Univerzita pro hosty restaurací

Snahou Hostovky je zvýšit uvědomění našich hostů v tom, co jim patří a jak by se měli v restauraci chovat, aby se nedostávali do trapných situací. Takto vzdělaní hosté si u zaměstnanců v pohostinství získají daleko větší respekt.

Michael Dobromil Klíma
Michael Dobromil Klíma životopis
* 23. 6. 1928 až 15. 10. 2011
Zakladatel konceptu STEAKGRILL®, autor článků na Hostovce. Od poloviny roku 2018 vzniká tento web jako modernizace a revize původního webu Hostovky.
Brzy do postele, brzy vstát, propagovat se a tvrdě pracovat!
Životní krédo Mikea z originálního Early to bed, early to rise, work like hell and advertise!.

Články

Články

Food Cost
9. dubna 2009
kdo-kdy-kde
Food Cost
To co blábolí o food cost ve svém pořadu Ano šéfe náš samozvaný nejvyšší kuchař Zdeňek Pohlreich tomu nevěřte. Musíte si o tom něco přečíst, abyste viděli že jsou to všechno nesmysle. Pokud si to řekneme velice zjednodušeně a laicky, tak Food cost je anglický výraz pro náklady na výrobu jídel které jsou vyjádřeny v procentech v poměru k jejich prodejní ceně.
Celý článek
Parmentier
29. června 2008
kdo-kdy-kde
Parmentier
Antoine-Augustin Parmentier (Montdidier srpen 12, 1737, prosinec 13, 1813). Francouzský agronom a ekonom který mimo jiné ve Francii a v Evropě zpopularizoval brambory.
Celý článek
Châteaubriand
2. července 2006
kdo-kdy-kde
Châteaubriand
Châteaubriand [vyslov šatobriján] byl francouzský státník a spisovatel, jehož nejznámější díla byla: „Memoires d'outre-tombe“, „Atala“ a „Génie du christianisme“. Po něm bylo pojmenováno několik omáček a pokrmů, z nichž nejznámější je řez ze svíčkové o váze 400 až 500 gramů zvaný Châteaubriand nebo případně dvojitý nebo trojitý steak.
Celý článek
Allspice
18. listopadu 2005
kdo-kdy-kde
Allspice
Allspice (angl.) latinsky Pimenta dioica, španělsky Pimenta gorda, francouzsky piment, německy piment, švédsky kryddpeppar, italskypeppe di giamaica portugalsky pimenta-da- Jamaica, russian умаусkи перец, arabsky Bahar, anglicky takéJamaica pepper nebo pimento, česky nové koření.
Celý článek
Alois Krofta
20. července 2005
kdo-kdy-kde
Alois Krofta
Když pražský architekt Alois Krofta ve třicátých letech otevíral hotel Alcron (zkratka jeho jména), tak si jako šéfkuchaře s mezinárodní zkušeností přivezl Floriána Zimmermanna až z Nového Yorku.
Celý článek