Michael Klíma na témaietikaipárátko20. července 2005

Párátka na hraně etikety

Anglický výraz pro párátko toothpick, napovídá, že je to něco, čím by se člověk měl šťourat v zubech. Proto by se mu mělo říkat spíše šťourátko než párátko.

  • i
  • i
  • i
  • ihttps://www.hostovka.cz/paratka?usp=sharing

iFrancouzi párátkům říkají cure-dent, což už je trochu logičtější, znamená to totiž péče o zuby. Ale mně ani to nepřipadá jako pravé označení.

Používání párátek ve společnosti

V někdejších učebnicích etiky je psáno, že při šťourání se v zubech si člověk bez ohledu na ostatní stolovníky, má zakrýt ústa jednou rukou. Kdo ale dnes tyto učebnice čte.

O tom, zda mít či nemít párátka na stolech se nedočte ani v učebnicích servisu ani v učebnicích společenského chování. V bontonu se o nich taktně mlčí.

Párátka v restauracích

Párátka nebo správně česky špárátka jsem jako učedník nenáviděl. Stojánky na párátka byly z různých materiálů, většinou porcelánové nebo skleněné. V takzvaných lepších restauracích byly stojánky stříbrné. Všechny se ale musely denně vyprazdňovat, pulírovat a doplňovat, a musím říci, že v tom nebyla žádná logika. Párátníky byly sice čisté, ale neptejte se, jak hygienická byla párátka po několikáté manipulaci.

Někdy byly stojánky spojené se sirníky. Povšimněte si, že se to píše s měkkým i – nejedná o sýr, ale o sirky. Puristům toto označení vadilo a navrhovali je nazývat zápalníky od správného českého slova zápalky. Někdy byla párátka také ve společném stojánku s hořčičníky, slánkami a pepřenkami.

Dnes jsou z hygienických důvodů párátka balená individuálně, někdy napuštěná vůní máty apod. V různých zemích se už ale i od toho upouští a párátko vám podají na požádání.

iKdyž máte umělý chrup, tak párátko nepotřebujete. Říká se, že lidé, kteří se za umělý chrup stydí, požádají o párátko, aby před svými stolovníky budili dojem, že stále mají své zuby.

Jak již bylo řečeno, šťourání se v zubech u stolu není příliš estetické. Proto jsou v lepších restauracích párátka vhodně umístěna u východu z restaurace, zpravidla na pultíku hostesky. To má samozřejmě tu výhodu, že se lidé šťourají v zubech až na ulici. Někteří frajeři si pak párátko nechají mezi zuby, protože pak vypadají velice „macho“.

Existují i osobní párátka vyrobená z různých materiálů a v různých (mnohdy velice nákladných) obalech. Mají sloužit k ústní „hygieně“. Pokud ale takové párátko používáte častěji, tak se o nějaké hygieně moc mluvit nedá.

  • iAutor: Michael Klíma
  • iDatum vytvoření: 20. července 2005
  • iDatum revize: 13. srpna 2019

Příbuzné články

Názvy jídel 3
25. prosince 2009
ietika
Názvy jídel 3
Mezinárodní gastronomie není taková džungle za jakou si ji představuje vedení restaurace STOLETÍ v Praze, údajně jedna z nejlepších pražských restaurací, což nemohu posoudit, protože jsem tam nebyl, a tak musím jen dát na co o ni píše Laura Baranik ve svém článku pro Lidové noviny.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/nazvy_jidel_3?usp=sharing
Názvy jídel 3, /nazvy_jidel_3
Co mi vadí na M. D. Rettigové
5. listopadu 2009
ietika
Co mi vadí na M. D. Rettigové
Na to se mně totiž již několik lidí zeptalo a já kolem té Dobromily Rettigové tncuji jako kolem horké kaše a stále mně cosi říká, abych se o tom už nezmiňoval, protože já mám už takhle dost nepřátel a teď si udělám nepřátele ze všech těch „gastronomů“ kteří Magdalenu uctívají.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/md_retigova?usp=sharing
Co mi vadí na M. D. Rettigové, /md_retigova
Etika
28. ledna 2008
ietika
Etika
Na stránkách www.gastronews.cz dne 25.1.2008 na téma NÍZKÁ ÚROVEŇ ŠKOLSTVÍ, jistý Fred položil následujicí otázku:"Je to těžké najít na gastronews.cz vůbec nějaké kontakty, jediný jsem našel na pana Řezáče. Tak se ptám, zda-li je možno se nějak spojit s panem Klímou na těchto stránkách a jak se například zakládá nové diskusní téma. Děkuji Fred".
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/etika?usp=sharing
Etika, /etika
Přání a stížnosti
27. října 2007
ietika
Přání a stížnosti
Stěžovatelé v pohostinství jsou různí. Někteří chroničtí stěžovatelé si stěžují vždycky, všude a na všechno. Již jsem se několikrát zmínil o rčení, že host má vždycky pravdu které jsem ale doplnil tím, že host má sice pravdu, ale jen pokud je to host.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/kniha_prani_a_stiznosti?usp=sharing
Přání a stížnosti, /kniha_prani_a_stiznosti
Co je správné a co ne
8. července 2006
ietika
Co je správné a co ne
Kolem roku 1958, Hotelový a cateringový institut Velké Británie se rozhodl stanovit jednou provždy zásady toho co je správné a co ne v gastronomickém světě. Dvanáct vysoce kvalifikovaných kuchařů bylo jmenováno do komise která měla vypracovat jakýsi Kuchařský Kodex.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/spravne_spatne?usp=sharing
Co je správné a co ne, /spravne_spatne
Bonbóny pro osvěžení dechu po jídle
22. května 2006
ietika
Bonbóny pro osvěžení dechu po jídle
Bonbóny pro osvěžení dechu po jídle (anglicky after dinner mints) jsou víceméně americký vynález. Mají za úkol osvěžit ústa, a to obzvláště po jídlech s výraznou chutí. Můžete na ně narazit nejenom v restauracích, ale často i v amerických a francouzských domácnostech, kde se tento zvyk stále drží.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/mentolky_po_jidle?usp=sharing
Bonbóny pro osvěžení dechu po jídle, /mentolky_po_jidle
Párátka na hraně etikety
20. července 2005
ietikaipárátko
Párátka na hraně etikety
Anglický výraz pro párátko toothpick, napovídá, že je to něco, čím by se člověk měl šťourat v zubech. Proto by se mu mělo říkat spíše šťourátko než párátko.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/paratka?usp=sharing
Párátka na hraně etikety, /paratka