Michael Klíma na téma zbožíznalství22. prosince 2005

Ovoce physalis

Physalis (česky mochyně) je jedno z mála ovocí, ze kterého se používá celá rostlina – plody, listy, a kořeny. Physalis se dnes velmi často objevuje na českých trzích. Přesto se ale obávám, že jen málo lidí ví, co to vlastně je, a jak physalis jíst nebo podávat.

sharehttps://www.hostovka.cz/physalis?usp=sharing Sdílet na facebooku

V angličtině se na trzích objevuje jako mullaca, camapu, bolsa mullaca, cape gooseberry, wild tomato, winter cherry, juá-de-capote, capulí cimarrón, battre-autour, k'u chih, 'urmoa batoto bita, cecendet, dumadu harachan, hog weed, nvovo, polopa, saca-buche, thongtheng, tino-tino, topatop, wapotok

Physalis si dlouho držel místo v přírodní medicíně v tropických zemích, ve kterých roste. Domorodí indiáni používají odvar z listů při zažívacích potížích.

Plod o velikosti hroznového vína se skrývá za suchou slupkou. Je lesklý a trochu lepkavý s velice příjemnou vůní, takže nakonec neodoláte a ochutnáte ho. Slupka slouží k tomu, abychom ji mohli uchopit mezi prsty a pohodlněji plod jíst.

Physalis vás překvapí fantastickou unikátní chutí, takže si říkáte, proč jste ho už dávno neochutnali. Ovoce je pevné, šťavnaté a sladké s překvapující kyselostí. Pro upřesnění tohoto popisu musím říci, že to není nezapomenutelná chuť, jako například chuť ananasu nebo pomeranče.