Univerzita pro hosty restaurací

Snahou Hostovky je zvýšit uvědomění našich hostů v tom, co jim patří a jak by se měli v restauraci chovat, aby se nedostávali do trapných situací. Takto vzdělaní hosté si u zaměstnanců v pohostinství získají daleko větší respekt.

Michael Dobromil Klíma
Michael Dobromil Klíma životopis
* 23. 6. 1928 až 15. 10. 2011
Zakladatel konceptu STEAKGRILL®, autor článků na Hostovce. Od poloviny roku 2018 vzniká tento web jako modernizace a revize původního webu Hostovky.
Brzy do postele, brzy vstát, propagovat se a tvrdě pracovat!
Životní krédo Mikea z originálního Early to bed, early to rise, work like hell and advertise!.

Články

Články

Pravda na jídelním lístku
27. února 2007
jídla a jídelní lístky
Pravda na jídelním lístku
Já jsem na stránkách www.gastronews.cz , což jsou více méně stránky pro odborníky v pohostinství byl některými čtenáři mimo jiné kritizován proto, že jsem vše popisoval příliš podrobně a zdlouhavě, čímž jsem údajně podceňoval jejich inteligenci a některé dokonce i urážel. Na základě toho a několika nechutných invektiv jsem do Gastronews přestal psát, takže je již neurážím, ale tím pádem se více věnuji Hostovce a doufám jenom, že mé podrobné informace padnou na těchto stránkách na úrodnější půdu.
Dresink
13. ledna 2007
jídla a jídelní lístky
Dresink
V encyklopedickém slovníku gastronomie od Jiřího Černého, dresink je popsán jako zálivka, zpravidla studená, používaná k ochucení zeleninových ovocných nebo kombinovaných salátů.
Gastronomy
9. prosince 2006
jídla a jídelní lístky
Gastronomy
GASTRONOMY je označení americké gastronomie, která se podstatně liší od všech těch známých světových gastronomií.
Tvorba cen nápojů a jídel
2. září 2006
jídla a jídelní lístky
Tvorba cen nápojů a jídel
Jedno ze zásadních poslání Hostovky je naučit studenty Hostovky co jim za jejich peníze patří, a to nejenom v České republice ale i při jejich cestách do zahraničí.
Zrození a vývoj kuřecích nuget
28. srpna 2006
jídla a jídelní lístky
Zrození a vývoj kuřecích nuget
Kuřecí nugety byly oficiálně vynalezeny na základě poptávky předsedy McDonaldu jménem Fred Turner v roce 1979. Ten údajně kontaktoval jejich tehdejšího dodavatele s tím, že by chtěl vytvořit kuřecí jednohubky.
Hotovky
8. června 2006
jídla a jídelní lístky
Hotovky
Já mám rád jít na všechno od Adama, ale v tomto případě to musím vzít od Evy. První hotovka podle mě zřejmě bylo to jablko co Eva nabídla Adamovi.
Kuřecí křidélka
29. května 2006
jídla a jídelní lístky
Kuřecí křidélka
Kdysi kuřecí křidélka, pokud pro ně nebylo využití pro přípravu drůbežího vývaru, byly více méně neupotřebitelným odpadem.
Jahody
21. dubna 2006
jídla a jídelní lístky
Jahody
Jahody jsou jeden druh ovoce které nikdo nikdy neodmítne a které jak se zdá jsou celý rok populární, nicméně nejpopulárnější jsou jahody lesní.
Buzzword
16. dubna 2006
jídla a jídelní lístky
Buzzword
Není všechno zlato co se třpytí. Jako studenti Hostovky bychom toto měli mít na paměti při čtení jídelních lístků.
Můj guláš
6. února 2006
jídla a jídelní lístky
Můj guláš
Já jsem se sice již zařekl, že žádné kuchařské knihy psát nebudu a že recepty také nikomu nebudu dávat ale vy, jako studenti Hostovky jste výjimka a tak vám něco napíši pro pobavení.
Rocky mountain oysters
1. února 2006
jídla a jídelní lístky
Rocky mountain oysters
Když neznáte názvy vašich oblíbených jídel v cizích jazycích tak si v cizině kolikrát ani nemůžete podle vaši chutě objednat přesto, že ta jídla jsou tam známá ale pod jiným jménem.
Názvy jídel
16. ledna 2006
jídla a jídelní lístky
Názvy jídel
S jídelními lístky souvisí názvy jídel.V zásadě existují dva druhy názvů jídel a to názvy klasické, chcete-li vžité, celosvětově uznávané a respektované, a názvy novodobé tvořené bez jakýchkoliv zásad.
Jak číst jídelní lístek
28. listopadu 2005
jídla a jídelní lístky
Jak číst jídelní lístek
Jak psát jídelní lístek vás na stránkách Hostovky učit nemohou protože o to jsem se pokoušel na stránkách www.gastronews.cz, které jsou určeny více méně odborníkům v pohostinství, ale obávám se, že to tam nepadalo na úrodnou půdu.
Zbytky
26. listopadu 2005
jídla a jídelní lístky
Zbytky
Zbytky, někdy zvané resty, jsou největším bolehlavem každého manažera kuchyně. Zbytky jsou nenahraditelné ztráty. Zbytky mohou být neprodané porce prvotřídních a drahých jídel, které se z nějakého důvodu neprodaly a které tím pádem ztrácí až 50% své hodnoty ovšem v praxi to neznamená, že by na těch zbytcích bylo něco špatného nebo že jsou zdravotně nebezpečné.
Zkratky na jídelních lístcích
23. listopadu 2005
jídla a jídelní lístky
Zkratky na jídelních lístcích
Učit české restauratéry jak psát jídelní lístky jsem po několikaletém úsilí více méně vzdal. Založením Hostovky ale považuji za jakousi morální povinnost naučit mé studenty jak české jídelní lístky číst což je někdy jisté umění.
Bahmi Goreng
21. listopadu 2005
jídla a jídelní lístky
Bahmi Goreng
Češi dnes podstaně více cestují ale v zahraničí často přichází o požitek z jídel které si neobjednají protože je neznají. Naštěstí ale teď máme Hostovku na které se o několika populárních jídel dozvíme více ještě než do zahraničí vyrazíme.
Gastronomické skupiny na českých lístcích
10. listopadu 2005
jídla a jídelní lístky
Gastronomické skupiny na českých lístcích
O názvech jídel jsme si v této sekci již něco řekli, ale o čem by studenti Hostovky něco měli vědět jsou gastronomické skupiny. Nemám ale na mysli gastronomické skupiny do kterých se jídla dělí tak aby v nich byl nějaký přehled, mám na mysli gastronomické skupiny se kterými se setkávají hosté na jídelních lístcích.
Bible
6. listopadu 2005
jídla a jídelní lístky
Bible
K tomu abyste se stali sofistikovanými hosty vám studium Hostovky stačit nebude.K tomu abyste se stali znalci jídel se sice nemusíte učit vařit, nicméně byste měli do některých dobrých kuchařek nahlédnout. To ale jsem učil i mé studenty na jedné hotelové škole v Americe kde jsem 15 let učil.
Krabi
5. srpna 2005
jídla a jídelní lístky
Krabi
Lidé někdy naříkají nad svým životem a říkají jaký psí život to mají. No nevím, všichni psi mých známých mají život o kterém se mně nikdy ani nezdálo. A myslím si, že to vůbec nemá co společného s tím, že někteří z nich mají rodokmen a já ne. Prostě si myslím, že na životě psů mých známých, ať mají rodokmen nebo ne, není vůbec nic špatného a že by někteří lidé skutečně měli život lepší než svůj pokud by mohli žít životem miláčků mých přátel.
Bechamel
13. ledna 2006
jídla a jídelní lístkynejčtenější
Bechamel
Přestože vynalezení bešamelové omáčky je přiznáváno správci královského dvora Ludvíka XIV, Markýzi Béchamel de Nointel (+1703), je více než pravděpodobné, že si Francouzi tuto omáčku více méně přivlastnili od Italů protože v Itálii byla tato omáčka známa již několik století před tím.
Stroganov
21. prosince 2005
jídla a jídelní lístkynejčtenější
Stroganov
Já jsem se se Stroganovem prvně setkal v Moskvě asi tak v roce 1954, a od té doby jsem ho jedl jak v Sovětském svazu tak i jinde ve světě nesčíslněkrát.
Obloha
9. prosince 2005
jídla a jídelní lístkynejčtenější
Obloha
Na téma "obloha" v české kuchyni jsem napsal v odborném tisku více než je zdrávo a přesto že to všechno bylo v dobrém úmyslu tak jsem si vlastně udělal ještě více nepřátel a to hlavně mezi kuchaři a tak jsem to více méně vzdal protože jako více takových snah to nikam nevedlo.
Váha porcí
11. července 2005
jídla a jídelní lístkynejčtenější
Váha porcí
Jedním posláním Hostovky je naučit studenty umění zvažovat zda velikost a váha, neboli hmotnost porce odpovídá ceně aby věděli, jestli za své peníze dostávají to co jim patří.
Podstata a využití aspiku
7. srpna 2006
Podstata a využití aspiku
Obecně vzato je aspik rosol, který se používá k zalévání nebo pokrývání masa, ryb, zelenin a salátů, případně k obložení studených mís. O aspicích a rosolech byla napsána celá pojednání. Obzvláště se jimi zabýval jeden z nejslavnějších gastronomů 19. století Marie-Antoine Carême.

Životopis ubytování restaurace a servis případová studie nejčtenější nápoje kuchyňské techniky kdo-kdy-kde jídla a jídelní lístky gastronomie etnické kuchyně etika co-kdy-kde