Michael Klíma na téma jídla a jídelní lístkyNěmeckorecept4. listopadu 2005

Hoppelpoppel – jídlo ze zbytků

Hoppelpoppel (nebo také hoppel-poppel) je jídlo údajně německého původu. Ještě donedávna bych ale dal ruku do ohně za to, že je to české jídlo.

sharehttps://www.hostovka.cz/hoppelpoppel?usp=sharing Sdílet na facebooku

Jídlo znám už odmalička a jeho postup přípravy je velmi jednoduchý. Na pánvi smícháme vejce s pepřem a solí. Přidáme směs všech možných zbytků. Může to být například uzené maso, pečené vepřové maso, kousky párků nebo špekáčků osmahnutých na pánvi s cibulí, ba dokonce i restované brambory nebo na kostky krájené zbytky houskových knedlíků.

Kdyby v jídle nebyly knedlíky, tak bych skoro řekl, že se podobá čínskému chop suey nebo činským vejcím fu young, připadně holandskému hotch potch.

Ještě více mě vždy ale mátlo to, že některé restaurace uváděly Hoppelpoppel mezi vaječnými jídly a některé pražské vinárny a bary ho dokonce uváděly mezi minutkami.

Ať je tomu jakkoliv, přimlouval bych se za to, aby (díky knedlíkům) bylo toto jídlo pasováno na českou národní specialitu. Přál bych si, aby bylo na jídelních lístcích uváděno někde nahoře, aby si ho každý hned všimnul.