Univerzita pro hosty restaurací

Snahou Hostovky je zvýšit uvědomění našich hostů v tom, co jim patří a jak by se měli v restauraci chovat, aby se nedostávali do trapných situací. Takto vzdělaní hosté si u zaměstnanců v pohostinství získají daleko větší respekt.

Michael Dobromil Klíma
Michael Dobromil Klíma životopis
* 23. 6. 1928 až 15. 10. 2011
Zakladatel konceptu STEAKGRILL®, autor článků na Hostovce. Od poloviny roku 2018 vzniká tento web jako modernizace a revize původního webu Hostovky.
Brzy do postele, brzy vstát, propagovat se a tvrdě pracovat!
Životní krédo Mikea z originálního Early to bed, early to rise, work like hell and advertise!.

Články

Články

Bechamel
13. ledna 2006
jídla a jídelní lístkynejčtenější
Bechamel
Přestože vynalezení bešamelové omáčky je přiznáváno správci královského dvora Ludvíka XIV, Markýzi Béchamel de Nointel (+1703), je více než pravděpodobné, že si Francouzi tuto omáčku více méně přivlastnili od Italů protože v Itálii byla tato omáčka známa již několik století před tím.
Celý článek
Stroganov
21. prosince 2005
jídla a jídelní lístkynejčtenější
Stroganov
Já jsem se se Stroganovem prvně setkal v Moskvě asi tak v roce 1954, a od té doby jsem ho jedl jak v Sovětském svazu tak i jinde ve světě nesčíslněkrát.
Celý článek
Obloha
9. prosince 2005
jídla a jídelní lístkynejčtenější
Obloha
Na téma "obloha" v české kuchyni jsem napsal v odborném tisku více než je zdrávo a přesto že to všechno bylo v dobrém úmyslu tak jsem si vlastně udělal ještě více nepřátel a to hlavně mezi kuchaři a tak jsem to více méně vzdal protože jako více takových snah to nikam nevedlo.
Celý článek
Zbytky
26. listopadu 2005
jídla a jídelní lístky
Zbytky
Zbytky, někdy zvané resty, jsou největším bolehlavem každého manažera kuchyně. Zbytky jsou nenahraditelné ztráty. Zbytky mohou být neprodané porce prvotřídních a drahých jídel, které se z nějakého důvodu neprodaly a které tím pádem ztrácí až 50% své hodnoty ovšem v praxi to neznamená, že by na těch zbytcích bylo něco špatného nebo že jsou zdravotně nebezpečné.
Celý článek
Zkratky na jídelních lístcích
23. listopadu 2005
jídla a jídelní lístky
Zkratky na jídelních lístcích
Učit české restauratéry jak psát jídelní lístky jsem po několikaletém úsilí více méně vzdal. Založením Hostovky ale považuji za jakousi morální povinnost naučit mé studenty jak české jídelní lístky číst což je někdy jisté umění.
Celý článek
Bahmi Goreng
21. listopadu 2005
jídla a jídelní lístky
Bahmi Goreng
Češi dnes podstaně více cestují ale v zahraničí často přichází o požitek z jídel které si neobjednají protože je neznají. Naštěstí ale teď máme Hostovku na které se o několika populárních jídel dozvíme více ještě než do zahraničí vyrazíme.
Celý článek
Gastronomické skupiny na českých lístcích
10. listopadu 2005
jídla a jídelní lístky
Gastronomické skupiny na českých lístcích
O názvech jídel jsme si v této sekci již něco řekli, ale o čem by studenti Hostovky něco měli vědět jsou gastronomické skupiny. Nemám ale na mysli gastronomické skupiny do kterých se jídla dělí tak aby v nich byl nějaký přehled, mám na mysli gastronomické skupiny se kterými se setkávají hosté na jídelních lístcích.
Celý článek
Bible
6. listopadu 2005
jídla a jídelní lístky
Bible
K tomu abyste se stali sofistikovanými hosty vám studium Hostovky stačit nebude.K tomu abyste se stali znalci jídel se sice nemusíte učit vařit, nicméně byste měli do některých dobrých kuchařek nahlédnout. To ale jsem učil i mé studenty na jedné hotelové škole v Americe kde jsem 15 let učil.
Celý článek
Krabi
5. srpna 2005
jídla a jídelní lístky
Krabi
Lidé někdy naříkají nad svým životem a říkají jaký psí život to mají. No nevím, všichni psi mých známých mají život o kterém se mně nikdy ani nezdálo. A myslím si, že to vůbec nemá co společného s tím, že někteří z nich mají rodokmen a já ne. Prostě si myslím, že na životě psů mých známých, ať mají rodokmen nebo ne, není vůbec nic špatného a že by někteří lidé skutečně měli život lepší než svůj pokud by mohli žít životem miláčků mých přátel.
Celý článek
Váha porcí
11. července 2005
jídla a jídelní lístkynejčtenější
Váha porcí
Jedním posláním Hostovky je naučit studenty umění zvažovat zda velikost a váha, neboli hmotnost porce odpovídá ceně aby věděli, jestli za své peníze dostávají to co jim patří.
Celý článek