Michael Klíma na téma jídla a jídelní lístky4. listopadu 2005

Hoppelpoppel

Někdy také hoppel-poppel je údajně jídlo německého původu, ale ještě donedávna bych býval dal ruku do ohně za to, že je to české jídlo.

sharehttps://www.hostovka.cz/hoppelpoppel?usp=sharing Sdílet na facebooku

Znám ho totiž již od malička a vím, že se připravuje z vajec které se umíchají na pánvi s pepřem a solí a do kterých se přidá směs všech možných zbytků jako je uzené maso, pečené vepřové maso, kousky párků nebo špekáčků osmahnutých na pánvi s cibulí, a dokonce i restované brambory nebo na kostky krájené zbytky houskových knedlíků, a věřte mi to nebo ne - na kousky krájené kyselé okurky.

Kdyby v tom nebyly ty knedlíky, tak bych skorem řekl, že je to něco podobného čínskému "chop suey" nebo činským vejcím "fu young", připadně holandskému "hoch-potch", ale že by to mohlo být jídlo německého původu, to mně právě díky těm knedlíkům nikdy nenapadlo.

Co mně ale vždy ještě více mátlo bylo, že některé restaurace uváděli hoppel-poppel mezi vaječnými jídly, a některé pražské vinárny a bary, protože se hoppel-poppel připravuje na objednávku, ho dokonce uváděly mezi minutkami.

Bylo to oblíbené jídlo taxíkářů a flamendrů, a nakonec i moje, ale odstupem doby toto vynikající jídlo upadlo v zapomenutí, a to buď proto, že se kuchaři začali stydět ho prodávat jako minutku a tím pádem za něj počítat tak nestydaté ceny, nebo proto, že se kuchaři naučili pracovat bezezbytků a tím pádem na hoppl-poppl nemají nikdy dost surovin.

Ale ať je tomu jakkoliv, přimlouval bych se za to, aby (díky těm knedlíkům) bylo toto jídlo pasováno na českou národní specialitu, a aby bylo na jídelních lístcích uváděno někde nahoře, aby si ho každý hned všiml, a pokud za něj nebudou moc počítat (vždyť je to samá laciná surovina) tak jsem přesvědčen že si ho dá i každý absolvent Hostovky.