Zdobení jídla

Ozdobě jídel se říká všelijak: ozdoba, garnýr, garnitura, anglicky garnish, francouzsky garniture apod. Ozdoby jsou výtvory kuchařů studené kuchyně (garde manager), kteří by neměli být zaměňováni se stylisty jídla (food stylists).

Některé ozdoby těchto kuchařů jsou doslova uměleckými výtvory. Dnes se s tím ještě setkáme při kuchařských soutěžích, banketech nebo studených bufetech. Při běžném stravování se na zdobení téměř zapomnělo.

V některých etnických kuchyních, jako například v kuchyni japonské nebo čínské, není zdobení teplých jídel obvyklé. Tato jídla jsou totiž sama o sobě dost pestrá. Francouzští kuchaři si na vzhled a ozdobu jídel moc nepotrpí, protože tvrdí, že se nejvíce hodnotí chuť jídla.

Nicméně v české kuchyni jsou jídla teplé kuchyně (zejména minutky) zdobena, ale neříká se tomu ozdoba, ale obloha.