Michael Klíma na témainápoje4. září 2005

Piña Colada

některé koktejly se v Česku a na Slovensku nemohly kdysi připravovat protože nebyly potřebné suroviny. Dnes ale tento problém není a tak možná si budete moci dopřát jeden z mála koktejlů který chutná i mně a to je Piña Colada.

  • i
  • i
  • i
  • ihttps://www.hostovka.cz/pina_colada?usp=sharing

Podle jedné teorie Piña Colada, v překadu "tekutý ananas" je původem z Portorika.

Koncem padesátých let jistý Don Ramón Lopez-Irizarry, který pracoval v malé laboratoři vynalezl kokosový krém (anglicky coconat cream), což byl delikátní homogenní krém připravený z křehké bíle dřeně kokosu.

Tento krém se okamžitě uchytil a stal se originálním Coco López cream of coconut, který se později stal tajemstvím populárního drinku Piña Colada.

Původně Don Ramón používal jeho kokosový krém k přípravě tropických desertů, ale v roce 1957 jeden barman v hotelu Karibe Hilton na Portoriku dostal ten vynikající nápad smíchat rum, ananasový džus a kokosový krém v mixeru, což se stalo velice populárním drinkem po celém ostrově.

Dnes je Piña Colada nejčastěji objednávaným drinkem ve všech barech v San Juan.

Základní recept:

  • 30 g Coco López
  • 45 g Puerto Rico rum
  • 60 g neslazený ananasový džus

Mixujeme asi 30 vteřin se 2/3 šálku drceného ledu (angl. crushed ice). Pro "hutnější" drink přidáme lžičku smetany.

Piña Colada II (tekutý ananas)

  • 60 g světlého rumu
  • 3 lžíce kokosového mléka
  • 5 lžic drceného ananasu
  • ½ šálku drceného ledu

Mixujeme asi 30 vteřin. Podáváme ve skle nebo ve skořápce kokosu s brčkem. Ozdobíme kouskem ananasu a nakládanou třešní.

Florida Piña Colada

Florida, která nechce v ničem zůstate pozadu a kde žije jednak mnoho Portorikánců a Kubánců přišla s Piña Colada která sice nepoužívá kokosové mléko, ale která je sejně dobrá a velice osvěžující.

  • 90 g ananasového džusu
  • 2-3 lžíce vanilkové zmrzliny
  • 20 g kokosového rumu
  • 20 g tmavého rumu
  • 2 střiky pomerančové šťávy
  • ½ šálku drceného ledu

Mixujeme asi 30 vteřin. Podáváme ve skle s brčkem.

Meruňková Piña Colada (1 l)

Pokud nemáte při ruce čerstvý ananas tak můžete zkusit meruňky.

  • 2 šálky vypeckovaných meruněk se sirupem
  • 2 lžíce drceného ananasu
  • ½ šálku kokosového mléka
  • ¼ šálku světlého rumu
  • 2 šálky drceného ledu

Mixujeme asi 30 vteřin. Podáváme ihned dokud led neroztaje.

Jak vidíte, tak fantazii se meze nekladou, tudíž v Česku se co nevidět setkáme se švestkovou nebo slivovicovou Piña Coladou na čemž nebude nic špatného.

Se švestkami, lépe řečeno se slivovicí musíte ale být opatrní.

V současné době totiž v Americe probíhají debaty o vzniku člověka, ale žádný neví že člověk je vlastně ze švestky. Ze švestky je totiž slivovice, ze slivovice je opice, a z opice je člověk.

Příbuzné články

Pití vína a jeho vliv na zdraví
21. prosince 2006
inápoje
Pití vína a jeho vliv na zdraví
Jako studenti Hostovky byste měli něco vědět o víně a proto se k vínu budeme ještě několikrát vracet, ale dnes si řekněme, jak zdravé či škodlivé pití vína vlastně je.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/piti_vina_a_zdravi?usp=sharing
Pití vína a jeho vliv na zdraví, /piti_vina_a_zdravi
Tequila
3. listopadu 2006
inápoje
Tequila
Já si myslím, že Češi jsou v zásadě kujóni protože například rum dokáží udělat stejně dobrý, ne-li lepší než ten dovezený, ale Tequila je podle mě úplně jiné zvíře a pochybuji, že se Čechům někdy podaří tequilu udělat takovou jakou ji dělají v Mexiku a mně to můžete věřit, protože já jsem to tam při mé poslední návštěvě Mexika tak trochu okoukl.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/tequila?usp=sharing
Tequila, /tequila
Ochutnávka vína
19. září 2005
inápoje
Ochutnávka vína
U příležitosti semináře PŘÍPRAVA STEAKŮ budou účastníci mít příležitost ochutnat několik chilských vín presentovaných paní Ing. Evou Staňkovou v zastoupení firmy TRUMF International s.r.o.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/ochutnavka_vina?usp=sharing
Ochutnávka vína, /ochutnavka_vina
Piña Colada
4. září 2005
inápoje
Piña Colada
některé koktejly se v Česku a na Slovensku nemohly kdysi připravovat protože nebyly potřebné suroviny. Dnes ale tento problém není a tak možná si budete moci dopřát jeden z mála koktejlů který chutná i mně a to je Piña Colada.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/pina_colada?usp=sharing
Piña Colada, /pina_colada
Historie koktejlu Martini
27. února 2006
inápojeikoktejly
Historie koktejlu Martini
Pravděpodobně žádný jiný koktejl není tak známý jako Martini. Dejte se na baru do řeči s kterýmkoliv hostem a zmiňte se o Martini a v tom okamžiku dostanete další z milionů receptů, za který jsou jeho vyznavači ochotni bojovat.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/martini?usp=sharing
Historie koktejlu Martini, /martini
Hořký likér absint
7. července 2005
inápojeikoktejly
Hořký likér absint
Absint je zelený likér, k jehož přípravě se mimo jiné používá nahořklá dřevnatá rostlina Artemisia absinthium anglicky zvaná wormwood. Pro svou intenzivní anýzovou příchuť si absint vysloužil francouzský název anisette.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/absint?usp=sharing
Hořký likér absint, /absint
Koktejly a barmanství
12. listopadu 2005
inápojeikoktejlyizkušenosti
Koktejly a barmanství
Občas jsem se díval na barmana Karla Kroupu zvaného Charlie, o kterém jsem si ve svých 14 letech myslel, že je největším barmanem na světě. Pozoroval jsem ho, když mixoval koktejly, a snil jsem o tom, že jednoho dne budu také takovým slavným barmanem jako je on. Tento sen se mi však nikdy nesplnil.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/koktejly?usp=sharing
Koktejly a barmanství, /koktejly