Vše o avokádu

Avokádo (anglicky avocado), je někdy označováno za tropické ovoce a jindy za zeleninu. Plody jsou kulaté, oválné nebo hruškovitého tvaru. Barva avokáda může být od jasně zelené, přes červenou, po tmavě rudou až černou.

  • i
  • i
  • ihttps://www.hostovka.cz/avokado?usp=sharing
  • i

iKolem roku 1950 byly největšími producenty avokáda Kalifornie, Florida a Havaj. Tehdy začala být avokáda používána jako přísada do salátů.

Povrch avokáda může být hladký nebo hrbolatý (jako povrch aligátora). Od toho má své anglické jméno aligator pear. Všechny druhy ale mají jemnou, hladkou, světle zelenou dužinou. Nejznámějšími druhy avokáda jsou západoindické, guatemalské a mexické.

Dužina, která obklopuje velkou pecku, byla často označovaná jako bez chutě. Mnohými je ale popisována jako ořechová. Žádné jiné ovoce (kromě oliv) nemá tak vysoké procento tuku jako avokádo. Díky své máslovité konzistenci se přímo nabízí pro tvorbu pomazánek a dipů.

Pokud hodláte avokádo použít až za pár dní, tak vybírejte pevné kusy. K okamžitému použití zvolte avokádo, které je při zmáčknutí měkké.

iK uspíšení zrání stačí avokádo uložit do papírového sáčku za okno, po dobu 1 až 2 dnů. Zrání můžeme urychlit přidáním jablka.

Zpracování a skladování

Avokádo rozkrojíme horizontálně na dvě půlky, které oddělíme otočením vrchní poloviny. Kulatou pecku, která zůstane ve spodní polovině, vyloupneme pomocí špičky nože. Někteří lidé avokádo podávají vychlazené, ale podle mě to není košer. Nejlepší avokádo je při pokojové teplotě (od 15 °C do 21 °C).

Rozpůlené avokádo (francouzsky avocado à la française) je jedním z nejjednodušších předkrmů. Místo po pecce naplníte oblíbeným dresinkem a avokádo jíte kávovou lžičkou.

Mexičané používají avokádové listy již po generace jako koření, které je podobné bobkovým listům nebo anýzu. Jsou téměř nezbytné pro přípravu pokrmu barbacoa ze státu Oaxaca a několika jídel z černých fazolí.

iTradiční zpracování avokáda se liší podle zemí a jejich zvyků. Například na Taiwanu jedí avokádo s mlékem a cukrem. V Indonésii jej mixují s kávou, mlékem a rumem, čímž vznikne chutný a osvěžující nápoj.

Avokádo zraje až po utrhnutí. Je to kvůli látkám v listech avokáda, které brání zrání. Nejlepší způsob, jak skladovat avokádo, je ponechat ho na stromě, na kterém vydrží až 7 měsíců.

Skladování pod 4 °C nebo nad 21 °C způsobí kažení. Některé druhy se začnou kazit už při 7 °C. Ideální je nechat avokádo uzrát při pokojové teplotě (od 15 °C do 21 °C) a pak ho skladovat při teplotě 7 °C do doby použití.

  • iAutor: Michael Klíma
  • iDatum vytvoření: 27. ledna 2007
  • iDatum revize: 28. března 2019

Příbuzné články

Divoká rýže
16. srpna 2008
izbožíznalství
Divoká rýže
Divoká rýže, anglicky zvaná wild rice, jsou vlastně semena rostliny Zizania palustris rostoucí divoce v mělčinách vodních toků a jezer v americkém státě Minesota a sousední Kanadě.
Divoká rýže, /divoka_ryze
Citróny
29. srpna 2007
izbožíznalství
Citróny
Citrón, italsky limone, anglicky lemon, německy zitrone, je dnes používaný po celém světě. Jak k přípravě jídel a nápojů, tak i k jejich ozdobě.
Citróny, /citrony
Ovoce physalis
22. prosince 2005
izbožíznalství
Ovoce physalis
Physalis (česky mochyně) je jedno z mála ovocí, ze kterého se používá celá rostlina – plody, listy, a kořeny. Physalis se dnes velmi často objevuje na českých trzích. Přesto se ale obávám, že jen málo lidí ví, co to vlastně je, a jak physalis jíst nebo podávat.
Ovoce physalis, /physalis
Vše o avokádu
27. ledna 2007
izbožíznalstvíiovoceizelenina
Vše o avokádu
Avokádo (anglicky avocado), je někdy označováno za tropické ovoce a jindy za zeleninu. Plody jsou kulaté, oválné nebo hruškovitého tvaru. Barva avokáda může být od jasně zelené, přes červenou, po tmavě rudou až černou.
Vše o avokádu, /avokado
Jak vybrat a podávat řapíkatý celer
26. ledna 2007
izbožíznalstvíireceptizelenina
Jak vybrat a podávat řapíkatý celer
Řapíkatý celer (Apium graveolens dulce) anglicky zvaný celery, byl v Evropě až do 16. století znám pouze jako lékařská rostlina. V Česku je řapíkatý celer znám až od Sametové revoluce.
Jak vybrat a podávat řapíkatý celer, /celer_rapikaty