Zrození a vývoj kuřecích nuget

Kuřecí nugety byly oficiálně vynalezeny na základě poptávky předsedy McDonaldu jménem Fred Turner v roce 1979. Ten údajně kontaktoval jejich tehdejšího dodavatele s tím, že by chtěl vytvořit kuřecí jednohubky.

Podle verze mého dobrého přítele René Arenda, to nicméně s jejich vynálezem bylo trochu jinak. René mi tajně sdělil, že nugety v roce 1981 vynalezl on, a to během několika vteřin. Kuřecí nugety jsou něco tak jednoduchého, že mě až udivuje, že jsem je nevynalezl já.

René Arend a M. Klima na McDonald universite v Dearfield, Illinois
René Arend (šéfkuchař největšího řetězce restaurací rychlého občerstvení) a M. Klíma na McDonald univerzitě v Dearfield, Illinois

Mohlo by vás zajímat, že uvedení nuget na jídelní lísky McDonaldu trvalo téměř dva roky, až do roku 1983. Cena tohoto procesu šla do milionů dolarů – what a country! V těch milionech je započteno i 100 dolarů, které jsem dostal za to, že jsem se jeden den zúčastnil jejich laboratorní ochutnávky. Takže Renému věřím, že to tak bylo.

Ochutnávky a testování

Ochutnávek probíhalo více. Většinou deset pozvaných „hodnotitelů“, sedících v individuálních kójích, posuzují několik verzí nuget. Přesně si nepamatuji všechny sledované parametry, ale jsou to například:

  • první dojem,
  • velikost kousků,
  • konsistence a chuť masa,
  • chuť a konsistence obalu,
  • chuť, barva, konsistence a vhodnost dipů (omáček do kterých se nugety namáčí),
  • hmotnost porce a další.

Jejich posudky následně vyhodnotí další tým hodnotitelů a podle výsledků se dělají další a další testy. Tyto testy se pak také provádí v různých státech Ameriky kdy se navíc hodnotí navrhovaná cena, která může být v každém státě jiná.

Vytvoření postupu a výběr ingrediencí

Od Reného jsem se dozvěděl, že testům předcházel výběr vhodného druhu a stáří kuřat, způsob krájení a velikost kousků, druh vhodného koření (které může být v různých státech jiné), vhodná mouka, vejce a strouhanka, a několik dalších ingredienci které vám tady ani nebudu popisovat.

Potom následoval zdlouhavý výběr správného druhu fritovacího oleje, fritézy, a téměř nekonečné testy vhodné teploty a délky smažení. Dále se také vybíraly velikosti balení a velikost kousků. Důležitá byla také správná volba dipů neboli omáček, do kterých se nugety namáčí.

Vývoj receptury

Nugety byly původně malé kousky jemně sekaného kuřecího masa, které bylo drženo pohromadě fosfátovými solemi. Kousky, obalené speciálním těstíčkem byly lehce usmaženy, jen aby se těstíčko přichytilo, a byly hned individuálně zmrazeny (IQF). Dále byly zabaleny do krabic a rozeslány na jednotlivé prodejny. Na prodejnách se pak nugety usmažily na požadovanou vnitřní teplotu a prodávaly.

V listopadu 2003, McDonald změnil recepturu z tradičních stehen a prsou na pouze prsa. To bylo silně podporováno reklamou, podle které se podstatně zlepšila chuť a kvalita nuget. McDonald udává, že používají jen mechanicky získané maso z kuřecích prsou s malým množstvím kůže pro zachování šťavnatosti a zlepšení chuti.

Kuřecí nugety halal

V Česku jsou údajně lidé, kterým výrobky McDonald nechutnají nebo jim nedůvěřuji. Oproti tomu v Detroitu, v oblasti se silnou muslimskou populací, začal McDonald prodávat nugety v krabicích označených jako „halal“. Označení halal je něco podobného jako jídla označená „košer“. To do Detroitu přilákalo mnoho muslimů z tak dalekého okolí jako je Severní Karolína a Nový York.

Islámské náboženství, podobně jako židovské, nedovoluje mimo plodů moře konzumaci masa zvířat která nebyla zabita způsobem „zabiha“. S narůstající populaci muslimů není dnes v Americe již žádný problém nalézt řezníka který prodává halal maso. Restaurací, které by z takového masa vařily, je ale stále ještě málo a proto velmi málo muslimů chodí do restaurací a dávají přednost domácí kuchyni.

Tyto nové halal McNugety dávají tudíž muslimům příležitost ochutnat něco, co není jen dalším rychlým občerstvením. Dostanou se tak k jídlu, které mohou jíst společně se svými nemuslimskými sousedy.