Michael Klíma na téma nápoje4. září 2005

Piña Colada

některé koktejly se v Česku a na Slovensku nemohly kdysi připravovat protože nebyly potřebné suroviny. Dnes ale tento problém není a tak možná si budete moci dopřát jeden z mála koktejlů který chutná i mně a to je Piña Colada.

sharehttps://www.hostovka.cz/pina_colada?usp=sharing Sdílet na facebooku

Podle jedné teorie Piña Colada, v překadu "tekutý ananas" je původem z Portorika.

Koncem padesátých let jistý Don Ramón Lopez-Irizarry, který pracoval v malé laboratoři vynalezl kokosový krém (anglicky coconat cream), což byl delikátní homogenní krém připravený z křehké bíle dřeně kokosu.

Tento krém se okamžitě uchytil a stal se originálním Coco López cream of coconut, který se později stal tajemstvím populárního drinku Piña Colada.

Původně Don Ramón používal jeho kokosový krém k přípravě tropických desertů, ale v roce 1957 jeden barman v hotelu Karibe Hilton na Portoriku dostal ten vynikající nápad smíchat rum, ananasový džus a kokosový krém v mixeru, což se stalo velice populárním drinkem po celém ostrově.

Dnes je Piña Colada nejčastěji objednávaným drinkem ve všech barech v San Juan.

Základní recept:

  • 30 g Coco López
  • 45 g Puerto Rico rum
  • 60 g neslazený ananasový džus

Mixujeme asi 30 vteřin se 2/3 šálku drceného ledu (angl. crushed ice). Pro "hutnější" drink přidáme lžičku smetany.

Piña Colada II (tekutý ananas)

  • 60 g světlého rumu
  • 3 lžíce kokosového mléka
  • 5 lžic drceného ananasu
  • ½ šálku drceného ledu

Mixujeme asi 30 vteřin. Podáváme ve skle nebo ve skořápce kokosu s brčkem. Ozdobíme kouskem ananasu a nakládanou třešní.

Florida Piña Colada

Florida, která nechce v ničem zůstate pozadu a kde žije jednak mnoho Portorikánců a Kubánců přišla s Piña Colada která sice nepoužívá kokosové mléko, ale která je sejně dobrá a velice osvěžující.

  • 90 g ananasového džusu
  • 2-3 lžíce vanilkové zmrzliny
  • 20 g kokosového rumu
  • 20 g tmavého rumu
  • 2 střiky pomerančové šťávy
  • ½ šálku drceného ledu

Mixujeme asi 30 vteřin. Podáváme ve skle s brčkem.

Meruňková Piña Colada (1 l)

Pokud nemáte při ruce čerstvý ananas tak můžete zkusit meruňky.

  • 2 šálky vypeckovaných meruněk se sirupem
  • 2 lžíce drceného ananasu
  • ½ šálku kokosového mléka
  • ¼ šálku světlého rumu
  • 2 šálky drceného ledu

Mixujeme asi 30 vteřin. Podáváme ihned dokud led neroztaje.

Jak vidíte, tak fantazii se meze nekladou, tudíž v Česku se co nevidět setkáme se švestkovou nebo slivovicovou Piña Coladou na čemž nebude nic špatného.

Se švestkami, lépe řečeno se slivovicí musíte ale být opatrní.

V současné době totiž v Americe probíhají debaty o vzniku člověka, ale žádný neví že člověk je vlastně ze švestky. Ze švestky je totiž slivovice, ze slivovice je opice, a z opice je člověk.