Michael Klíma na témaipohostinství3. října 2011

Supervision

Před nějakým časem jsem se ptal bývalého rektora jedné hotelové školy, proč se na českých hotelových školách učí všechny ty archaické nebo prakticky nepoužitelné předměty a přitom jedna ze základních znalostí managementu jako je supervision, se neučí.

  • i
  • i
  • i
  • ihttps://www.hostovka.cz/supervision?usp=sharing

Odpověděl mi, že je to prostě proto, že supervision připadá studentům jako něco deklasujícího. Prostě každý chce doklad o odborném vzdělání, nějaký titul, a chce hned být manager případně vedoucí, ale nechce být dohlížitel, dozorce, kontrolor či inspektor.

V mých materiálech se s termínem „supervisor“ budete setkávat relativně často, protože dobrý supervision je první podmínkou úspěšného managementu. Já jsem totiž přesvědčen, že úspěch každého pozdějšího odborníka je v managementu, neboli v řízení, ale každý by nejdříve měl získat zkušenosti v podřízeneckém postavení, pod dohledem zkušeného mentora či supervisora.

Dnes není žádným tajemstvím, že jen velmi malé procento absolventů našich odborných či hotelových škol, přijímaných do těchto škol jen na základě zaplacení školného, nemá potřebné dovednosti a zkušenosti, které by získal praxí, a o zkušenostech supervisora, nebo manažera, ani nemluvě.

Management jak známo se může vyučovat, ale nedá se naučit. Either you have it, or you don’t!

Proto jedním ze seminářů, připravovaných nově vzniklou Asociaci Konzultantů Pohostinství ČR, bude seminář “Supervision a Managemet”, určený jak absolventům odborných škol, tak i odborníkům z praxe.

Příbuzné články

Supervision
3. října 2011
ipohostinství
Supervision
Před nějakým časem jsem se ptal bývalého rektora jedné hotelové školy, proč se na českých hotelových školách učí všechny ty archaické nebo prakticky nepoužitelné předměty a přitom jedna ze základních znalostí managementu jako je supervision, se neučí.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/supervision?usp=sharing
Supervision, /supervision
Dobrý administrativní pracovník v pohostinství
15. srpna 2011
ipohostinství
Dobrý administrativní pracovník v pohostinství
U většiny funkci pracovníků v pohostinství se nepředpokládají administrativní schopnosti. Nicméně dnes je jen velmi málo funkcí, kde by administrativa neměla svoji důležitost. Historicky je známo, že jen velmi málo třeba i slavných kuchařů je schopno své recepty a techniky vaření popsat.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/administrativni_pracovnik?usp=sharing
Dobrý administrativní pracovník v pohostinství, /administrativni_pracovnik
Zbytky
23. května 2010
ipohostinství
Zbytky
Vytvořit v pohostinství 10% čistého zisku, je sakramentsky tvrdý oříšek. Skončit se ztrátou 10% a více, je velice jednoduché. Když uvaříte 10 porcí nějaké hotovky a prodáte jich jen 9, tak vám vznikne nenahraditelná ztráta 10%, která, když se opakuje několikrát, vás může přivézt k bankrotu, dříve než se nadějete.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/zbytky2?usp=sharing
Zbytky, /zbytky2
Odborníci v pohostinství
23. ledna 2010
ipohostinství
Odborníci v pohostinství
Kdo jsou to osobnosti v českém pohostinství vím již relativně dlouho, a pokud to zajímá i vás, tak jejich seznam najdete na stránkách www.gastronews.cz na kterých ty tituly uděluje jejich šéfredaktor pan Jiří Řezáč.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/odbornici_v_pohostinstvi?usp=sharing
Odborníci v pohostinství, /odbornici_v_pohostinstvi
Češi nečtou
4. listopadu 2009
ipohostinství
Češi nečtou
To není z mé hlavy, ale musím s tím souhlasit, protože pokud se týká pohostinství jsem se o tom již několikrát přesvědčil.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/cesi_nectou?usp=sharing
Češi nečtou, /cesi_nectou
Současný stav českého pohostinství
23. října 2009
ipohostinství
Současný stav českého pohostinství
Přikládám kopii e-mailu od Jirky Feřtka, jednoho mého spolužáka na hotelové škole v Mariánských Lázních v roce 1949, kdy české pohostinství bylo ještě pohostinstvím. To si počtete.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/soucasny_stav_ceskeho_pohostinstvi?usp=sharing
Současný stav českého pohostinství, /soucasny_stav_ceskeho_pohostinstvi
Franchize Day
21. října 2009
ipohostinství
Franchize Day
Já jsem jeden z mála, kdo ten velký boom franchisingu restaurací rychlého občerstvení v Česku předvídal již od Sametové revoluce, a na štěstí na to mám důkazy.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/franchize_day?usp=sharing
Franchize Day, /franchize_day
Jak vařit bez kuchaře
24. května 2009
ipohostinství
Jak vařit bez kuchaře
Tento článek jsem před několika lety někde napsal , ale jako mnoho mých příspěvků do medii, má stále ještě svoji platnost a proto vám ho v trochu pozměněné formě předkládám i zde.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/jak_varit_bez_kuchare?usp=sharing
Jak vařit bez kuchaře, /jak_varit_bez_kuchare
Služby
17. května 2009
ipohostinství
Služby
Museli byste mně přesvědčit o tom, že se mýlím, ale dovoluji si tvrdit, že v České republice služby, až na nějaké výjimky, téměř neexistují.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/sluzby?usp=sharing
Služby, /sluzby
Důvody neúspěchu českých restaurací
4. května 2009
ipohostinství
Důvody neúspěchu českých restaurací
Rychlá expanse, absolutní neodbornost většiny provozovatelů pohostinství, na život a na smrt vyhrocená konkurence, je v Česku hlavní příčinou neúspěchu mnoha restaurací. Velké procento neúspěchu je také díky a nedostatečnému počátečnímu kapitálu. Restaurace jsou pro banky velice rizikové a proto i procenta z půjček jsou vyšší.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/duvody_neuspechu_ceskych_restauraci?usp=sharing
Důvody neúspěchu českých restaurací, /duvody_neuspechu_ceskych_restauraci
Management By the Menu
4. května 2009
ipohostinství
Management By the Menu
Dá se říci, že největší změny v pohostinství v tomto století zaznamenal jídelní lístek, který je základem veškeré činnosti každého gastronomického provozu.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/management_by_menu?usp=sharing
Management By the Menu, /management_by_menu
Logistika
1. května 2009
ipohostinství
Logistika
Logistika v průmyslu pohostinství a cestovního ruchu je umění skloubit všechny články tohoto enormního odvětví národního hospodářství v jeden celek jehož hlavním cílem je uspokojit potřeby a přání hostů a vytvořit zasloužený předpokládaný zisk.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/logistika?usp=sharing
Logistika, /logistika
Franchising
24. dubna 2009
ipohostinství
Franchising
Asi tak v roce 1991, neboli ne příliš dlouho po Sametové revoluci, v době kdy jsem byl v České Republice v zastoupení americké firmy Blodgett, za mnou přišel jeden mladý muž, s tím, že se dozvěděl, že v Americe jsem konzultantem v pohostinství, a jestli bych mu neporadil s jeho záměrem.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/franchising?usp=sharing
Franchising, /franchising
Technologie v průmyslu v pohostinství
23. dubna 2009
ipohostinství
Technologie v průmyslu v pohostinství
Technologie v globálním průmyslu pohostinství předstihla schopnosti člověka. Náše pohostinství není výjimkou.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/technologie_pohostinstvi?usp=sharing
Technologie v průmyslu v pohostinství, /technologie_pohostinstvi
Svíčková atd.
19. dubna 2009
ipohostinství
Svíčková atd.
Toto je článek který jsem napsal již asi před 10-15 lety, a tak jsem ho jen trochu oprášil a upravil aby byl zase aktuální.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/svickova_atd?usp=sharing
Svíčková atd., /svickova_atd
Účetnictví v pohostinství
20. května 2009
ipohostinstvíimanagement
Účetnictví v pohostinství
Nejsem příliš zběhlý v historii účetnictví, ale vím, že účetnictví je staré více než 5.000 let. Také vím, že je to (zjednodušeně řečeno) evidence toho, co komu patří.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/ucetnictvi?usp=sharing
Účetnictví v pohostinství, /ucetnictvi
Cenotvorba konceptu STEAKGRILL®
29. března 2008
ico-kdy-kdeijídla a jídelní lístkyipohostinství
Cenotvorba konceptu STEAKGRILL®
Cenotvorba je jedním z nejdůležitějších úkolu managementu kteréhokoliv provozu v oboru průmyslu pohostinství a cestovního ruchu. Na našich oborných a hotelových školách se cenotvorba nejspíše vyučuje. Podle mě se cenotvorba sice dá vyučovat, ale nedá se naučit.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/cenotvorba?usp=sharing
Cenotvorba konceptu STEAKGRILL®, /cenotvorba