Příprava jídla bahmi goreng

Holandské bahmi goreng je jídlo, se kterým se setkáte po celém světě. Skládá se z těstovin, vepřového masa a je původem z Indonésie. Popularitě tohoto jídla přispěla jednoduchost jeho přípravy.

  1. Nejprve uvaříme nudle ve slané vodě, které po scezení dáme v míse do chladničky.
  2. Do jiné mísy dáme na nudličky nakrájené libové vepřové maso, zalijeme ho sójovou omáčkou, přidáme drcený česnek a na kousky krájenou cibuli. Vše dobře promícháme a uložíme do chladničky.
  3. Poté uděláme tenkou vaječnou omeletu. Tu nakrájíme na tenké nudličky (julienne) a přidáme k masu.
  4. Po několikahodinovém marinování osmahneme maso na pánvi (nejlépe ve woku) na trošce horkého oleje a dáme stranou.
  5. Dříve než pánev vychladne, přidáme do ní několik kapek oleje, nahrubo nakrájenou cibuli a strouhaný čerstvý zázvor. Vše rychle osmahneme a dáme taktéž stranou.
  6. Do horké pánve dáme naběračku vývaru, na tenké plátky nakrájené bambusové výhonky a na hrubé nudličky nakrájené čínské zelí. Zeleninu krátce blanšírujeme, přidáme hrst loupaných krevet, krátce prohodíme a přidáme marinované maso s cibulí a osmahnutý zázvor.
  7. Směs zalijeme trochou sójové omáčky se lžičkou máčeného škrobu rozředěného vývarem. Vše velmi krátce podusíme, okraje pánve zakápneme sezamovým olejem a směs dáme stranou.
  8. Vařené nudle dobře přecedíme a opražíme dokřupava v horkém oleji. Usmažené nudle přimícháme k masové směsi nebo je dáme na horkou mísu a masovou směs na ně nalijeme.

Toto vynikající jídlo po celém světě zpopularizovali Holanďané, kteří si ho tak říkajíc přivlastnili. V Indonésii bahmi goreng zdobí natvrdo vařeným vejcem osmahnutým v horkém tuku krájeným na čtvrtky.