Michael Klíma na téma ico-kdy-kdeipřípadová studieiAmerika25. července 2009

Oplachování prstů po jídle

Fingerbowl je malá nádoba naplněná vodou (někdy i s kouskem citrónu), ve které si hosté oplachují prsty. Jde o jeden z odborných výrazů, který byl kdysi v pohostinství tak běžný, že se ho nikdo ani nesnažil přeložit do češtiny.

iZískat odkaz na článekhttps://www.hostovka.cz/fingerbowl?usp=sharingi Sdílet na Facebooku iNavrhnout úpravy článku

Zkušenost z hotelu Coronado

Měli jsme u nás (v Americe) na návštěvě známou z Německa. Ta se pozastavila nad tím, že se v Hotelu Coronado, do kterého jsme ji vzali na oběd, nesetkala s takovým servisem, jako například v Mnichově.

Hotel del Coronado pravděpodobně mnozí z Vás znáte z populárního filmu Někdo to rád horké s Marilyn Monroe v hlavní roli. V tomto hotelu, postaveném v roce 1888, se pohybuje ubytování od $350 do $2.500 za noc. Přesto mají v příštím týdnu údajně všechny pokoje obsazené.

Jídla na poledním lístku nejsou kupodivu předražená. Jedli jsme v elegantní jídelně na terase s výhledem na překrásnou pláž, na kterou se Marylin údajně chodívala slunit. To nemělo chybu.

Nicméně servis zdaleka neodpovídal představám naší známé o servisu, který by odpovídal pověsti tohoto hotelu. Musel jsem ji dát zapravdu a musím se přiznat, jsem svoji nespokojenost vyjádřil v dopise, který jsem vedení hotelu následně poslal.

Jídlo bylo v zásadě v pořádku. Naše známá měla velký křehký salát s grilovanými kuřecími prsy, na kterém se v podstatě nedá nic pokazit. Já s manželkou jsme měli Reuben sendvič, který máme oba rádi.

Sendviče byly velké s odpovídající porcí uzeného hovězího. Nebyly sice udělány podle mých představ, ale nebyly důvodem mé nespokojenosti.

Hlavním důvodem mé nespokojenosti bylo, že nám ke kapučínu, které podávali ve skle, nedali kávové lžičky. Museli jsme o ně požádat a číšník nám nakonec podal polévkové lžíce, což považuji za veliké faux pas.

Naše známá se také podivovala, že nám k sendvičům nepodali misku s vodou na oplachování prstů, což by v hotelu takového typu by očekávala.

Různé přístupy restaurací

Misky na oplachování prstů jsou z různých materiálů a mají různé tvary. Přestože se jim říká fingerbowls, tak to neznamená, že by se podávaly jen k oplachování prstů.

V některých hogo fogo restauracích fingerbowls podávaly spolu s ovocem, aby si host mohl ovoce v misce opláchnout. Pak ale konečně někoho napadlo, že je to blbost prví třídy, a že se ovoce má podávat již řádně omyté. Proto se od toho upustilo.

Pro oplachování prstů se voda něčím navoní a případně se do ní přidá plátek citrónu. To platí obzvláště po podávání humrů, neloupaných krevetek a jiných mořských potvor, po kterých prsty nepříjemně páchnou.

Některé restaurace rychlého občerstvení, jako je například KFC dávaly ke každému jídlu malé navlhčené papírové ubrousky v papírovém sáčku. Od toho se ale již také upouští, protože je málokdo používal.

Dnes má (alespoň tedy v Americe) každá restaurace rychlého občerstvení záchody s teplou a studenou vodou a sušičem rukou nebo ručníky k použití zdarma. Některé rybí restaurace mají přímo v jídelně dřez s tekoucí teplou a studenou vodou a s papírovými ubrousky, kde si hosté mohou kdykoliv během stolování umýt ruce, aniž by museli jít na záchod. What a country!