Etika

Na stránkách www.gastronews.cz dne 25.1.2008 na téma NÍZKÁ ÚROVEŇ ŠKOLSTVÍ, jistý Fred položil následujicí otázku:"Je to těžké najít na gastronews.cz vůbec nějaké kontakty, jediný jsem našel na pana Řezáče. Tak se ptám, zda-li je možno se nějak spojit s panem Klímou na těchto stránkách a jak se například zakládá nové diskusní téma. Děkuji Fred".

  • i
  • i
  • ihttps://www.hostovka.cz/etika?usp=sharing
  • i

Ještě ten samý den Fredovi pan Řezáč, majitel a šéfredaktor těchto stránek odpověděl: "Frede volte tento postup:

1/ v diskuzní (červené) tabulce klikněte na " Hlavní stránka diskuzí: (dole) 2/ rozbalí se "Kategorie diskuzí" 3/ klikněte na kterýkoli bod 4/ rozbalí se "Diskuzní témata" 5/ sjeďte až dolů k "Založit nové téma"

Kontakty konkrétních osob pokud jsou spolupracovníky našich portálů nepodáváme z důvodu obchodní stratégie.

Co se týče pana Klímy, tak po velmi ostrých názorových výměnách s některými uživateli portálu odstoupil od spolupráce.

V současnosti nemáme o panu Klímovi žádné zprávy. Dotyčný se -myslím ? letos dožívá 80 roků a žije v americké Kalifornii.

Jiří Řezáč z V."

Co k tomu říci?

Dnes při té svobodě tisku kterou teď v Česku máme si může psát každý co chce, ale ta svoboda díky internetu je pro každého a tak já jsem Fredovi také opověděl a více méně jse se mu snažil objasnit mylné informace které o mně podal pan Řezáč.

Má odpověď z těch stránek ale hned druhý den zmizela a jelikož jsem si myslel, že to bylo nedopatřením, tak jsem to Fredovi napsal znovu a přsvědčil jsem se, že to tam bylo přidáno, ale i tendokrát to druhý den z těch stránek někdo vymazal.

Napsal jsem můj příspěvek tudíž jako odpověď i panu Řezáčovi, ale historie se opakovala, neboli druhý den to opět někdo vymazal.

Jsem již několik let členem IFJ (International Fderation of Journalist) a členem Syndikátu novinářů České republiky,ale v Americe jsem absolvoal kurz žurnalismu a když nic jiného, tak jsem se v tom kurze naučil zásady etiky jurnalismu a proto jeme byl chováním pana Řezáče přímo šokován.

Nevím, jestli Fred bude tyto stránky číst, ale jelikož tedy máme tu svobodu tisku, a jelikož si nenechám hned tak něco líbit, tak vám zde ten můj příspěvek přikládám, abyse i vy viděli, že jsem v něm nepoužil nějaké vulgárnosti, neměl jsem protistátní řečí a ani jsem jsem se nesnažil někoho urazit a jestli to vymazává pan Řezáč tak to jenom svědčí o jeho nízké úrovni etiky, pokud ne, tak se mu upřimně omlouvám, ale stejně bych byl rád kdyby tedy vymazel i veškeré mé příspěvky do jeho stránek včetně toho co o mně on napsal do oddělení osobnosti.□

Vážený Frede,

Já jsem se sice zařekl, že do stránek www.gastgrnews.cz už psát nebudu, ale přesto, že do nich již nepřispívám, tak se musím přiznat, že na rozdíl od jiných "odborníků" čtu o pohostisntví vše co se mi dostane do ruky a to ve všech řečech, abych jak se říká byl "im Bilde".

Po přečtení Vašeho dotazu na spojení se mnou a po odpovědi pana Řezáče jsem do těchto stránek přidal moji reakci, ale ta se z nějakého důvodu ztratila.

Na celém světě je jakýmsi zvykem, že pokud se ptáte vydavatele na adresu autora nějaké publikace nebo článku který veřejnili, že Vám ji pošlou, nebo tomu autoru přepošlou Váš dotaz.

No, Gastronews má svoji unikátní obchodní strategii kontakty na autory článků nedávat a na to mají vlastně právo, ale podle mého názoru by o nich neměli udávat mylné informace.

Tudíž abych to přivedl na pravou míru tak Vám vážený Frede musím napsat, že od spolupráce se stránkami Gastronews jem neodstopil "po velmi ostrých názorových výměnách s některými uživateli portálu", jak pan Řezáč uvádí, ale že jsem do těch stránek přestal psát protože jsem došel k názoru, že se z nich stala úplná latrina tím že jejich správce nedokázal vymazat ty vulgární příspěvky a urážky ne jenom mé osoby, ale i jiných dopisovatelů.

Jinak si ale také myslím, že mé příspěvky zde nepadaly na úrodnou půdu protože až na nějaké vjimky většinu čtenářů obsah a odborná hodnota mých příspěvků a odpovědi na dané otázky nezajímala a spíše hledali kolik gramatických chyb nebo překlepů jsem v mých článcích či odpovědích udělal.

Dosti mně udivuje, že pan Řezáč o mně nemá žádné zprávy protože on sám o mně napsal údaje o kterých nemohu sice říci že by nebyly pravdivé, ale vadí mi že ze mně udělal osobnost a že mně mezi ty české osobnosti na těchto stránkách zařadil.

Já jsem pana Řezáče již několikrát žádal aby mně z toho seznamu osobností vymazal, protože se za žádnou osobnost nepovažuji, ale zatím k tomu nedošlo tudíž máte ještě možnost se na to povídání o mé osobě podívat.

Pokud se týká mého věku mně zatím nedošlo, proč se o něm pan Řezáč zmiňuje, ale budiž. Nicméně musím údaj pana Řezáče také trochu upřesnit. Letošního roku jsem se dožil teprve 78 let takže to mám ještě 22 let do penze. Žiji sice v Kalifornii, ale do Česka občas jezdím, a dá se říci, že jsem s Českem jsem téměř denně ve styku prostřednictvím e-mailu, Skype a hlavně prostřednitvím mých web stránek www.hosotovka.cz kde se dozvíte jak o mých minulých tak i současných aktivitách a kde je na mně dokonce i kontakt.

Hostovka nejsou stránky pro odborníky. Je to jakási pomyslná universita pro hosty. Já nemohu odborníky diskriminovat tím že bych jim chtěl zakázat aby Hostovku četli, tudíž pokud přesto, že jste třeba odborník tak pokud občas navštěvuje pohostinské provozy jako host, tak máte právo se na ty stránky podívat.

Tu Hostovku spravuji ale já, a tak pokud Vaše dotazy, příspěvky nebo kritika budou v rámci nějaké etiky, a pokud se budou týkat pohostinství nebo cestovního ruchu, tak nemusíte mít obavy, že bych na váš dotaz neodpověděl nebo že bych ho vymazal.

S pozdravem

M. Klima

Příbuzné články

Názvy jídel 3
25. prosince 2009
ietika
Názvy jídel 3
Mezinárodní gastronomie není taková džungle za jakou si ji představuje vedení restaurace STOLETÍ v Praze, údajně jedna z nejlepších pražských restaurací, což nemohu posoudit, protože jsem tam nebyl, a tak musím jen dát na co o ni píše Laura Baranik ve svém článku pro Lidové noviny.
Názvy jídel 3, /nazvy_jidel_3
Co mi vadí na M. D. Rettigové
5. listopadu 2009
ietika
Co mi vadí na M. D. Rettigové
Na to se mně totiž již několik lidí zeptalo a já kolem té Dobromily Rettigové tncuji jako kolem horké kaše a stále mně cosi říká, abych se o tom už nezmiňoval, protože já mám už takhle dost nepřátel a teď si udělám nepřátele ze všech těch „gastronomů“ kteří Magdalenu uctívají.
Co mi vadí na M. D. Rettigové, /md_retigova
Etika
28. ledna 2008
ietika
Etika
Na stránkách www.gastronews.cz dne 25.1.2008 na téma NÍZKÁ ÚROVEŇ ŠKOLSTVÍ, jistý Fred položil následujicí otázku:"Je to těžké najít na gastronews.cz vůbec nějaké kontakty, jediný jsem našel na pana Řezáče. Tak se ptám, zda-li je možno se nějak spojit s panem Klímou na těchto stránkách a jak se například zakládá nové diskusní téma. Děkuji Fred".
Etika, /etika
Přání a stížnosti
27. října 2007
ietika
Přání a stížnosti
Stěžovatelé v pohostinství jsou různí. Někteří chroničtí stěžovatelé si stěžují vždycky, všude a na všechno. Již jsem se několikrát zmínil o rčení, že host má vždycky pravdu které jsem ale doplnil tím, že host má sice pravdu, ale jen pokud je to host.
Přání a stížnosti, /kniha_prani_a_stiznosti
Co je správné a co ne
8. července 2006
ietika
Co je správné a co ne
Kolem roku 1958, Hotelový a cateringový institut Velké Británie se rozhodl stanovit jednou provždy zásady toho co je správné a co ne v gastronomickém světě. Dvanáct vysoce kvalifikovaných kuchařů bylo jmenováno do komise která měla vypracovat jakýsi Kuchařský Kodex.
Co je správné a co ne, /spravne_spatne
Bonbóny pro osvěžení dechu po jídle
22. května 2006
ietika
Bonbóny pro osvěžení dechu po jídle
Bonbóny pro osvěžení dechu po jídle (anglicky after dinner mints) jsou víceméně americký vynález. Mají za úkol osvěžit ústa, a to obzvláště po jídlech s výraznou chutí. Můžete na ně narazit nejenom v restauracích, ale často i v amerických a francouzských domácnostech, kde se tento zvyk stále drží.
Bonbóny pro osvěžení dechu po jídle, /mentolky_po_jidle
Párátka na hraně etikety
20. července 2005
ietikaipárátko
Párátka na hraně etikety
Anglický výraz pro párátko toothpick, napovídá, že je to něco, čím by se člověk měl šťourat v zubech. Proto by se mu mělo říkat spíše šťourátko než párátko.
Párátka na hraně etikety, /paratka