Michael Klíma na téma co-kdy-kde28. září 2009

Eighty six

Pane Klímo, vy se vytahujete, že pokud se týká pohostinství, že máte odpověď na všechno a když ne, tak že si prostě něco vymyslíte. Proto bych rád věděl, jestli víte, co znamená to číslo „86“ o kterém se v jednom svém pořadu „Ano šéfe“ zmínil pan Pohlreich a řekl, že je to anglický výraz, který znamená, že když je něco, nebo někdo „na odstřel“ že se řekne „eighty six“.

sharehttps://www.hostovka.cz/eighty_six?usp=sharing Sdílet na facebooku

Karel

Vážený Karle, máte pravdu. Já sice nejsem náš nejvyšší kuchař jako pan Pohreich, a o pohostinství skutečně všechno nevím, to se skutečně jen tak vytahuji, ale již asi tak před šedesáti lety jsem si začal psát poznámky pod názvem „Kdo, kdy, kde, co a jak v průmyslu pohostinství a cestovním ruchu“.

Mezi těmito poznámkami jsou historicky prokázaná fakta, dohady, domněnky, výroky jak sofistikovaných hostů tak i slavných a méně slavných odborníků, komediantů a šarlatánů, ale i jejich bulšity nebo bludy.

Co je pravda a co ne, nemám bohužel čas zkoumat a tak prodávám, jak jsem koupil.

O původu výrazu „eighty six“, vyjadřovaném číslem 86, existuje v anglicky mluvících zemích a zejména ve Spojených Staátech a Australi, kde pan Pohlreich tu frázi zřejmě pochyti, celá řada teorií, ale pokud já vím, tak ani jedna se neshoduje s teorií pana Pohlraicha.

Jedna nejvěrohodnější teorie je: „86“ A Professional expression (slang), meaning, that certain item on the restaurant menu is sold out”.

V restauraci Delmonico v Novém Yorku měli na přelomu století na jídelním lístku 85 jídel. Podle těch čísel byla v kuchyni ta jídla objednávána a když se některé jídlo vyprodalo, jako například hamburger, tak kuchaři napsali na tabuli: „HAMBURGER 86“.

Toto ale není nic nového, protože i v Česku když se například vyprodala svíčková, tak na tabuli se česky napsalo: „Svíčková AUS“.