Univerzita pro hosty restaurací
Snahou Hostovky je zvýšit uvědomění našich hostů v tom, co jim patří a jak by se měli v restauraci chovat, aby se nedostávali do trapných situací. Takto vzdělaní hosté si u zaměstnanců v pohostinství získají daleko větší respekt.
-
- Michael Dobromil Klíma životopis
- * 23. 6. 1928 až † 15. 10. 2011
- Zakladatel konceptu STEAKGRILL®, autor článků na Hostovce. Od poloviny roku 2018 vzniká tento web jako modernizace a revize původního webu Hostovky.
-
Brzy do postele, brzy vstát, propagovat se a tvrdě pracovat!
-
Životní krédo Mikea z originálního
Early to bed, early to rise, work like hell and advertise!
.
Kategorie článkůnejčtenější
- 9. prosince 2005
- jídla a jídelní lístky
- Obloha
- Na téma "obloha" v české kuchyni jsem napsal v odborném tisku více než je zdrávo a přesto že to všechno bylo v dobrém úmyslu tak jsem si vlastně udělal ještě více nepřátel a to hlavně mezi kuchaři a tak jsem to více méně vzdal protože jako více takových snah to nikam nevedlo.
- Přečíst
- share https://www.hostovka.cz/obloha?usp=sharing
- 21. prosince 2005
- jídla a jídelní lístky
- Hovězí Stroganov s hranolky
- Se Stroganovem jsem se poprvé setkal v Moskvě kolem roku 1954. Od té doby jsem ho jedl jak v Sovětském svazu, tak i jinde ve světě. Stroganov byl vynalezen dvorním kuchařem carského dvora Sergejem Stroganovem za vlády ruské carevny Kateřiny Veliké.
- Přečíst
- share https://www.hostovka.cz/stroganov?usp=sharing
- 7. července 2008
- životopis
- Životopis
- Michael Dobromil Klíma (dále jen „MDK“) narozený v roce 1928 v Československu, je nyní občanem Spojených států amerických, ale srdcem a duší je stále Čech
- Přečíst
- share https://www.hostovka.cz/michael_klima_zivotopis?usp=sharing
- 18. června 2006
- případová studie
- Krátký a dlouhý týden
- Hostovka jak název napovídá je v zásadě určena hostům nebo těm kteří se sofistikovanými hosty chtějí stát. Při této snaze se ale nevyhneme nutnosti porozumět tomu jak některé věci v tom našem pohostinství fungují.
- Přečíst
- share https://www.hostovka.cz/kratky_a_dlouhy_tyden?usp=sharing
- 2. září 2006
- jídla a jídelní lístky
- Správná velikost porce
- Žádný úřad, instituce, strana a vláda nám dnes již nemůže diktovat, jak velké by porce měly být. Jediný, kdo určuje velikost porcí, je spotřebitel.
- Přečíst
- share https://www.hostovka.cz/velikost_porce?usp=sharing
- 13. ledna 2006
- jídla a jídelní lístkyomáčkarecept
- Omáčka bešamel a její varianty
- Omáčku bešamel oficiálně vynalezl správce královského dvora Ludvíka XIV., markýz Louis de Béchameil de Nointel (1630–1703). Je ale více než pravděpodobné, že si Francouzi tuto omáčku přivlastnili od Italů. V Itálii byla tato omáčka již několik století před tím.
- Přečíst
- share https://www.hostovka.cz/besamel?usp=sharing
- 8. února 2006
- gastronomiebufetpozdní snídaně
- Vše, co sníš a nikoli co odneseš
- Samoobslužná restaurace (anglicky all you can eat nebo novodobě buffet) je způsob pohostinství, který vznikl v Americe. Je to výraz pro nabídku neomezeného množství jídel bufetovou formou za jednotnou atraktivní cenu.
- Přečíst
- share https://www.hostovka.cz/samoobsluzna_restaurace?usp=sharing
- 19. května 2009
- kuchyňské technikypolotovarykomponenty
- Vaření z polotovarů v moderní kuchyni
- Vaření z polotovarů (anglicky assembly cooking) spočívá v sestavení a prezentaci odborně připravených jídel složených ze zdravotně nezávadných a kuchyňsky upravených potravin. Technika vaření z polotovarů je dnes jiná, než byla za dob Carêma, Escoffiera a jiných velkých kuchařů, kteří se o všechny bývalé techniky zasloužili.
- Přečíst
- share https://www.hostovka.cz/vareni_z_polotovaru?usp=sharing
- 4. června 2007
- gastronomie
- Suroviny a příprava Caesar salátu
- První zajímavá věc na Caesar salátu je, že není americký, a že nemá nic společného s Juliem Caesarem. Americký název salátu Caesar je chybný. Vynález tohoto salátu, kdysi populárního jen ve Spojených státech amerických, je přičítán italskému imigrantovi Livio Santinimu. Ten byl v roce 1925 kuchařem původní restaurace Caesara Cardinino v Tijuaně v Mexiku.
- Přečíst
- share https://www.hostovka.cz/caesar_salat?usp=sharing
- Nejčetnější kategorie článků
- Amerika co-kdy-kde etika etnické kuchyně Francie gastronomie historka hygiena a sanitace jídla a jídelní lístky kdo-kdy-kde koho se to týká konzulting kuchyňské techniky nápoje o čem se mluví o čem se nemluví pohostinství polévky případová studie recept restaurace a servis ubytování zbožíznalství životopis
FAQ
n/a