Univerzita pro hosty restaurací

Snahou Hostovky je zvýšit uvědomění našich hostů v tom, co jim patří a jak by se měli v restauraci chovat, aby se nedostávali do trapných situací. Takto vzdělaní hosté si u zaměstnanců v pohostinství získají daleko větší respekt.

Michael Dobromil Klíma
Michael Dobromil Klíma životopis
* 23. 6. 1928 až 15. 10. 2011
Zakladatel konceptu STEAKGRILL®, autor článků na Hostovce. Od poloviny roku 2018 vzniká tento web jako modernizace a revize původního webu Hostovky.
Brzy do postele, brzy vstát, propagovat se a tvrdě pracovat!
Životní krédo Mikea z originálního Early to bed, early to rise, work like hell and advertise!.

Články

Články

Banket
23. října 2008
gastronomie
Banket
Pracuji v současné době na manuálu cateringového oddělení mého konceptu STEAKGRILL, a u té příležitosti jsem si uvědomil , že na těchto stránkách jsem již psal o všem možném, co se týká pohostinství a gastronomie, tudíž i o cateringu a všemožných společenských akcích jako je raut, bruch, bufet, párty apod., ale obávám se, že jsem se nikdy nezmínil o tom, co je to banket a přitom je to jeden z nejvíce (nesprávně) používaných výrazů. Ne každé "mecheche" se totiž dá označit jako banket.
Celý článek
Caesar salát
4. června 2007
gastronomienejčtenější
Caesar salát
První co je na tom salátu zajímavé je, že není, tak jak by se někdo domníval americký, a také nemá co společného s Juliem Césarem, ale Cézarem Cardini. Americký název tohoto salátu Caesar je tudíž špatný, ale tak se to v Americe píše.
Celý článek
All You Can Eat
8. února 2006
gastronomienejčtenější
All You Can Eat
Jako studenti Hostovky se sice nemusíte učit anglicky ani jiné jazyky ale je dobře když význam některých vžitých cizojazyčných výrazů znáte. Jedním takovým výrazem je "All you can eat " který v českém překladu znamená "kolik stačíte sníst".
Celý článek
Americká kuchyně
16. listopadu 2005
gastronomie
Americká kuchyně
Americká kuchyně, když to řeknu zjednodušeně, je kukuřice, krocani a apple páj, ale když chcete vědět co Američané jedí dnes, tak k seznamu všech steaků s pečenými bramborami si připište seznam jídel všech etnických kuchyní které na světě existují, a to jsou jídla, která ve vylepšené formě připravená z prvotřídních amerických surovin, Američané jedí dnes.
Celý článek
Slow food
8. listopadu 2005
gastronomie
Slow food
Před několika lety se mně jedna česká studentka která studovala na švýcarské hotelové škole zeptala co to je Slow food. Zmínila se také o tom, že si myslí že pohostinství v porovnání s tím minulým je ve Švýcarsku v jakési krizi.
Celý článek