Michael Klíma na téma jídla a jídelní lístkysalátrecept21. července 2005

Salát rukola

Roketa setá nebo také rukola, je salát známý také pod výrazy rugula a rugola nebo pod francouzským roquette či anglickým arugula. Název salátu je odvozený od latinského slova eruca, což znamená druh zelí. Je to listová zelenina z rodiny cruciférae podobná špenátu nebo řeřiše. Používá se často ve studené kuchyni k ozdobě jídel.

sharehttps://www.hostovka.cz/rukola?usp=sharing Sdílet na facebooku

Rukola má malé ploché lístky s dlouhými stonky, čímž se podobá její náhražce – pampelišce. Má výraznou pepřovou chuť a vůni. Čím je vzrostlejší, tím má výraznější hořčicovou chuť. Rukola má větší obsah betakarotenu a vitamínu C než ostatní listové zeleniny.

V Americe se setkáte s různými verzemi rukola salátu. Většinou se přidává ke směsím listových salátů spolu s hlávkovým salátem, špenátem apod. Níže je uveden typický recept na rukola salát s gorgonzolou.

Rukolu smícháme s dalšími salátovými listy – hlávkovým salátem, špenátem apod. Pro každou porci salátu přidáme:

  • 1/2 šálku vlašských ořechů,
  • 1/2 šálku gorgonzoly a
  • 1/2 zeleného jablka krájeného na plátky.

Hotový salát podáváme s italským dresinkem nebo zálivkou.