Michael Klíma na téma restaurace a servisFrancie19. dubna 2009

Šéfkuchařův stůl

Šéfkuchařův stůl je anglicky nazýván jako chef‘s table. V některých restauracích a hotelech ve Francii bylo, a doufám že je ještě zvykem, že před zahájením provozu všichni kuchaři, společně s šéfkuchařem, zasednou ke stolu prostřenému bílým ubrusem a společně obědvají.

sharehttps://www.hostovka.cz/chefs_table?usp=sharing Sdílet na facebooku

V Americe znamená ale chef’s table poněkud něco jiného. Původně to byly restaurace s jídelnami, ze kterých bylo prosklenou stěnou vidět do kuchyně. Dnes to jsou jídelní stoly umístěné přímo v kuchyni, z kterých mohou hosté sledovat přípravu objednaných jídel.

Tato forma pohostinství si získala takovou oblibu, že některé hotely budují v kuchyních, nebo těsně v jejich sousedství malé jídelny o kapacitě 12 až 18 hostů.

Šéfkuchařův stůl mnohdy sousedí s vinotékou a nejpopulárnější vína jsou umístěna vždy na dosah ruky. Šéfův stůl zpravidla nabízí jen několik vybraných jídel z normálního jídelního lístku. Některé stoly jsou relativně jednoduché, některé jsou zase naopak elegantnější než stoly v hlavní jídelně.

Pod názvem chef’s table některé firmy nebo cestovní kanceláře nabízejí v Americe několikadenní návštěvy vybraných restaurací pro zájmové skupiny. Některé tyto Chef's tables jsou tak populární, že musíte mít rezervaci na několik měsíců dopředu.