Michael Klíma na téma jídla a jídelní lístkypolévky1. května 2008

Podávání polévek

Polévky se typicky podávají v polévkových nebo bujónových šálcích, případně na hlubokých talířích. Někdy se také podávají v takzvaných polévkových terinách, z kterých si hosté mohou podle chuti nabrat sami.

sharehttps://www.hostovka.cz/podavani_polevek?usp=sharing Sdílet na facebooku

Polévkový a bujónový šálek

Moderní restaurační polévkové a bujónové šálky, jinak také zvané šálky na consommé, mají rozdílný obsah a záleží na každé restauraci, jak velkou porci hodlá podávat.

Typické bujónové šálky mají dvě malá ouška. Dvě jsou proto, aby byly šálky na polévky odlišné od kávových či čajových šálků. Nicméně díky dvěma ouškům se dá bujónový šálek lépe uchopit oběma rukama a bujón vypít.

Bujónové šálky mají také význam při kontrole porcí. V domácnostech je situace obdobná.

Polévkové talíře a teriny

Polévkovým talířům se anglicky říká soup bowl. Polévkové talíře, lépe řečeno jejich hluboká část, má obsah 4 až 5 dl.

V restauracích někdejší IV. cenové skupiny nebo v takzvaných lidovkách se tyto talíře zakládaly (nebo ještě zakládají) na stůl spolu s papírovým ubrouskem, vidličkou, nožem a polévkovou lžicí. V lepších restauracích se z hygienických důvodů tyto talíře zakládají na stůl až těsně před podáváním polévky nebo polévkou již naplněné.

Mimo polévkových talířů mají některé „servisy“ takzvané polévkové teriny, z kterých si každý host může polévku nabrat sám. Podávání polévky z teriny v restauraci má svá specifika, která jsou zpravidla popsána v manuálech servisu.