Michael Klíma na téma gastronomie23. dubna 2008

Pokojová teplota

Pokojová teplota, anglicky zvaná room temperature, také známá jako vůkolní nebo okolní teplota, je vžité označení teploty uvnitř nějakého prostoru na kterou jsou lidé zviklí.

sharehttps://www.hostovka.cz/pokojova_teplota?usp=sharing Sdílet na facebooku

Pokojová teplota je tudíž určována lidskou preferencí pohodlí a příjemného pocitu a pohybuje se mezi 18°C(64.4°F) do 24°C (75.2 °F), avšak toto se mění podle oblastí ve které lidé žijí.

Tento výraz se také používá v gastronomii pro označení teploty jídla či vín které jsou v dané době podávány.

Proto obzvláště u starších receptů nebo údajů o podávání například vína musíme tyto údaje brát s reservou. Víno podávané při "pokojové" teplotě někdejší hradní síně v severní Evropě bude mít o mnoho nižší teplotu než víno podávané při pokojové teplotě v Italii nebo ve Španělsku.

Na to bohužel někteří autoři, lépe řečeno opisovači či překladatelé starších gastronomických knih zapomínají a proto je lépe se řídit místními zvyky.

Například červené víno, keré podle všech vžitých pravidel má být podávané při pokojové teplotě, je napříkla v Kalifornii v mnoha případech podáváno chlazené a to samé se dá říci o teplotě piva. What a country!

Neboli i zde platí americké přísloví "In Rome, do as the Romans do".