Michael Klíma na téma co-kdy-kde5. srpna 2008

Chlazení studeným šokem

Studený šok, je způsob rychlého zchlazení vařených nebo blanšírovaných surovin za účelem okamžitého přerušení procesu vaření, který probíhá v surovině i po jejím vyndání z vody. V angličtině se tomuto procesu říká cold schock, v němčině abschrecken.

sharehttps://www.hostovka.cz/studeny_sok?usp=sharing Sdílet na facebooku

Zchlazení studeným šokem se také používá u některých náchylných potravin, jako je například zelenina nebo těstoviny. Potraviny se zchladí těsně před uložením do lednice.

Postupujeme tak, že surovinu, jako jsou například vařené krevetky, propláchneme rychle studenou vodou a vhodíme je do studené vody s ledem nebo ledovou tříští. Scezenou potravinu dáme do vhodné nádoby, opatříme datumem a uložíme do lednici.