, že jsem zapomněl na něco, co je Čechům velmi blízké – na sendviče. Ty se totiž normálně za rychlé občerstvení nepovažují.
 - Původ a typy sendvičů , /sendvice
 

- 10. května 2009
 - irestaurace a servisigrilováníimasoiAmerikaiFrancie
 - Barbecue
 - Barbecue je vlastně grilování masa, které se potírá speciální omáčkou. Barbecue se dělí na suché brazilské barbecue a americké barbecue.
 - Barbecue , /bbq
 

- 1. května 2008
 - ijídla a jídelní lístkyipolévkyireceptiŠpaňelskoiFrancieiŘecko
 - Studené polévky
 - Studené polévky si z nějakého důvodu nikdy nezískaly nějakou velkou popularitu. Některé vám tu ale pro zajímavost uvedu.
 - Studené polévky , /studene_polevky
 

- 20. listopadu 2006
 - ijídla a jídelní lístkyipolévkyireceptirybyimořské plodyiFrancie
 - Polévka bujabéza a její příprava
 - Správný název polévky by měl být buillabaise (francouzsky). V Česku je ale tato polévka více známá pod názvem bujabéza.
 - Polévka bujabéza a její příprava , /bujabeza
 

- 1. května 2008
 - ijídla a jídelní lístkyipolévkyireceptiAmerikaiRuskoiČínaiJaponskoiMongolskoiFrancieiBulharsko
 - Druhy polévek
 - Téměř všechny etnické kuchyně mají skupinu jídel, která se dá nazvat jako polévky. Pokusím se zde zmínit alespoň několik nejpopulárnějších z nich předem se a omlouvám, jestli jsem některou opomenul.
 - Druhy polévek , /druhy_polevek
 
- Zobrazit články podle štítku
 - iAmerika iČeská republika ico-kdy-kde ietika ietnické kuchyně iFrancie igastronomie ihistorka ihygiena a sanitace ijídla a jídelní lístky ikdo-kdy-kde ikoho se to týká ikonzulting ikuchyňské techniky inápoje io čem se mluví io čem se nemluví iomáčka ipohostinství ipolévky ipřípadová studie irecept irestaurace a servis iubytování izbožíznalství iživotopis
 
FAQ
n/a
Nová elektronická kniha
Chystáme se vydat e-book se články tohoto webu. Získáte tím všechny články autora do své oblíbené čtečky. Koupí e-booku navíc podpoříte další rozvoj tohoto webu.
- iE-book pro všechny druhy čteček plus formát PDF.
 - iAutomatické aktualizace a přidávání nových článků!
 - iZajímá Vás e-book?
 
