Michael Klíma na téma jídla a jídelní lístkygulášMaďarsko1. března 2008

Pravý původ guláše

Guláš, anglicky goulash nebo také hungarian beef stew, je dušenina z hovězího masa s velkým množstvím cibule a papriky. Přestože si mnoho Čechů myslí, že je to české jídlo, tak se ale hodně mýlí.

sharehttps://www.hostovka.cz/gulas?usp=sharing Sdílet na facebooku

Původní maďarský guláš

Původní guláš byla víceméně polévka maďarských kovbojů, pastevců krav, kteří si říkali gulášové. Základní recept na guláš byl velice jednoduchý.

  1. Drobně krájená cibule, které muselo být stejné množství jako masa, se dozlatova osmažila v kotli na trošce omastku.
  2. Pak se přidalo na kostky krájené maso, které se orestovalo, osolilo, zasypalo maďarskou paprikou, zalilo trochou vody, a dusilo v kotli nad otevřeným ohněm až doměkka.

Tento guláš se ničím nezahušťoval, protože k jeho zahuštění stačila cibule. Přidávání česneku a rajského protlaku případně zahušťování kváskem nebo jíškou přišlo až později. Používání papriky a kyselé smetany do Maďarska vlastně přinesli Turci, kteří po dobu 150 let Maďarsko okupovali.

Svůj guláš mají Rakušané (vídeňský guláš), Bulhaři, Rumuni, Slováci i Češi. Češi, ale jak se zdá, mají druhů guláše nejvíce.

Guláš v Česku

Je to jednak obyčejný hovězí guláš, uherský guláš, moravský guláš, plzeňský guláš, karlovarský guláš, znojemský guláš, cikánský guláš, debrecínský guláš, jemný hovězí guláš, bratislavský guláš a guláš podle Petra Voka. Pak máme také mexický guláš, guláš oregano, a dokonce i orientální guláš.

Když někdo něco v Česku splácá dohromady a nasype do toho haldu papriky, tak tomu dá jméno guláš a má hotovo. Proto máme také kuřecí guláš, krůtí guláš, vepřový guláš, buřtový guláš a nevím ještě jaký další. Aby ani vegetariáni nepřišli zkrátka, tak máme i bramborový guláš.

Prostě gulášů máme tolik, až to není hezké. Zlé jazyky tvrdí, že když je po vstupu do Evropské Unie nebudeme moci používat, takže s naší účastí může celá EU zapomenout.

Karlovarskou Becherovku se nám již podařilo zašantročit, ale slivovici, kterou ve světě stejně nikdo nepije, si vzít také nedáme. Dokonce vyrábíme i košer slivovici, což je tedy chucpa. Nedáme si ale vzít ani takovou světoznámou lahůdku jako jsou utopenci nebo olomoucké syrečky, i kdybychom EU měli vyhlásit válku.

Guláš na celý týden

Takové povídačky, že se po 3 hodinách každá hotovka musí vyhodit, ať si povídají, komu chtějí. Když jsem dělal guláš, tak jsem ho v pondělí udělal velký kotel podle původního receptu.

  1. V pondělí jsem si tedy odebral to co jsem potřeboval na ten den. Dal jsem ho na lístek jako maďarský guláš a zbytek jsem uložil do lednice.
  2. V úterý jsem ohřál další várku guláše, ale jako Maďarský guláš jsem ho na lístek už dát nemohl. Tak jsem do něj přidal oregano, a na lístek jsem ho dal jako guláš oregano.
  3. Ve středu jsem z lednice vyndal další dávku guláše. Přestože byl po celé dva dny v lednici, tak měl něco, čemu se odborně říká štych. Někomu by to mohlo možná vadit, tak jsem do něj přidal trochu piva a dal jsem to na lístek jako plzeňský guláš.
  4. Ve čtvrtek měl guláš nejenom štych, ale byl již tak trochu nakyslý. Stačilo do něj přidat pár kyselých okurek a dát to na jídelní lístek jako znojemský guláš.
  5. No a v pátek se přidáním několika ostrých papriček dal udělat mexický guláš atd. Všechna má tajemství vám ale vyzradit nemohu, a tak vám přesné receptury na zbývající dny nedám. Nicméně vidíte, že si můžete poradit.

Musím se ale přiznat, že jsem v Americe všechny „české“ guláše také s úspěchem dělal. Musel jsem ale každý z nich vařit denně čerstvý, protože americké maso je tak kvalitní, že by se po druhém ohřátí úplně rozpadlo.

Jestli máte také nějaké triky, kterými by se EU dala oblafnout, tak mi je neváhejte napsat. Dejte lidem to, co chtějí a co jim patří!