Sladkokyselá omáčka agrodolce

Agrodolce je italský výraz pro sladkokyselé, se kterým se setkáte na mezinárodních jídelních lístcích. V italské kuchyni je agrodolce také sladkokyselá omáčka, která se podává k pečenému masu a ke grilovaným jídlům.

Omáčka se skládá z

  • pistácií a piniových jader,
  • hořké čokolády,
  • cukru a octa,
  • kandované citrónové a pomerančové kůry,
  • rozinek,
  • rybízového rosolu a
  • hovězí šťávy, do které se někdy přidává různé koření, případně ovoce a víno.

Podobná populární sladkokyselá omáčka aigre-doux se připravuje ze směsi

  • sekané cibule,
  • bazalky a petrželky usmažené v olivovém oleji a másle,
  • špetky pepře a skořice a
  • sekaných rajčat s bílým vínem a cukrem.

Anglický název sweet and sour, se ve většině případů vztahuje k čínským jídlům.