Michael Klíma na téma zbožíznalství29. června 2008

Bílý balsamický ocet

V některých odborných receptech se setkáte například s tím, abyste přidali "několik kapek Aceto Balsamico", což svědčí o tom že sám ten autor,nebo opisovatel protože nečte mé příspěvky, ani neví o čem mluví, protože již neříká jestli ten ocet má být "rosso" nebo "bianco" což z kuchařského hlediska je velice důležité.

sharehttps://www.hostovka.cz/bily_balsamicky_ocet?usp=sharing Sdílet na facebooku

Pokud se bílého balsamického octa týká, tak ten se tolik nepoužívá ani v Itálii, kde balsamické octy vzniky, a asi proto, že bílé balsamické octy nemohou "zrát" tak dlouho jako ty červené a mají také poněkud jinou, poněkud nasládlou chuť, kterou rozezná skutečně jen connoisseur.

Co je ale důležité je ta barva protože ten červený balsamický ocet, mimo své intenzivní vůně a chutě, má také velice intenzivní červenou, lépe řečeno tmavou barvu.

Hostovka není nějaká škola vaření a tak kdy, jak a kolik toho octa použít vám neřeknu, ale mohu vám prozradit, že pokud to s tím octem přeženete, tak ta charakteristická chuť a ani ta barva se nedá ničím přehlušit.

Tady v Americe jsou některé balsamické octy drahé jako potvora, ale v Německu dostanete půl litru bílého baslamického octa Roland Premium z Modeny za 2.75 Eu, přičemž normální bílý vinný ocet stojí 0,99 Eu, což jestli si myslíte, že ten bílý balsamický ocet potřebujete a používáte ho často, by nakonec nebylo nic tak hrozného. Kupovat ale celou lahev kvůli několika kapkám, pokud jím neuspokojíte znalce, je podle mně úplný nesmysl.

V Česku bude ale sofistikovaných gurmánů (a snobů) přibývat čím dále tím více a tak podle mého hesla dát lidem to co chtějí budete asi ten balsamický ocet používat protože když nich jiného je to ideální "conversation piece".