Michael Klíma na témaietika22. května 2006

Bonbóny pro osvěžení dechu po jídle

Bonbóny pro osvěžení dechu po jídle (anglicky after dinner mints) jsou víceméně americký vynález. Mají za úkol osvěžit ústa, a to obzvláště po jídlech s výraznou chutí. Můžete na ně narazit nejenom v restauracích, ale často i v amerických a francouzských domácnostech, kde se tento zvyk stále drží.

  • i
  • i
  • i
  • ihttps://www.hostovka.cz/mentolky_po_jidle?usp=sharing

Velice módní jsou belgické čokoládové bonbóny nebo skoro stejně dobré bonbóny z Venezuely. Francouzi mají něco podobného, říkají tomu friandises. Francouzské friandises jsou kousky nebo sousta něčeho sladkého, jako například čokoládové bonbóny nebo jahody v čokoládě. Ty se v lepších restauracích, ať již ve Francii nebo v Americe, podávají nakonec stolování jakoby pozornost podniku.

čokoládový bonbón 1
čokoládový bonbón 1
čokoládový bonbón 2
čokoládový bonbón 2
čokoládový bonbón 3
čokoládový bonbón 3

Z prodeje friandises a tzv. after dinner mints se stal velký byznys. Stejně jako vše, tak i toto se poněkud zjednodušilo. Ve většině restaurací jsou nyní mentolky pro osvěžení dechu po jídle nabízené u východu z restaurací. Zpravidla jsou položeny přímo na pultíku u hostesky, kde si jich každý host při odchodu může vzít kolik chce. What a country!

Možná že si říkáte, jak je možné, že američtí restauratéři dávají tolik věcí zadarmo? Je to jednoduché. Někteří hosté si bonbónů vezmou plnou hrst, ale někteří si nevezmou vůbec. Nehledě na to, že mentolky podávané zadarmo většinou za moc nestojí.

Osobně jsem podávání mentolek po jídle doporučil Jardovi Honzajkovi, majiteli restaurace Steakgrill. Jak jsem se ale následně dozvěděl, tak to ocenilo jen velmi málo hostů. Někteří hosté dokonce ani neznali jejich pravý účel.

  • iAutor: Michael Klíma
  • iDatum vytvoření: 22. května 2006
  • iDatum revize: 5. prosince 2018

Příbuzné články

Názvy jídel 3
25. prosince 2009
ietika
Názvy jídel 3
Mezinárodní gastronomie není taková džungle za jakou si ji představuje vedení restaurace STOLETÍ v Praze, údajně jedna z nejlepších pražských restaurací, což nemohu posoudit, protože jsem tam nebyl, a tak musím jen dát na co o ni píše Laura Baranik ve svém článku pro Lidové noviny.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/nazvy_jidel_3?usp=sharing
Názvy jídel 3, /nazvy_jidel_3
Co mi vadí na M. D. Rettigové
5. listopadu 2009
ietika
Co mi vadí na M. D. Rettigové
Na to se mně totiž již několik lidí zeptalo a já kolem té Dobromily Rettigové tncuji jako kolem horké kaše a stále mně cosi říká, abych se o tom už nezmiňoval, protože já mám už takhle dost nepřátel a teď si udělám nepřátele ze všech těch „gastronomů“ kteří Magdalenu uctívají.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/md_retigova?usp=sharing
Co mi vadí na M. D. Rettigové, /md_retigova
Etika
28. ledna 2008
ietika
Etika
Na stránkách www.gastronews.cz dne 25.1.2008 na téma NÍZKÁ ÚROVEŇ ŠKOLSTVÍ, jistý Fred položil následujicí otázku:"Je to těžké najít na gastronews.cz vůbec nějaké kontakty, jediný jsem našel na pana Řezáče. Tak se ptám, zda-li je možno se nějak spojit s panem Klímou na těchto stránkách a jak se například zakládá nové diskusní téma. Děkuji Fred".
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/etika?usp=sharing
Etika, /etika
Přání a stížnosti
27. října 2007
ietika
Přání a stížnosti
Stěžovatelé v pohostinství jsou různí. Někteří chroničtí stěžovatelé si stěžují vždycky, všude a na všechno. Již jsem se několikrát zmínil o rčení, že host má vždycky pravdu které jsem ale doplnil tím, že host má sice pravdu, ale jen pokud je to host.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/kniha_prani_a_stiznosti?usp=sharing
Přání a stížnosti, /kniha_prani_a_stiznosti
Co je správné a co ne
8. července 2006
ietika
Co je správné a co ne
Kolem roku 1958, Hotelový a cateringový institut Velké Británie se rozhodl stanovit jednou provždy zásady toho co je správné a co ne v gastronomickém světě. Dvanáct vysoce kvalifikovaných kuchařů bylo jmenováno do komise která měla vypracovat jakýsi Kuchařský Kodex.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/spravne_spatne?usp=sharing
Co je správné a co ne, /spravne_spatne
Bonbóny pro osvěžení dechu po jídle
22. května 2006
ietika
Bonbóny pro osvěžení dechu po jídle
Bonbóny pro osvěžení dechu po jídle (anglicky after dinner mints) jsou víceméně americký vynález. Mají za úkol osvěžit ústa, a to obzvláště po jídlech s výraznou chutí. Můžete na ně narazit nejenom v restauracích, ale často i v amerických a francouzských domácnostech, kde se tento zvyk stále drží.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/mentolky_po_jidle?usp=sharing
Bonbóny pro osvěžení dechu po jídle, /mentolky_po_jidle
Párátka na hraně etikety
20. července 2005
ietikaipárátko
Párátka na hraně etikety
Anglický výraz pro párátko toothpick, napovídá, že je to něco, čím by se člověk měl šťourat v zubech. Proto by se mu mělo říkat spíše šťourátko než párátko.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/paratka?usp=sharing
Párátka na hraně etikety, /paratka