Michael Klíma na téma igastronomieiFrancieiČeská republika11. srpna 2005

Společenství gastronomů

V českém odborném tisku jsem se teprve nedávno dozvěděl, že existuje české společenství gastronomů a francouzské společenství Chaîne des Rôtisseurs.

iZískat odkaz na článekhttps://www.hostovka.cz/spolecenstvi_gastronomu?usp=sharingi Sdílet na Facebooku iNavrhnout úpravy článku

Dá se říci, že odborné časopisy (kterých v České republice na štěstí není mnoho) čtu velmi pozorně. Společenství gastronomů však nejspíše ušlo mé pozornosti.

Nevím jestli není Chaîne des Rôtisseurs nějakou tajnou organizací, jako jsou svobodní zednáři, ale studenti Hostovky by o tom měli přeci jenom něco vědět. Proto zkráceně popíši, co jsem se o tomto společenství dozvěděl.

Francouzské společenství Chaîne des Rôtisseurs

Francouzský Chaîne des Rôtisseurs byl založen v roce 1248. Původně byl tento cech omezen na kuchaře, kteří pekli husy, ale časem se rozrostl ve významu a počtu členů. V roce 1610 mu byl přidělen králem chráněný erb.

Tehdy se Chaîne des Rôtisseurs stal nejvíce prosperujícím cechem. Jeho členové byli příslušníky významných francouzských šlechtických rodin. To ale cechu uškodilo při Francouzské Revoluci, kdy ztratil většinu členů a byl rozpuštěn.

Gastronomicky řečeno do obrození cechu v roce 1950 uběhlo 160 let. Po druhé světové válce se v Paříži sešli tři gastronomové a dva profesionálové se stejným cílem. Ten byl obnovit hrdost a prvenství v kuchařském umění ztracené během války a nedostatku surovin.

Tehdy bylo znovu oficiálně ustanoveno společenství Chaîne des Rôtisseurs. Původní erb předchozího cechu byl obnoven a uznán francouzskou vládou.

Dnes je společenství Chaîne des Rôtisseurs nejstarší a největší gastronomickou organizací na světě. Více než 80.000 osob se každoročně zúčastňuje aktivit této organizace, z čehož je 7.000 členů v Americe. Hlavní štáb tohoto řetězce sídlí v Paříži. V Americe má tento řetězec přibližně 140 poboček a celonárodní kancelář je v Novém Yorku.

Řetězec Chaîne des Rôtisseurs se od ostatních organizací odlišuje důrazem na vyrovnané členství amatéru a profesionálů v hotelovém a restauračním průmyslu dodávajících potraviny, víno a zařízení. Dále se odlišuje vyrovnaným členstvím odborníků v obsluze, instruktorů, autorů kuchařských a odborných knížek, stejně tak jako amatérů a sofistikovaných návštěvníků restaurací (hostů), kteří nalézají uspokojení v dobrém jídle, pití a dobré společnosti.